spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Trupa de teatru a Penitenciarului Vaslui, premiată la Festivalul Multiart pentru deținuți

- Advertisement -

ARTĂ… Trupa de teatru a Penitenciarului Vaslui a obținut Premiul pentru Complexitatea Interpretării în cadrul Festivalului Multiart pentru deținuți “Dana Cenușă – Descătușare prin cultură”. Evenimentul a avut loc pe 12 și 13 noiembrie, la Teatrul Nottara din București. Penitenciarul din Vaslui a participat cu spectacolul “12 oameni furioși”, o adaptare după Reginald Rose, în regia lui Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Județean. “Felicitări echipei de actori din Penitenciarul Vaslui pentru prestigiosul premiu obținut. Spectacolul “12 oameni furioși” a reușit să transmită o puternică emoție și o profundă înțelegere a complexităților umane, iar această recunoaștere reflectă pasiunea, talentul și dedicarea fiecărei persoane private de libertate. Este impresionant cum arta reușește să pătrundă și să inspire, chiar și în contextul unor circumstanțe dificile. Felicitări pentru curajul și munca lor, care aduc lumină și speranță pe scenă și dincolo de ea. Îi mulțumim domnului Lucian Onciu pentru implicarea și dedicarea de care a dat dovadă în realizarea acestui proiect”, a transmis Penitenciarul Vaslui.

“12 oameni fruioși” este o dramă americană bazată pe un scenariu omonim de Reginald Rose. Spune povestea unui juriu format din 12 oameni care deliberează vinovăția sau achitarea unui tânăr pe baza prezumției nevinovăției. “Sistemul american de justiție implică jurați. Piesa noastră îi surprinde pe cei 12 jurați într-o cameră unde urmează să hotărască dacă un tânăr de 18 ani este vinovat sau nu de patricid, de uciderea propriului tată. Subiectul spectacolului se învârte în jurul ideii că, indiferent de cât de convinși am fi noi de certitudinea întâmplării oricărui aspect din viață, cu argumente putem să ajungem în situația în care această opinie să ni se schimbe. Dacă în faza inițială 11 jurați erau convinși că tânărul este vinovat, în cele din urmă, balanța s-a înclinat și doar unul singur a ajuns să mai creadă vinovat, iar ceilalți 11 să creadă contrariul. Sub presiunea mulțimilor putem sau nu să ne influențăm o decizie pe care o consideram de necontestat în propria minte”, a explicat Lucian Onciu.

Lucian Onciu: “care mi-a confirmat cât de complex e omul și cât de facil e să etichetăm, lipsiți de toleranță”

De asemenea, acesta a mărturisit că participarea la acest festival i-a oferit o experiență inedită, care l-a motivat să iasă din zona de confort: “Elementele de noutate, de la repetițiile derulate în clubul din interiorul penitenciarului până la interacțiunea cu persoane private de libertate, au reprezentat o provocare care m-a stimulat suficient de mult pentru a parcurge scenic traseul interior a “12 oameni furioși”, un spectacol după Reginald Rose. Experiența colaborării cu persoane “care au greșit” și care plătesc pentru asta, a fost una care mi-a confirmat cât de complex e omul și cât de facil e să etichetăm, lipsiți de toleranță. Toată lumea vorbește, în circumstanțe convenabile, de șansa a doua, de care avem nevoie atunci când greșim. E adevărat că sunt situații pe care le iertăm mai ușor sau pe care le acceptăm mai repede la noi fată de felul în care privim aceeasi situație la alte persoane. Greșeala e un dat de care ne putem face vinovați toți, fără excepție, și cred că e normal să plătim dacă nu luăm deciziile drepte la un moment dat. Dincolo de ce spune lumea, cel mai greu e să ne iertăm pe noi înșine. Asta dacă ajungem să stăm de vorbă…în oglindă. Mulțumesc Penitenciarului Vaslui pentru oportunitatea de a-mi pune ordine în gânduri. A fost o colaborare bună. Gratitudine!”, a transmis Lucian Onciu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.