spot_img
14.5 C
Vaslui
25-sept.-2024
spot_img

Ultimul drum pentru directoarea CJ Vaslui

- Advertisement -

ADIO, MANUELA!

DOLIU… Directoarea Consiliului Judetean Vaslui, care si-a pus capãt zilelor în biroul sãu din institutie, la începutul acestei sãptãmâni, a fost condusã pe ultimul drum, ieri, de familie, prieteni si colegi. Înmormântarea Manuelei Huides a avut loc în Cimitirul „Eternitatea” din Vaslui si s-a desfãsurat asa cum prevãd legile bisericesti în cazul sinucigasilor: fãrã slujbã în bisericã si dupã un ritual redus. „În cazul celor care-si iau viata, preotul este prezent mai mult pentru a îmbãrbãta familia, pentru a spune o rugãciune, un Tatãl Nostru, si a tine un cuvânt de învãtãturã. El nici nu merge în fata sicriului, asa cum se face de obicei. Totodatã, nu se fac nici parastase sau pomeniri pentru cei care s-au sinucis”, a explicat un preot.

Manuela Huides avea 51 ani si era unul dintre cei mai vechi si respectati angajati ai Consiliului Judetean (CJ) Vaslui. Socati de gestul sãu, colegii au transmis un mesaj emotionant, singurul de altfel, despre cât de mult a însemnat aceasta pentru ei: „Cu deosebitã tristete, anuntãm plecarea prematurã din aceastã lume a doamnei Adriana-Manuela Huides, director executiv al Directiei Administratie Publicã din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judetean Vaslui. O colegã deosebitã si un bun profesionist, care a lucrat si a trãit întotdeauna în discretie, asa ne-o vom aminti mereu, la fel cum ne vom aminti si remarcabila ei carierã profesionalã. În anul 1993, a absolvit cursurile Facultãtii de Drept din cadrul Universitãtii „Al. I. Cuza” Iasi. Pânã în anul 1997, a fost judecãtor la Judecãtoria Vaslui si Judecãtoria Iasi. Din februarie 1998, s-a alãturat echipei noastre, iar din anul 2000 a ocupat functia de director executiv. Manuela, asa cum îi spuneam toti, a fost un suflet sensibil, dar si o luptãtoare. Iubea ceea ce fãcea, iubea viata si – mai presus de toate – îsi adora copiii. A fost o mamã dedicatã, pentru copii reusind de fiecare datã sã treacã peste orice problemã, de orice naturã ar fi fost ea. Mai putin acum… Este cutremurãtor si de neînteles de ce Manuela a ales sã pãrãsescã ceea ce a iubit cel mai mult. Nu putem spera decât cã si-a gãsit, în sfârsit, linistea. Ne vom aminti cu drag de fata frumoasã, de femeia puternicã si inteligentã care ne-a fost alãturi mai bine de 22 de ani. Vei rãmâne în amintirea colegilor si prietenilor ca un om care a crezut în oameni, în fericire si iubire! Dumnezeu sã o aibã în pazã!”, a transmis colectivul Consiliului Judetean Vaslui.

„Depresia este o boalã biochimicã. Netratatã, poate sã ducã la invalidare”

Nimeni nu-si poate explica de ce Manuela a recurs la acest gest extrem, mai ales cã avea doi copii frumosi la care tinea ca la ochii din cap. Cei care o cunosc îndeaproape pun, însã, totul pe seama depresiei pe care o traversa si pe care încerca sã o trateze.

Adesea ignoratã, depresia este una dintre cele mai rãspândite boli ale mileniului trei, iar Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii estimeazã cã aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectati. Psihologii semnaleazã cã un procent însemnat dintre cei un million de sinucigasi, suferã de depresie. „Netratatã, depresia poate sã ducã la invalidare. Sunt studii clare care aratã cã dacã nu tratãm o depresie, pierdem neuronii si ne deterioreazã cognitiv. Asta chiar dacã este vorba de o persoanã tânãrã si activã. De obicei, pacientii asteaptã rezultate imediate, ca în medicina somaticã. Am dat pastila pentru febrã si a trecut. În tratamentul psihiatric, efectele încep sã aparã în douã, trei sãptãmâni, iar tratamentul se ia cel putin sase luni. Când suspectãm cã cineva apropiat suferã de depresie, încercãm sã-l directionãm cãtre un psiholog sau un psihiatru. Apoi, încercãm sã-l sustinem. Nu recomandãm încurajãrile de genul „hai, mãi, nu esti în stare sã treci peste asta, mãmãligã, ai doi metri si te lasi dus de evenimente!”. Impactul este mult mai traumatizant si-i facem un deserviciu. E ca si cum i-ai spune unui diabetic «vezi cã ai glicemia 300, secretã si tu mai multã insulinã». La fel si în depresie. Îi spunem pacientului «secretã si tu mai multi neurotransmitãtori, sã scadã depresia asta. Un pic de noradrenalinã, sã fii mai atent, un pic de serotoninã sã nu te gândesti la moarte si un strop de dopaminã, sã te bucuri de ce te bucurai si înainte». Depresia este o boalã biochimicã”, explicã medicul psihiatru Daniel Vasile.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.