spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Umbria, mã faci sã mã simt ca acasã la mine în România!

- Advertisement -

REPORTAJ DIN ITALIA

REPORTAJ Cu regret lãsãm tãrâmul românesc si ne aventurãm în tãri strãine cu speranta într-un viitor mai bun, care de cele mai multe ori se învatã si doar din civilizatia si cultura unui loc. Unde se îndreaptã românul plin de entuziasm? Sigur preferã sã meargã într-o tarã pe care o simte mai aproape de suflet… De ce atâtia români au emigrat în Italia? În primul rând pentru marea asemãnare dintre cele douã tãri, pentru limba dulce si frumoasã – latina- care este nucleul ambilor limbi, limbã care a dominat cultura si administratia Daciei, vechea Românie.

De când intrã în Italia, gândul oricãrui român este cã e greu printre strãini, cã nu va fi primit bine. Românul care a ajuns în Umbria este un român norocos! Umbria este o Regiune cu oameni minunati cu suflet mare. În Perugia, capitala ciocolatei, Confindustria organizeazã pentru a 14-a oarã în anul 2012 „Country Presentation”, eveniment dedicat României pentru a aprofunda cunoasterea specificului economic al tãrii, pentru o colaborare cât mai strânsã. La evenimentul organizat în detalii de Confindustria Perugia au participat personalitãti române si italiene care au subliniat prezenta numeroasã a societãtilor italiene în România, cu un numãr de 27 de mii de societãti care oferã locuri de muncã unui numãr de 800 de mii de români, si, cel mai important, cu un numãr de 32.452, societãtile deschise de români în Italia, adicã un procent de 15,2% din totalul întreprinderilor strãine deschise în Italia.

Umbria este Regiunea de unde au pornit preotii si Vescovii sub semnul sfintilor catolici Benedetto de la Norcia si Francesco din Assisi pentru a regãsi în Biserica Românã fionul comun al religiei. Asa cum, în 1999 îmbrãtisarea între Papa Paolo II si Patriarhul Teoctist a rãmas în sufletul românilor pentru totdeauna, asa si vizita Vescovilor din Umbria în România între 3- 6 iulie 2012 a demonstrat vointa italienilor din Umbria de a reuni cele douã biserici „surori” si de a determina adevãrata integrare a românilor care sunt prezenti în Umbria. „Bisericile trebuie sã trãiascã în prietenie si în întelegere”pentru a ajuta românii care sunt pe teritoriul Umbriei.

În septembrie 2012 la Perugia a avut loc o întâlnire între Ministrul Muncii si a Politicilor Sociale Român, Mariana Cimpeanu, care s-a întâlnit la Palatul Donini cu Presedintele Regiunii Umbria Catiuscia Marini cu scopul ca partea italianã sã transmitã ministrului Câmpanu experienta sa în materie de valorizare a oportunitãtilor de progres si crestere economicã, favorizând oportunitatea de ocupare a fortei de muncã.

Din cauza evenimentelor îngrijorãtoare constând în infractiuni comise de români în Italia, în anul 2012 asociatiile române prezente în Umbria au reactionat apãrând cultura românã. În „Anul culturii române”, la vestigiile arheologice Carsulae din provincia Terni, Primãria orasului a gãzduit frumoasa initiativã a Asociatiei românesti „Floare albastrã” care a gãsit pretextul de a povesti istoria, legenda si misterele Daciei, pretioasã mostenire a trecutului care uneste cele douã tãri într-un eveniment cu titlul „Terrae: cãlãtorie pe pãmântul Daciei”. O a doua etapã a initiativei de a arãta bogãtia culturalã si istoricã a României, a fost evenimentul din 8 mai, pe care autoritãtile umbreze le-au pus la dispozitia românilor cu mare plãcere: o conferintã de presã desfãsuratã în Palatul din Provincia de Perugia în cadrul cãreia a fost prezentat reportajul realizat de televiziunea românã despre orasul Perugia si despre patrimoniul artistic-cultural, cu scopul de a prezenta comunitatea românã complet integratã în acest cadru, dar si pentru faptul cã vorbim de o Regiune, un oras care i-a primit cu bratele deschise.

Umbria este o Regiune minunatã care, desi nu are acces la mare, are o climã mediteraneanã cu veri calde si ierni blânde. Temperaturile oscileazã între 4 si 9 grade în lunile anotimpului de iarnã, între 12 si 19 grade în primãvarã si toamnã, si între 20 si 29 de grade în perioada de varã.

Propun o incursiune în frumusetile Umbriei, dar nu numai, în constientizarea asemãnãrii cu frumoasa noastrã tarã. Consideratã „inima verde” a Italiei, Umbria este dominatã de profilul elegant al muntilor si colinelor. Coloana vertebralã a regiunii este constituitã din lantul muntos al Apeninilor. Acoperit de zãpadã iarna, primãvara când Baba îsi scuturã ultimele cojoace, natura aici explodeazã într-o încântare de culori care îmbracã florile, devenind un loc ideal pentru plimbãri idilice în naturã. În acelasi timp, pentru pasionatii de sporturi extreme, Apeninii oferã si posibilitatea de a vã lansa în gol cu un parapendiu, sau sã practicati rafting pe torentele si fluviile sale.

Sã ne concentrãm acum mai mult atentia asupra celui mai important oras din Umbria, Perugia. Declaratã capitala ciocolatei, Perugia atrage mii de turisti pentru concursurile internationale de ciocolatã, dar nu numai, si pentru festivalul de Jazz – „Umbria Jazz”, care aduce mereu în Umbria nume importante ca Pat Metheny sau Chick Corea. Perugia este un oras tânãr, chiar dacã mentine aspectul si ritmul de viatã al unui mic oras medieval fortificat, cu circa 150 de mii de locuitori, orasul care atrage mii de tineri strãini care vor sã studieze la Universitatea cea mai mare din Italia dedicatã strãinilor – Universitatea Pentru Strãini din Perugia. Iatã câteva locuri minunate de vãzut la Perugia:

– Marea fântânã din Perugia: construitã între 1275 si 1278 pe desenul fãcut de Giovanni si Nicola Pisano, în centrul Piezei IV Noiembrie, fântâna este circularã, constituitã din douã vase din piatrã roz si albã, din care ies trei nimfe care sustin o amforã din care curge apã. Vasul inferior este decorat cu 50 de forme care reprezintã calendarul muncilor agricole, episoade din Biblie, cele douã simboluri ale orasului – leul si vulturul. Cum este posibil sã ajungi sã admiri minunãtia fântânii? Pe jos, din centrul istoric al orasului.

– Galeria Nationalã a Umbriei la Perugia: se gãseste la ultimele etaje al Palatului dei Priori, din anul 1878. Galeria adãposteste unul dintre cele mai mari bogãtii artistice si complete din regiune. Operele expuse sunt cuprinse între sec. XIII si XIX . Se pot admira opere care reprezintã Maica Domnului sau capodopere ale Renasterii, obiecte unice de bijuterie. Se poate admira de marti pânã duminicã de la ora 8.30 la ora 19.30. Biletul întreg costã 6,50, iar redus costã 3,25 euro.

– Putul etrusc la Perugia: apartinând familiei Corbello, Putul etrusc este o operã care demonstreazã vaste cunostinte tehnice si gradul de civilizatie care era atins de populatia din Perugia în anul 300 a.H. Are 37 metri în adâncime si peste 5 metri în diametru. Acum putul poate fi parcurs datoritã scãrilor construite care permit sã se coboare pânã la punctul cel mai profund. Fundul este acoperit de blocuri de piatrã subtire care este utilizatã si pentru acoperis. La doi pasi de la Marea Fântânã se poate admira aceastã operã de inginerie. Biletul întreg care cuprinde vizite si la Capella di San Severo si Muzeul delle porte Urbiche costã 2,50 euro, redus 1 euro.

– Biserica Româneascã la Perugia: San Fiorenzo, cu hramul Sfântului Sava din Buzãu. Din februarie 2009 Biserica a fost acordatã românilor; o minunatã Bisericã ce se gãseste pe strada Via della Viola nr. 1. În Umbria existã biserici ortodoxe române la Terni, Perugia, Orvieto. Locurile de întâlnire dintre românii aflati în Perugia se gãseste la Marsciano în fiecare duminicã seara si în Perugia în fiecare duminicã dimineata.

Prin eforturile fãcute de Camera de Comert din Perugia si Terni se deschid mereu usile noilor întreprinzãtori români, prin noile raporturi demonstrându-se interesul Italiei pentru România ca tarã, dar si pentru românii care trãiesc în Italia si care se afirmã prin inteligentã si corectitudine.

Umbria, mã faci sã mã simt ca acasã la mine în România

Tara mea, frumoasa mea… Cu regret lãsãm tãrâmul românesc si ne aventurãm în tãri strãine cu speranta într-un viitor mai bun, care de cele mai multe ori se învatã si doar din civilizatia si cultura unui loc. Unde se îndreaptã românul plin de entuziasm? Sigur preferã sã meargã într-o tarã pe care o simte mai aproape de suflet… De ce atîtia români au emigrat în Italia? În primul rând pentru marea asemãnare dintre cele douã tãri, pentru limba dulce si frumoasã latinã care este nucleul ambilor limbi, limbã care a dominat cultura si administratia Daciei, vechea Românie. Istoria ne învatã cã :

Dacia romanã a fost o provincie romanã dupã cucerirea Daciei de cãtre Imperiul Roman sub conducerea lui Traian în 106 si a durat pânã în 271, deci un total de 165 de ani.

La granitele Daciei a fost liniste cât timp a trãit împãratul Traian.

În perioada stãpânirii romane (106 – 271), în provincia cuceritã au loc evenimente si transformãri importante:

  • construirea a numeroase orase, cetãti, castre si monumente:
    • Tropaeum Traiani
    • În 108 – 110 se construieste noua capitalã a provinciei Dacia, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica (în sud-vestul Depresiunii Hategului)
    • În jurul lui 210 este refãcut în piatrã castrul de la Porolissum
  • construirea unei bogate retele de drumuri pietruite:
    • În 107 – 109 romanii prelungesc drumul care lega Dunãrea (la Dierna) cu interiorul Daciei pânã la Apulum (Alba-Iulia), Potaissa (Turda), Napoca (Cluj-Napoca) si Porolissum (Moigrad). Acesta este unul dintre cele mai vechi drumuri de piatrã de pe teritoriul României.
  • exploatarea masivã a bogãtiilor subsolului (aur, argint, sare etc.)

Coloniile erau locuite de coloni, adicã cetãtenii romani cu toate drepturile. Coloniile au constituit o loviturã grea pentru viata traditionalã autohtonã, deoarece pe ele se sprijinea întreaga viatã constitutionalã iar dacii au trebuit în cei 170 de ani sã se adapteze prezentei zecilor de mii de romani altfel spus, venirii printre ei a atâtor vorbitori de limbã latinã.

Desi a avut o perioadã relativ scurtã, colonizarea Daciei cu oameni proveniti din toate provinciile imperiului a fost cea mai intensã, iar limba latinã s-a impus calingua franca..

Imperiul Roman în jurul anului 120 d.Hr., aflat la întinderea sa maximã, si provincia Dacia, inclusiv teritoriile detinute temporar.

Dupã ce Imperiul Roman s-a retras de pe teritoriul României de astãzi, unde a stãpânit relativ putin timp (106-275 d. Hr.), orasele au fost depopulate de crestini, care au plecat si ei odatã cu armata, cu administratia romanã, cu exceptia celor din orasele din Dobrogea, unde autoritate romanã a continuat sã se exercite.

De când intrã în Italia, gândul oricãrui român este cã e greu printre strãini, cã nu va fi primit bine. Românul care a ajuns în Umbria este un român norocos! Umbria este o Regiune cu oameni minunati cu suflet mare. În Perugia, capitala ciocolatei, Confindustria organizeazã pentru a 14-a oarã în anul 2012 „Country Presentation” eveniment dedicat României pentru a aprofunda cunoasterea caracteristicilor e specificului economic al tãrii, pentru o colaborare cãt mai strânsã. La evenimentul organizat în detalii de Confindustria Perugia au participat personalitãti române si italiane care au subliniat prezenta numeroasã a societãtilor italiane în Romania, cu un numãr de 27 de mii de societãti care oferã locuri de muncã unui numãr de 800 de mii de români, si, cel mai important, un numãr de 32.452, societãtile deschise de români în Italia, adicã un procent de 15,2% din totalul întreprinderilor strãine deschise în Italia.

Umbria este Regiunea de unde au pornit preotii si Vescovii sub semnul Sfintilor catolici Benedetto de la Norcia si Francesco din Assisi pentru a regãsi în Biserica Românã filul comun al religiei. Asa cum, în 1999 îmbrãtisarea între Papa Paolo II si Patriarhul Teoctist a rãmas în sufletul românilor pentru totdeauna, asa si vizita Vescovilor din Umbria în România între 3- 6 iulie 2012 a demonstrat vointa italienilor din Umbria de a reuni cele douã biserici „surori” si de a determina adevãrata integrare a românilor care sunt prezenti în Umbria. „Bisericile trebuie su traiascã în pritenie si în întelegere”pentru a ajuta românii care sunt pe teritoriul Umbriei.

În septembrie 2012 la Perugia a avut loc o intâlnire între Ministrul Muncii si a Politicilor Sociale român, Mariana Cimpeanu, care a întâlnit la Palatul Donini cu Presedintele Regiunii Umbria Catiuscia Marini cu scopul ca partea italianã sã transmitã Ministrului Câmpanu experienta sa în materi de valorizare a oportunitãtilor de progres si crestere economicã, favorizând oportunitatea de ocupare a fortei de muncã.

Timp de o lunã jumãtate localitatea Passignano sul Trasimeno din Umbria, a gãzduit în Sala Comunalã, expozitia personalã a artistului român Constantin Udroiu. Titlul vernisajului este mai mult decât semnificativ pentru concretizarea uniunii între cele douã tãri: „Zile culturale române- Visite în Italia si România pe strãzile sacrului si a profanului”. La deschiderea evenimentului, au participat reprezentantii României prin Ambasadorul de la Sfântul Scaun- Bogdan Tãtaru Cazaban si autoritãti locale, în principal Arhivescovul de Perugia, Gualtiero Bassetti,care subliniazã încã o datã nu numai îngemãnarea între cele douã state, dar si respectul pentru cultura românã din partea locuitorilor Umbriei.

Datoritã evenimentelor îngrijorãtoare de grave infractiuni comise de români în Italia, în anul 2012 Asociatiile române prezente în Umbria au reactionat apãrând cultura românã. În „Anul culturii române”, la vestigiile arheologice Carsulae din provincia Terni, Primãria orasului a gãzduit frumoasa initiativã a Asociatiei românesti „Floare albastrã” care a gãsit pretextul de a povesti istoria, legenda si misterele Daciei, pretioasã mostenire a trecutului care uneste cele douã tãri într-un eveniment cu titlul „Terrae: cãlãtorie pe pãmântul Daciei”. O a doua etapã a initiativei de a arãta bogãtia culturalã si istoricã a României, a fost evenimentul din 8 mai, pe care autoritãtile umbreze le-au pus la dispozitia românilor cu mare plãcere: o conferintã de presã desfãsuratã în Palatul din Provincia de Perugia în cadrul cãreea a fost prezentat reportajul realizat de televiziunea românã despre orasul Perugia si despre patrimoniul artistic-cultural, cu scopul de a prezenta comunitatea românã complet integratã în acest cadru, dar si pentru faptul cã vorbim de o Regiune, un oras care i-a primit cu bratele deschise.

În localitatea Marsciano în anul 2012, pentru al treilea an consecutiv primarul localitãtii, Domnul Alfio Todini a tinut sã gãzduiascã evenimentul cel mai important din viata tuturor românilor, Ziua Nationalã a României. Cu acest prilej, românii s-au reunit în cântece, dansuri si voie-bunã, aducând în Umbria si artisti de prestigiu români cum ar fi Mirabela Dauer. Cu aceastã ocazie,Vice primarul orasului Virgilio Lipparoni a declarat satisfãcut procesul integrãrii românilor si contributia lor la cresterea economicã a zonei: „Din 2400 de imigrati rezidenti prezenti pe teritoriul nostru circa 1200 sunt români, reprezentând, deci, comunitatea cea mai numeroasã si cea mai bine integratã, cum reiese din contributul important pe care bãrbatii si femeile acestei comunitãti dau sistemului economic si productiv local. În multe cazuri ne aflãm, deasemenea, în fata unei secunde generatii care, multumitã scolii, este de fapt, parte integrantã a comunitãtii noastre. În rest, noi ca administratie nu putem decât sa ne dorim cã va fi aprobatã cât mai repede o lege care sã acorde cetãtenie italianã strãinilor care se nasc si trãiesc pe teritoriul nostru.”

Umbria a redat viata unui tânãr român, care a fost readus la viatã numai datoritã profesionalitãtii si sufletului de aur al medicilor de la Spitalul din Perugia si „Comitatului pentru viatã” coordonat de Franco e Luciana Chianelli. Pentru doi ani, Spitalul din Perugia a fost casã si sperantã pentru Cãtãlin Sirghie, care la 16 ani, dupã o formã gravã de leucemie, cu un transplant de mãduvã a fost readus la viatã.

Umbria este o Regiune minunatã care, desi nu are acces la mare, are o climã mediteranã cu veri calde si ierni blânde. Temperaturile oscilã între 4 si 9 grade în lunile anotimpului de iarnã, între 12 si 19 grade în primãvarã si toamnã, si între 20 si 29 de grade în perioada de varã.

Propun o incursiune în frumusetile Umbriei, dar nu numai, în constientizarea asemãnãrii cu frumoasa noastrã tarã. Consideratã „inima verde” a Italiei, Umbria este dominatã de profilul elegant al muntilor si colinelor. Coloana vertebralã a regiunii este constituitã din lantul muntos al Apeninilor. Acoperit de zãpadã iarna, primãvara când Baba îsi scuturã ultimele cojoace, natura aici explodeazã într-o încântare de culori care îmbracã florile, devenind un loc ideal pentru plimbãri idiliace în naturã. În acelasi timp, pentru pasionatii de sporturi extreme, Apeninii oferã si posibilitatea de a vã lansa în gol cu un parapendiu, sau sã practicati rafting pe torentele si fluviile sale.

Ne concentrãm mai mult atentia asupra celui mai important oras din Umbria, Perugia. Declaratã capitala ciocolatei, Perugia atrage mii de turisti pentru concursurile internationale de ciocolatã, dar nu numai, si pentru festivalul de Jazz – „Umbria Jazz”, care aduce mereu în Umbria nume importante ca Pat Metheny sau Chick Corea. Perugia este un oras tânãr,chiar dacã mentine aspectul si ritmul de viatã al unui mic oras medieval fortificat, cu circa 150 de mii de locuitori, orasul care atrage mii de tineri strãini care vor sã studieze la Universitatea cea mai mare din Italia dedicatã strãinilor – Universitatea Pentru Strãini din Perugia. Iatã câteva locuri minunate de vãzut la Perugia:

Marea fântânã din Perugia: Construitã între 1275 si 1278 pe desenul fãcut de Giovanni si Nicola Pisano, în centrul Piezei IV Noiembrie, fântâna este circularã, constituitã din douã vase din piatrã roz si albã, din care ies trei ninfe care sustin o amforã din care curge apã. Vasul inferior este decorat cu 50 de forme care reprezintã calendarul muncilor agricole, episoade din Biblie, cele douã simboluri ale orasului – leul si vulturul. Singularã este prezenta rafigurãrii scenelor din fabula lui Esopo, „lupul si mielul”. Cum este posibil sã ajungi sã admiri minunãtia fântânii? Pe jos din centrul istoric al orasului.

Galeria Nationalã a Umbriei la Perugia: Se gãseste de-a lungul de Corso Vannucci, la ultimele etaje al Palatului dei Priori, din anul 1878. Galeria adãposteste unul dintre cele mai mari bogãtii artistice si complete din regiune. Operele expuse sunt cuprinse între sec. XIII si XIX . Se pot admira opere care reprezintã Maica Domnului sau politici, de la pictura florentinã si senese din 1400 , capodopere a Renasterii, obiecte unice de bijuterie. Se poate admira de marti pânã duminicã de la ora 8.30 la ora 19.30. Biletul întreg costã 6,50, iar redus costã 3,25.

Putul etrusc la Perugia: Apartinând familiei Corbello, Putul etrusc este o operã care demonstreazã vaste cunostinte tehnice si gradul de civilizatie care era atins de populatia din Perugia în anul 300 a.H. Are 37 metri de profunditate si peste 5 metri în diametru. Acum putul poate fi parcurs datoritã scãrilor construite care permite sã se coboare pânã la punctul cel mai profund. Fundul este acoperit de blocuri de piatrã subtire care este utilizatã si pentru acoperis. La doi pasi de la Marea Fântânã se poate admira aceastã operã de inginerie. Biletul întreg care cuprinde vizite si la Capella di San Severo si Muzeul delle porte Urbiche costã 2,50 euro, redus 1 euro.

Biserica Româneascã la Perugia: San Fiorenzo, cu hramul Sfântului Sava din Buzãu. Din februarie 2009 Biserica a fost acordatã românilor. O minunatã Bisericã ce se gãseste pe strada Via della Viola nr. 1. În Umbria existã biserici ortodoxe române la Terni, Perugia, Orvieto. Locurile de întâlnire dintre românii aflati în Perugia se gãseste la Marsciano în fiecare duminicã seara si în Perugia în fiecare duminicã dimineata.

Prin eforturile fãcute de Camera de Comert din Perugia si Terni se deschid mereu usile noilor întreprinzãtori români, prin noile raporturi imprenditoriale demonstrându-se interesul Italiei pentru România ca tarã, dar si pentru românii care trãiesc în Italia si care se afirmã prin inteligentã si corectitudine.

Din îngemãnarea dintre cele douã culturi, sper cã în capitala ciocolatei vreun perugian se va gândi si la îngemãnarea gusturilor, sã creeze mici din ciocolatã pãstrând numele românesc…

Come sei bella Umbria mia,                                              Cum esti frumoasã Umbria mea,

Come la mia Romania…                                          Ca si România mea…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.