spot_img
spot_img
2.4 C
Vaslui
24-ian.-2025

Un adolescent bacauan, sef de promotie in America

- Advertisement -

Cum trebuie sa gindesti sa devii lider al generatiei tale, de cine depinde succesul scolar al unui tinar si care este diferenta de perceptie asupra educatiei intre America si România, aflam de la Bogdan Bordieanu, un adolescent in virsta de 17 ani, fost elev al Colegiului National “Ferdinand I”, din Bacau. El este in prezent candidatul favorit in cursa pentru titlul de sef de promotie al unui performant liceu din Mount Pleasant, localitate din orasul Charleston al statului Carolina de Sud. Desi mai are aproape un an pina la finalizarea studiilor liceale, bacauanul participa deja la cursuri on-line ale prestigioasei Universitati Stanford.

“Am fost invatat de mic sa lucrez academic”

Cind a plecat din România, in 2008, Bogdan Bordieanu absolvise clasa a VII-a si detinea deja o medalie de bronz la Olimpiada Nationala de Matematica. Cunostintele pe care le avea la acest nivel de pregatire i-au permis sa fie inscris de scoala americana direct in clasa a IX-a. In 2011, fostul elev bacauan, ajuns in clasa a XII-a, se se “bate” cu o americanca pentru titlul de sef de promotie al liceului din Mount Pleasant in care invata. Bogdan Bordieanu nu isi asuma insa intreg meritul pentru performantele sale scolare si spune ca in formarea sa un rol important l-au avut si mediul competitiv in care a invatat cit si familia lui, cu traditie in educatie.

Parintii sai sint amindoi profesori de matematica. Lor li s-a datorat si plecarea in Statele Unite. Dupa ce au predat intr-o scoala americana, in cadrul unui exchange, timp de trei ani, au decis ca aceasta este tara unde este bine sa creasca copilul lor. In prezent, amindoi sint profesori ai Liceului Colleton County din Walterboro, tatal sau, Nicolae Bordieanu, preda algebra si statistica, iar mama, Mona Bordieanu, geometrie.

“Sincer, cind am inceput clasa a IX-a, nu-mi statea gindul la sef de promotie, a fost si dificil pina m-am acomodat, mi-am facut prieteni, dar am fost invatat de mic sa lucrez academic si sa dau 100% din ce pot. Cred ca din aceasta cauza ma gasesc in pozitia actuala. Bunica din partea mamei a fost profesoara de româna iar bunicul, inginer electrician. Bunica din partea tatalui a fost invatatoare si bunicul, profesor de matematica”, isi enumera bacauanul arborele genealogic al performantei in educatie.

Inca elev, urmeaza cursuri ale prestigioasei Universitati Stanford

Chiar daca titlul de sef de promotie nu este inca o certitudine, cursa luind sfirsit la 1 iunie 2012, cind se incheie anul scolar american, cursurile avansate pe care si le-a ales Bogdan in clasa a XII-a ii vor asigura mai mult ca sigur punctajul necesar pentru a se clasa pe primul loc intre colegii generatiei sale.

“Exista trei tipuri de cursuri, CP – College Preparation, considerate cursuri normale, Honors, mai accelerate, pentru cei dotati, “gifted”, si AP – Advanced Placement, cursuri de colegiu, pe care poti sa le iei in liceu. Dai un examen in mai si nu trebuie sa le mai iei la colegiu. Pentru a urma AP-uri ai nevoie, insa, de anumite note, elevul poate alege dar scoala este cea care decide daca este pregatit pentru astfel de cursuri. Anul acesta eu am AP Biology, AP Psychology, AP English, AP Physics, AP Economics si AP Government.

Majoritatea cursurilor AP sint tot anul, celelalte sint pentru cite un semestru. Aici poti sa-ti iei opt cursuri pe an, patru intr-un semestru si patru intr-un semestru. Daca nu ma insel, in România, intr-a VII-a, aveam 14 cursuri pe an”, a exemplificat bacauanul citeva din regulile invatamintului liceal american.

Pe linga cele sase cursuri avansate pe care si le-a ales, Bogdan Bordieanu mai urmeaza un curs online de Calcul diferential, al Universitatii Stanford, una dintre cele mai prestigioase institutii de invatamint superior din lume. Punctajul pe care il va obtine la finalul anului scolar, la 1 iunie 2012 va fi decisiv in cursa pentru titlul de sef de promotie.

“Media aici se numeste GPA, Grade Point Average, iar in functie de cursurile pe care ti le alegi nota obtinuta iti poate afecta media in mod pozitiv. Notele se dau de la 0 la 100. Ca sa treci clasa trebuie sa ai o medie de cel putin 70. Este mai dificil sa ai 100 in AP decit in Honors sau CP. De aceea un 100 in AP va fi punctat mai valoros in GPA, decit in Honors sau CP”, a mai precizat elevul american, nascut in Bacau.

Matematica este “limba naturii”

Bogdan este interesat de stiintele exacte insa prima sa pasiune din acest domeniu a fost si a ramas matematica. Ca elev român a participat si a fost premiat la numeroase concursuri si olimpiade la aceasta disciplina iar un motiv pentru care acum, in clasa a XII-a, s-a inscris la un curs universitar de matematica este si ca intr-a XI-a le-a epuizat pe toate cele de liceu. In vacanta de vara dintre clasele a IX-a si a X-a a participat la o tabara de matematica, de trei saptamini, organizata la University of Texas de profesorul român Titu Andreescu, fost antrenor al echipei nationale de matematica a Americii, in anul in care aceasta a obtinut scor perfect la nivel international.

In clasele a X-a si a XI-a, Bogdan a facut parte din grupa A a echipei statului Carolina de Sud, Carolina All State Math Team, intr-o competitie de nivel national. “Mi-a placut matematica de mic. Este in mare parte o stiinta logica, care poate fi invatata, dar pentru a o stapini trebuie multa practica, deci multa vointa de a-ti investi timpul in studiul ei. Matematica este pina la urma limba naturii. Poate fi observata peste tot, de la plante, petale, seria fibonacci, pina la corpul omenesc, care are propriile proportii, vezi Vitruvian Man, de Leonardo da Vinci. Deocamdata, matematica ramine disciplina favorita. Sint inclinat si spre economie putin, dar abia am inceput cursul anul acesta, deci nu stiu prea multe deocamdata”, spune Bogdan Bordieanu.

Bacauanul este in prezent presedinte al Clubului de matematica Beta Club si membru al National Honor Society, din Carolina de Sud, unde ajuta voluntar elevii cu probleme de invatare la matematica.

“Daca ar trebui sa aleg intre bani si faima, as alege faima”

O dezbatere despre scoala româneasca de astazi aduce inevitabil in discutie lipsa motivatiei pentru invatare a elevilor de aproape orice nivel. Ce l-a motivat sau ce-l motiveaza pe Bogdan Bordieanu sa invete?

“In România, fiind inca un copil, eram influentat foarte mult de mediu, de parinti, de colegi competitivi, de profesori. Le datorez mult domnului profesor de matematica Stoica Vasile, care m-a indrumat timp de trei ani in gimnaziu, la olimpiade, si doamnei Adriana Ambrosie, care m-a ajutat enorm in a invata engleza.

Acest mediu m-a impins mereu sa stau si eu in frunte. In America, mi s-a spus, si am descoperit si pe cont propriu, ca invatatul si cunostintele acumulate te vor duce departe in viata, iar asta m-a impins sa invat mereu. De asemenea, imi place sa invat si nu am avut neaparat nevoie de parinti sa-mi spuna ca trebuie sa invat, mi-am dat seama singur ca vreau asta, nu doar pentru a obtine o slujba buna, fiindca in ultimul timp m-am gindit si mi-am dat seama ca daca ar trebui sa aleg intre bani si faima, as alege faima.

As vrea sa fiu recunoscut de lume, dar si sa ajut societatea prin asta”, marturiseste bacauanul candidat la titlul de sef de promotie al liceului american. Bogdan Bordieanu spune ca va aplica pentru admitere in invatamintul superior la 12 universitati, in topul preferintelor sale fiind Harvard, Stanford, Duke University (North Carolina), MIT (Massachusetts Institute of Technology), “pentru nivelul intelectual ridicat, si pentru programele de matematica”, domeniile pe care ar dori sa le aprofundeze in viitor fiind matematica aplicata, economie si business.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.