AFACERE… Seful de turã din Vama Albita, Ionel Tiron, si nevasta acestuia, tot vames, au pus pe picioare o afacere bãnoasã, intrând în afaceri cu patroni din Republica Moldova. La fiecare TIR de marfã trecut în R. Moldova, sotii Tiron încasau zeci de mii de euro, partea lor!
Vamesul husean Ionel Tiron si sotia acestuia, Elena, au mari probleme cu legea si trebuie sã rãspundã la acuzele care se înmultesc la adresa lor. Cei doi au de dat explicatii privind modul în care, la adãpostul hainei de functionar al statului român, fac afaceri cu moldoveni de peste Prut, câstigând zeci de mii de euro lunar. Acum câteva zile, un TIR încãrcat cu marfã chinezeascã a fost confiscat de politisti si comisari ai Gãrzii Financiare, la Ilfov, marfa, în valoare de peste 100.000 de euro, apartinând unei firme controlate de vamesii Ionel si Elena Tiron. Cei doi au înfiintat o societate în Husi, Primula Farm, trecând în acte pe functia de administrator pe soacra lui Ionel Tiron, o femeie din satul Valea Grecului. Soacra a fost trecutã ca administrator, neavând habar cã riscã sã ajungã la Politie în orice moment, sã dea declaratii privind unele acte semnate în dreptul Primula Farm, cu sau fãrã voia ei. Nu este pentru prima datã când sotii Tiron deschid firme, pe care deruleazã tot felul de afaceri. Pânã în 2006, cei doi au detinut societatea Nusa SRL, pe care au desfãsurat tot felul de activitãti comerciale, care au intrat în atentia politistilor de la Vaslui.
Sotii Tiron lucreazã în Vama Albita de 20 de ani. În perioada 1991-1992, Elena si Ionel Tiron au intrat în sistemul vamal, la adãpostul relatiilor de rudenie cu fostul sef de vamã, Vasile Cãrare. Elena era nepoata directorului Cãrare, care a dorit sã-si angajeze tot felul de rubedenii în sistemul vamal. Sotii Tiron au înteles repede cã este rost de bani, la adãpostul functiilor din vamã, asa cã au înfiintat o firmã, Nusa SRL Valea Grecului, în 1993, pe care au desfãsurat tot felul de activitãti comerciale. În 2003-2004, firma celor doi vamesi a intrat în atentia Politiei Economice, pentru o serie de fapte la limita legii, astfel cã acestia au decis sã bage firma în faliment. Nusa SRL a fost radiatã din activitate în 2006, dupã care a intrat în afaceri o altã firmã, Primula Farm, pe care au deschis o farmacie în Husi, pe strada Florilor, la nr. 22. Noua societate a devenit o masinã de fãcut bani, odatã ce România a intrat în UE.
Ca vamesi, au aranjat afaceri cu patroni din Moldova
Fiind stat comunitar, toate tranzactiile comerciale cãtre tãri care nu sunt în spatiul UE beneficiazã de rambursãri de TVA, având în vedere cã toate operatiunile se considerã export. Ca vamesi, sotii Tiron au intrat în contact cu tot felul de patroni moldoveni, care le-au propus o afacere bãnoasã pentru ambele pãrti. Un grup de opt-zece patroni din Moldova strângeau bani de marfã, în jur de 100.000 de euro, cu care veneau în România si încãrcau un TIR de produse nealimentare – haine, încãltãminte, jucãrii etc., de la complexul Europa, în Bucuresti. Actele se fãceau pe firma Primula Farm, a sotilor Tiron, dupã care patronii moldoveni însoteau TIR-ul pânã în Republica Moldova, pe traseul Bucuresti-Focsani-Adjud-Iasi, autotrenul fiind scos din tarã, de fiecare datã, pe la Vama Sculeni. Planul era simplu: vamesii Tiron nu intrau în vizorul Politiei, cu afaceri de export, în timp ce patronii moldoveni îsi rezolvau problemele cu aprovizionarea mãrfii destul de simplu. Odatã finalizatã actiunea, firma Primula Trans solicita rambursare de TVA pentru export si încasa sume importante, din care mare parte se duceau la moldoveni, spun surse demne de încredere. Lucrurile ar fi mers mult timp în acest fel dacã, acum câteva zile, un TIR moldovenesc, încãrcat cu marfã pe numele Primula Farm, nu ar fi fost oprit la control, de cãtre politisti si comisari de la Garda Financiarã Ilfov. Conform unor informatii primite din Ilfov, marfa valora peste 100.000 de euro, politistii muncind toatã noaptea la inventarierea mãrfurilor. Numai la acest transport, dacã lucrurile ar fi mers bine, firma sotilor Tiron ar fi avut dreptul la rambursare de TVA de 24.000 de euro, o sumã destul de importantã pentru doi functionari vamali.
Firmele de la care se aproviziona Primula Farm erau societãti fantomã
Dacã, în cazul firmei din Husi, lucrurile par destul de clare si legale, semne de întrebare sunt legate de firmele de la care s-a cumpãrat marfa, care au statutul de societãti-fantomã. Pânã la clarificarea situatiei, marfa de 100.000 de euro a fost confiscatã de comisarii de la Garda Financiarã, care au cerut date suplimentare despre firma Primula Farm, firmã la care 95% din actiuni apartin soacrei lui sefului de turã Ionel Tiron, iar 5% sotiei acestuia. Acesta s-a declarat nevinovat, spunând cã totul ese legal. La control, soferul TIR-ului din R. Moldova nu a putut prezenta actele pentru marfã, având la el doar avizele de expeditie. “Marfa a fost cumãratã din complexul Europa si constã în haine si încãltãminte. Aceasta marfã este exportatã de firma noastrã în Republica Moldova. Ca sã nu existe discutii, tirul nu trece prin vama unde lucrez eu si sotia, ci prin alte puncte vamale (Sculeni – Iasi, n.r.). Comisarii de la Gardã au oprit tirul si au considerat cã avizele de expeditie sunt insuficiente si ne-au cerut si facturile. Noi o sã le punem la dispozitie în cel mai scurt timp. Firma noastrã face astfel de transporturi o datã pe lunã. Avem un contract cu o firmã din Republica Moldova pentru a face aceste exporturi. S-a apelat la acest artificiu deoarece numai firmele românesti pot face exporturi. Ei vin cu masina lor si cu oamenii care aleg marfa. Noi doar cîstigãm un comision”, a declarat Ionel Tiron. La o valoare a transporturilor de 100.000 de euro pe TIR, pe lunã, rezultã cã firma sotilor Tiron realizeazã, numai din rambursãri de TVA, peste 240.000 de euro, adicã salariile celor doi vamesi pe urmãtorii 100 de ani!
Sefii lui Tiron nu sunt de acord cu afacerea
Mihai Arcana, directorul executiv al Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale (DRAOV) Iasi, a declarat cã vamesul Ionel Tiron va face obiectul unei anchete, dat fiind faptul cã persoanele care lucreazã în vamã nu au voie sã fie actionari la frme care implicã operatiuni vamale. Asta ar fi cea mai ieftinã cale de iesire pentru vamesul husean, deoarece în cauzã sunt multe semne de întrebare cu privire la legalizarea afacerii pe care deruleazã. Astfel, acesta nu a putut sã de a explicatie logicã în ceea ce priveste lipsa actelor de însotire a mãrfurilor din tirul oprit de comisarii de la Garda Financiarã.