spot_img
spot_img
4 C
Vaslui
23-ian.-2025

Un bărbat din Muntenii de Sus, salvat în ultima clipă de vecini, după ce a intrat în beciul unde fermenta mustul

- Advertisement -

RISCANT… Mustul în fermentație era cât pe ce să îi ia viața unui bărbat în vârstă de 74 de ani, din comuna Muntenii de Sus. Omul a intrat în beciul unde erau vasele pline cu must și a leșinat, înainte să poată cere ajutor cuiva. Noroc de vecinii care au sesizat la timp faptul că omul intrase în beci și nu mai ieșise. L-au scos repede la aer și astfel i-au salvat viața. Bărbatul și-a revenit, refuzând apoi să meargă la spital. Reprezentanții ISU Vaslui atrag atenția producătorilor de vin să aibă mare grijă la spațiile unde fermentează mustul, căci nu o dată s-au petrecut tragedii.

„În această după amiază, salvatorii vasluieni au fost apelați pentru a interveni în cazul unui bărbat intoxicat cu dioxid de carbon, în localitatea Satu Nou, comuna Muntenii de Sus. Un bărbat în vârstă de 74 de ani a intrat într-un beci în care se aflau depozitate mai multe vase cu must pus la fermentat. După întrarea în beci, bătrânul a amețit, iar mai apoi și-a pierdut cunoștința. Până la sosirea echipajelor de intervenție, victima a fost evacuată de vecini. Pompierii l-au găsit pe bărbat în stare de seminconștiență. Victima a fost evaluată, a primit prim ajutor calificat și i s-a administrat tratament de specialitate, însă după ce și-a revenit, a refuzat să fie transportat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui”, au precizat reprezentanții ISU Vaslui.

„Gazul emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros, gust și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală”

„Atenție la dioxidul de carbon acumulat în spațiile unde mustul este pus la fermentat. Toamna este anotimpul în care gospodarii culeg viile pentru producerea vinului, dar crește și numărul victimelor rezultate în urma inhalării dioxidului de carbon. Acest gaz emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros, gust și culoare, iar inhalarea acestuia poate deveni fatală pentru oameni, în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite. Fiind mai greu decât aerul, dioxidul de carbon se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte, iar aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor. În funcție de durata de expunere și concentrația de dioxid de carbon din aer, intoxicația cu acest gaz se manifestă prin dureri de cap, amețeli și somnolență, iar în cazuri grave convulsii, comă și chiar deces. De cele mai multe ori, victime devin chiar și persoanele care încearcă să îi salveze. Pentru a evita cazurile de intoxicație cu monoxid de carbon, acumulat în spațiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al Județului Vaslui vă recomandă:- nu puneți mustul la fermentat în spații închise; – nu intrați în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilație corespunzătoare; – anunțați pe cineva că veți intra într-o astfel de încăpere; – verificați concentrația de oxigen din încăperea în care intrați. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezența acestuia este prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care se va stinge, înseamnă că nu există suficient oxigen;- sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice; – nu intrați în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecție, pentru că este posibil să vă intoxicați și dumneavoastră; – sunați la 112 în orice astfel de situație”, este îndemnul pompierilor din cadrul ISU Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Chiar pana la 74 de ani nu a auzit s-auinvatat despre minunea cu dioxidul de carbon? Păcat, e bine ca a avut vecini buni și pe faza.Multi ani înainte și atenție la beci a nu e bine când îl tratezi cu indiferenta.Sa auzim numai de bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.