spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
27-ian.-2025

UE îi promite Republicii Moldova o aderare mai grabnică, scrie presa rusă

- Advertisement -

Republica Moldova are şansa să-şi accelereze integrarea în Uniunea Europeană /UE/. O asemenea posibilitate a fost anunţată de comisarul european pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule, în cadrul forumului UE-Republica Moldova, care s-a desfăşurat la Berlin.

În opinia lui Fule, republicii trebuie să i se ofere posibilitatea de a obţine statutul de membru în UE, dat fiind ‘viteza fără precedent a modului de desfăşurare a reformelor democratice’. Liderii de la Chişinău sunt de părere că o asemenea perspectivă va face Republica Moldova mai atractivă pentru locuitorii Transnistriei, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

După cum a declarat Fule, republica trebuie să obţină o perspectivă clară în ceea priveşte aderarea la UE, ţinând cont de reformele desfăşurate cu succes. Comisarul european a subliniat că, în ultimii ani, Republica Moldova s-a schimbat foarte tare şi continuă să se schimbe în ritm accelerat, devenind lider printre ţările participante ale Parteneriatului Estic, un partener stabil şi sigur al UE.

Stefan Fule a amintit că Republica Moldova poartă negocieri cu UE în vederea semnării Acordului de asociere, de liber schimb şi a planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, subliniind totodată că republica ‘merită mai mult’. Potrivit lui Fule, răspunsul UE la reformele desfăşurate de Republica Moldova trebuie să fie unul adecvat: este necesar ca acestei ţări să i se ofere perspective mai bune pentru cetăţenii săi, pentru ca ei să aibă siguranţa viitorului lor, iar ţara să-şi amplifice cooperarea cu UE.

Comisarul european a dat asigurări că UE va continua să ajute Republica Moldova. Chiar şi astăzi republicii i se acordă cel mai mare ajutor în cadrul parteneriatului european: 100 de milioane de euro pe an.

Unul dintre sponsorii europeni principali este Suedia, care acordă anual Chişinăului 13 milioane de euro. Suedia sprijină în mod hotărât integrarea republicii în UE şi este interesată în transmiterea experienţei sale în diverse domenii, a declarat ministrul suedez al comerţului, Ewa Bjorlin, la finalul întrevederii avute la Chişinău cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat. Membrii delegaţiei suedeze, din care au făcut parte reprezentanţi ai companiilor suedeze care activează deja în Republica Moldova, dar şi ai companiilor care intenţionează să-şi deschidă un business în această ţară, şi-a exprimat deschiderea de a-şi împărtăşi experienţa în domeniul administrativ, al sănătăţii, pe calea înfiinţării de spitale universitare, al prelucrării apelor de scurgere şi în alte domenii.

Nezavisimaia Gazeta precizează că primii paşi în negocierile pentru semnarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova şi UE au fost făcuţi în timpul preşedinţiei suedeze a UE. La acea dată, Chişinăului i s-a promis deschiderea într-un viitor apropiat a unor pieţe de desfacere şi semnarea la anul a Acordului pentru un comerţ aprofundat şi atotcuprinzător cu UE.

‘Vom continua să implementăm reformele necesare, pentru ca Republica Moldova să facă saltul necesar şi să devină o parte a marii familii europene’, a promis premierul moldovean. Declaraţiile lui Fule au fost interpretate la Chişinău drept o posibilitate de a apropia acest eveniment.

‘Promisiuni din partea UE s-au făcut auzite şi înainte, însă de data aceasta o asemenea promisiune a fost făcută de la tribuna unui important forum internaţional, iar acest lucru oferă încredere’, afirmă directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie. Este adevărat că pentru ca speranţele Chişinăului să se îndeplinească, este necesar să fie îndeplinite toate condiţiile: să fie reformat sistemul juridic şi învinsă corupţia, subliniază analistul.

De altfel, chiar dacă reformele necesare vor fi desfăşurate, alianţa aflată la guvernare în Republica Moldova va trebui să facă ceva şi pentru alegătorii săi, care, potrivit lui Barbăroşie, ‘ar putea accepta corupţia, dar nu vor accepta niciodată salariile şi pensiile mici’. ‘Pentru succesul vectorului european autorităţile trebuie să-şi asigure până în alegeri, care se vor desfăşura probabil în ianuarie 2015, sprijinul electoratului’, a subliniat expertul.

În opinia lui Barbăroşie, dacă promisiunile lui Fule vor deveni realitate, acest lucru ar putea contribui la reîntregirea Republicii Moldova: perspectiva europeană va face malul drept al Nistrului mai atractiv pentru cel stâng, pentru Transnistria.

AGERPRES .ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.