spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
18-ian.-2025

Udrea si David la puscãrie, senatorul “Zeciuialã” când?

- Advertisement -

ÎN ATENTIA DNA La Vaslui, existã un personaj politic care poate fi oricând subiect de dosar penal, desi pânã acum a scãpat în mod inexplicabil de bratul lung al legii. Senatorul Dan Marian, presedintele fostului PDL Vaslui, este omul care a beneficiat de proiecte finantate din fonduri europene, în valoare de peste 12 milioane de euro, prin firma fratelui sãu, Marcam Construct. Firma în cauzã a primit de la Elena Udrea, în timpul guvernãrii PDL, toate contractele pe mãsura 322 sau PIDU-urile din localitãtile rurale, totul în contrapartidã cu o “spagã” de 10% din lucrãri, care era cerutã de senatorul Marian fie direct, fie prin omul sãu de bazã, Cãtãlin Dogaru. În timp ce Elena Udrea sau Cristian David, cei care l-au ajutat pe Marian sã prindã contracte cu bani europeni în tot judetul Vaslui, au ajuns dupã gratii pentru spãgile primite, senatorul stã bine-mersi în libertate, desi presiunile pe care le fãcea în perioada în care Boc era premier, iar Udrea ministru al Dezvoltãrii Regionale, erau de notorietate. Conform unor surse bine informate, în perioada lui Udrea, firma fratelui lui Marian a primit lucrãri cu fonduri europene si guvernamentale în sumã de peste 12,5 milioane de euro, din care 10% ar fi ajuns la fostul deputat PDL, acum senator în noul PNL!

Elena Udrea este de ceva timp dupã gratii, pentru spãgile de milioane de euro, primite pe vremea în care era ministru al Dezvoltãrii Regionale. DNA o acuzã pe Elena Udrea cã, fiind la conducerea Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului, a pus bazele unui adevãrat sistem mafiot, pretinzând 10% din toate contractele finantate de la minister. “Din ansamblul acestor mijloace de probe rezultã cã un întreg sistem de coruptie coordonat si controlat de cãtre inculpata Udrea Elena Gabriela, prin intermediul acestui sistem, societãtile care aveau contracte cu diferite autorittãti locale, dar care erau finantate de cãtre Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Turismului, achitau un comision de 10% cvasistabil si cvasigeneralizat, aproape automat, vãzându-se din încasãrile societãtilor cã toate plãtile din minister duceau la plata acestui comision”, se aratã în motivarea instantei. La Vaslui, deputatul Dan Marian, presedintele PDL, a pus la cale un sistem la fel de ticãlosit, prin care 10% din valoarea lucrãrilor care veneau de la ministerul lui Udrea era directionat spre conturile parlamentarului. Acesta a folosit de fatadã firma de constructii Marcam Construct, firmã controlatã de fratele sãu, Iliutã Marian, cu care prindea lucrãri în tot judetul, finantate cu fonduri de la Ministerul Dezvoltãrii Regionale, condus de Udrea, sau de la UE. Cum functiona sistemul? Dan Marian mergea la Elena Udrea, cãreia îi spunea ce comune trebuie sã prindã lucrãri, iar ministrul îi aproba sumele necesare. În timp ce, în alte judete, valoarea lucrãrilor câstigate prin licitatii ajungea la 80-90% din totalul sumei licitate, firma lui Dan si Iliutã Marian prindea 100% din valoarea lucrãrilor, fiind vorba de multe milioane de euro. O parte din “spaga” de la aceste lucrãri era trimisã la Bucuresti, iar omul de legãturã dintre Marian si Udrea era primarul de la Piatra Neamt, Gheorghe “Pinalty” Stefan. Prin “Pinalty” s-au prins lucrarea PIDU Negresti, în valoare de zece milioane de euro, contract prins de o firmã apropiatã a deputatului Marian, ca si programul integrat de dezvoltare urbanã de la Husi. Primarul din Piatra Neamt a avut grijã sã-l sustinã tot timpul pe Dan Marian, inclusiv când a fost vorba de nominalizarea sa la presedintia CJ Vaslui, în 2012, pentru spãgile pe care Marian le colecta în nume personal sau în folosul partidului, de la Vaslui.

La Husi, Dan Marian s-a supãrat cã nu si-a primit spãgile!

În septembrie 2011, a iesit un mare scandal la Husi, în urma desemnãrii firmei Tehnic Asist Botosani, firmã de casã a PDL si a deputatului de atunci Dan Marian, drept cîstigãtoarea licitatiei pentru asfaltarea Husului. Lucrurile s-au inflamat, dupã ce initial Comisia de licitatie a Primãriei a desemnat drept câstigãtoare firma lui Ioan Ciomaga Viacons Rutier. Deputatul Marian s-a enervat, auzind cã Jan Ciomaga a prins licitatia de asfaltare a Husului si a fãcut tot felul de mizerii primãriei din oras, inclusiv prin retragerea firmei din Botosani. Doi ani mai târziu, în noiembrie 2013, senatorul Dan Marian, supãrat cã primarul Ciupilan nu-i face jocurile, l-a atacat direct în sedinta de Consiliul Local, fãcându-l incompetent si trãdãtor. Era clar cã nu va mai primi spãgile din PIDU Husi, asa cã a scos la înaintare oamenii sãi credinciosi. Asa se face cã acei consilieri locali de casã ai senatorului (Cãtãlin Dogaru si Cãtãlin Tocu) au sãrit si ei în sus, cerând demisia primarului. Mãrul discordiei erau banii rãmasi din marea asfaltare, bani pe care senatorul poreclit “Zeciuialã” ar fi dorit sã-i obtinã pentru firmele sale de casã. De la începutul proiectului, Dan Marian a încercat sã impunã constructorul, însã nu a reusit. Initial, firma huseanã Viacons Rutier a cîstigat licitatia, însã a fost descalificatã de cei de la Ministerul Dezvoltãrii, la “interventia” secretarului de stat de atunci, Rãzvan Murgeanu, amicul lui Marian. A urmat o altã licitatie si a iesit cîstigãtoare firma LDP Gheorghieni, controlatã de omul de afaceri Costel Cãsuneanu, un apropiat al conducerii PDL de la Bucuresti. Sesizând cã rezilierea contractului cu LDP Gheorghieni e pe cale sã se facã, Dan Marian a fortat lucrurile în Consiliul Local Husi, cerând demiterea primarului, crezând cã astfel va ajunge la sacul cu bani. Consilierii PDL, condusi de Cãtãlin Dogaru, l-au santajat în permanentã pe primar, care nu a cedat si a continuat proiectul pe POR. Dar, afacerile cu PIDU pe care Marian nu le-a putut controla în orasul natal s-au repetat în comune, acolo unde primarii erau intimidati de liderul PDL de la Vaslui. Conform unor surse bine informate, în vremea guvernãrii PDL, deputatul Marian chema primarii din comune în diverse locatii si le spunea: “Bãi, voi vreti sã câstigati licitatiile pe mãsura 3.2.2., la valoarea de 100%? Lucrati cu firma lui frate-miu”. Stia ce spune deputatul, pentru cã primarii care se “implicau” în aceste licitatii câstigau în mod automat. Cum? Cu interventiile deputatului PDL la Bursa de Mãrfuri din Iasi, acolo unde avea aranjamente clare, iar toate licitatiile pentru lucrãrile pe programe integrate erau dirijate spre firma de constructii a fratelui deputatului husean.

Iatã si comunele în care a “lucrat” actualul senator…

În timp ce municipiul Vaslui a câstigat de la Elena Udrea un program integrat de dezvoltare urbanã în valoare de zeci de milioane de euro, pentru care primarul Vasile Pavãl a refuzat sã dea comisionul de 10% cerut în mod traditional de parlamentarul Marian, primarii altor comune au cedat presiunilor liderului democrat-liberal. Direct sau prin interpusi, firma de constructii a fratelui lui Marian, Iliutã, a câstigat lucrãri de dezvoltare integratã în Bogdãnesti, Suletea, Banca, Ivesti sau Botesti. Când toti constructorii din România licitau la valori de 60-80% din valoarea lucrãrilor, pentru a prinde contractele, firma Marcam Construc intra în asocieri cu alte firme si mergeau în fortã, fãcând lucrãri cu 100% din fondurile alocate. Asa se explicã si profitul de milioane de lei a lui Marcam, în perioada 2010-2013. Când parlamentarul a realizat cã în judet vor intra lucrãri de multe milioane de euro, a pus la cale o strategie care, credea el, îl va scãpa de consecintele ulterioare. Fratele sãu a fost scos din actionariatul de la Marcam Construct, iar în locul sãu au ajuns douã persoane, tatã si fiu, Robert si Claudiu Marta. Din acel moment, afacerile Marcam Construct au explodat, la propriu. La Suletea, de exemplu, se spune, fosta conducere a primãriei a fost atât de docilã, încât a dat firmei Marcam Construct în jur de 5 miliarde lei vechi în plus, ca si cheltuialã neeligibilã, la lucrãrile de modernizare a cãminului cultural. Actualul primar, Ciprian Tamas, spune cã are informatii cã sunt 5 miliarde lei cheltuieli neeligibile, pentru care conturile primãriei sunt blocate acum. De la o cifrã de afaceri de 11 miliarde lei vechi, pe 2010, an în care afacerile cu bani europeni sunt la început pentru firma Marcam, se ajunge la o cifrã record, în 2011, respectiv 94 miliarde lei vechi, cu un profit de 1,6 miliarde lei vechi. Practic, Dan Marian era beneficiarul tuturor lucrãrilor de pe fondurile europene, lucrãri dirijate de Elena Udrea în zonã, iar din comisioanele obtinute de la aceste lucrãri o parte se duceau la Bucuresti, direct la ministrul ajuns acum dupã gratii. Comisionul de 10% era cerut de Dan Marian si, de multe ori, era încasat de Cãtãlin Dogaru, de la primari. Dogaru cerea, ca si în cazul consilierului lui David, cerea mai mult.

Cum a fost “lucrat” primarul Bârladului, cu proiectele lui Marian!

Un caz incredibil, care a fost tinut la secret o bunã bucatã de timp, este legat de persoana fostului primar al Bârladului, Titi Constantinescu. Prin 2011, când se spunea cã Titi va trece la PDL, Dan Marian s-a gândit sã-l atragã în partid cu… fonduri europene! Nici mai mult, nici mai putin, Constantinescu a primit prin firma sa, Constructii Consult Bârlad, lucrãri la proiectul de 2,5 milioane de euro de la Suletea. În momentul în care primarul Bârladului a schimbat macazul si s-a dus la PSD, Dan Marian a început santajul si amenintãrile. Asa se face cã primarii care primiserã lucrãri din fonduri europene si la care primarul de Bârlad primise si el partea sa de lucrãri, au fost fortati sã-l scoatã pe Titi Constantinescu din lucrãri. Rãzbunarea lui Marian a tinut în unele comune, cum este cazul de la Suletea. În aceeasi perioadã, a început si PIDU la Bârlad, la care Marian credea cã va prinde o bucatã grasã prin Marcam Construct. Dupã ce Titi a trecut din nou la PSD, parlamentarul a fãcut spume la gurã, stiind cã nu va mai obtine comisionul de 10% din lucrãri, mai ales cã spaga lui Titi trebuia luatã de la Suletea. Chiar asa se si întâmplase, de fapt…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.