Betivii, gãurile negre ale sistemului sanitar
BEAU, BEAU!…Betivii pun la grea încercare bugetul si asa vlãguit al Sãnãtãtii. Nu e zi în care medicii vasluieni sã nu aducã în simtiri cel putin trei betivi al cãror organism a cedat dupã ce au bãut în nestire. Multi se întorc la spital, pe trei cãrãri, la doar câteva ore de la externare. Si asta, în conditiile în care, pentru recuperarea lor, spitalele cheltuie sume foarte mari. Acesti bani s-ar putea investi foarte bine în achizitionarea de aparaturã medicalã, materiale sanitare si medicamente, ori în vindecarea unor bolnavi adevãrati. Situatia nu poate dura la nesfârsit, spun disperati medicii, care cer ca alcoolicii sã plãteascã serviciile de care beneficiazã, în speranta cã astfel nu vor recidiva.
Spitalele din judet sunt pline de consumatori, fie cã e vorba de bãrbati sau femei, de tineri, bãtrâni sau minori. Alcoolismul capãtã forme tot mai îngrijorãtoare cu fiecare an ce trece, iar medicii au ajuns la capãtul puterilor. Si managerii de spitale sunt coplesiti de costurile foarte mari pe care le antreneazã tratarea acestor pacienti si se gândesc cã singura solutie pentru eradicarea acestui fenomen ar fi introducerea unor taxe speciale, menite sã descurajeze consumul excesiv de alcool. Cât priveste introducerea la noi a terapiei de grup, uzualã în strãinãtate, solutia nu pare una salvatoare dacã ne gândim cã mentalitatea oamenilor este foarte greu, dacã nu imposibil, de schimbat.
Nu au ce mânca, dar au ce bea
“Zilnic ne confruntãm cu astfel de cazuri. Echipajele noastre sunt solicitate în toate colturile judetului pentru a prelua persoane în stare de ebrietate. În majoritatea cazurilor, acesti pacienti au si o patologie asociatã, iar cheltuielile suportate de Serviciul Judetean de Ambulantã nu sunt deloc mici”, spune Aurora Popa, manager SAJ Vaslui. În medie, în fiecare zi, câte zece persoane în stare de ebrietate ajung la Unitatea de Primire Urgente din cadrul Spitalului Judetean (SJU) Vaslui. Comparativ cu anul trecut, numãrul lor a crescut considerabil, iar sumele investite în tratarea acestui tip de pacienti sunt destul de ridicate. “Tin sã precizez cã nu toti cei care beau sunt alcoolici. Nu toti cei care ajung la noi sunt dependenti de alcool. Cu toate acestea, numãrul persoanelor care consumã bãuturi alcoolice în mod abuziv este în crestere. Costurile, în cazul dependentilor de alcool, sunt foarte mari. Vorbim de sume de ordinul de milioanelor de lei vechi. Acestea pornesc de la 10 milioane de lei vechi în cazul celor care consumã alcool fãrã mãsurã si pot ajunge pânã la 100 milioane de lei vechi, atunci când vine vorba de alcoolicii care au multiple complicatii. E vorba de cei care fac hematoame prin cãdere, de cei care fac encefalopolineuropatii toxice si care sunt în imposibilitatea de a se deplasa sau care mai fac o infectie urinarã sau o pneumonie”, a declarat dr. Lelia Croitoru, director medical SJU Vaslui.
Proiect legislativ „pe teavã”
DSP Vaslui a precizat cã pe primul trimestru al anului acest, aproape 200 de pacienti au fost internati, în tot judetul Vaslui, cu tulburãri mentale legate de consumul de alcool (la Psihiatrie, pentru dezalcolizare). „Se impune clar o lege pentru a ca acesti pacienti sã fie pusi la platã, costurile cu speitalizarea lor fiind foarte mari”, a spus Carmen Boghitã, membru al CA din cadrul Spitalului de Urgentã Bârlad, din partea DSP Vaslui. Tocmai în acest sens, deputatul Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul de Urgentã din Iasi, a precizat cã va introduce sãptãmâna viitoare în Parlament un proiect legislativ prin care se vine cu un sistem de coplatã de cãtre persoanele în stare de ebrietate aduse la urgentã.
Vedeta de la Bârlad: a depãsit 200 de internãri din cazua alcoolului!
Exemplul de la UPU Bârlad, Mariana Munteanu, este foarte concludent pentru a ilustra câti bani se cheltuie aiurea din bugetul sãnãtãtii pe betivi si aurolaci. Mariana Munteanu a depãsit 200 de internãri la Spitalul de Urgentã “Elena Beldiman”, asta numai în ultimii cinci ani, ea trecând prin mai toate sectiile spitalului, în special cea de Psihiatrie, dar si prin Maternitate, unde a dat nastere unui copil ce a fost dat în palsament familial. Doar în Spitalul de Urgentã din Bârlad, anul trecut, au fost înregistrati peste o mie de pacienti la UPU, cu stare de ebrietate, la acestia adãugându-se si alti pacienti care aveau halenã alcoolicã, cu probleme gastrice, hepatice sau de altã naturã. Dintre acestia, cam 75% au necesitat cel putin o zi de spitalizare si de urmãrire, plus pacientii care, în afarã de starea de betie, erau cu TCC sau plãgi înjunghiate, necesitând investigatii costisitoare. Pentru un pacient care nu a avut complicatii, costul se ridicã la aproape 100 de lei, dar la ceilati costurile ajung si la 300 – 400 de lei/pacient/zi de spitalizare. Este o cheltuialã foarte mare, pentru cã atâta timp cât nu existã o lege pecuniarã mãcar, prin care sã fie obligati sã plãteascã, betivii vor continua sã ne „invadeze”. Sunt zile când vin peste 20 de cazuri, mai ales la sãrbãtori. Media ar fi între două si zece prezentãri zilnice, de pacienti cu etilism acut (nu cronic!). Culmea este cã foarte multi sunt agresivi în limbaj, în comportament, agreseazã personalul medical… Ar trebui amendati pentru tulburarea linistii spitalului mãcar! Avem pacienti care vin si de douã ori/zi la noi: vin dimineata cu ambulnata, beti mangã, se rezolvã la noi problema, pleacã acasã si se duc iar la crâsmã, de unde sunt culesi iar de ambulantã si adusi la noi. Este o încãcãturã foarte mare de timp si de costuri!”, a declarat medicul Cristian Vladu, care era ieri de gardã de la Unitatea de Primire Urgente.
Un betiv a bãtut personalul de pe Ambulantã
Anul trecut un medic si o asistentã de la Serviciul de Ambulantã Judetean (SAJ) Vaslui, substatia Bârlad, au fost bãtuti de un pacient pe care-l transportau cu salvarea la spital. Enache Frangulea, în vârstã de 55 de ani, din satul Mireni, comuna Coroiesti, a solicitat ambulanta el fiind victima unei agresiuni prin lovire, chiar de cãtre fiul sãu, în urma consumului exagerat de alcool si a unui scandal provocat în familie. Enache Frangulea a ascuns acest lucru pentru a-l proteja pe agresor. Sositi la Mireni, medicul si asistenta de la salvare au vãzut cã omul prezenta leziuni la cap, l-au preluat si au plecat cu el spre Spitalul de Urgentã Bârlad. Pe drum însã, între Movileni si Ciocani, omul a devenit agitat. A distrus aparatura medicalã din salvare si i-a bãtut cu pumnii si cu palmele pe asistentă si pe medic. Omul a fost dat în judecatã de SAJ Vaslui, care a solictat recuperarea banilor cheltuiti pentru repararea aparaturii distruse. Conform declaratiilopr Aurorei Popa, directorul SAJ Vaslui, ambulatele sunt chemate în medie la 3 – 4 cazuri de etilism acut zilnic, boalã asociatã, de multe ori, si cu traumatisme produse prin cãdere sau ciroze decompensate toxice. „La o solicitare de acest gen, în medie, se consumã cam 450 de lei/pacient. Vã dati seama cã, zilnic, se cheltuie pe acesti pacienti inconstienti, intoxicati cu alcool, mii de lei, iar medicii si asistentele mai sunt si folosite ca saci de box, pentru cã ei nu realizeazã ce fac de beti ce sunt”, a spus nemultumitã directoarea SAJ Vaslui.