
SECRETE… Există trucuri în bucătărie care te ajută să faci totul corect și mai rapid, dar sunt puțini astfel de „meseriași” care ajută ca mâncarea să fie minunată! Atunci când gătești, e important să folosești trucuri în bucătărie care fac tot procesul mai ușor și mai accesibil. Unele trucuri sunt atât de banale, dar cu un efect atât de semnificativ, încât le veți adopta destul de repede. Vă prezentăm câteva trucuri în bucătărie pe care nu le știați și care vă vor ajuta să faceții totul mai rapid și mai corect.
Untul gătește pastele mai bine, iar acestea vor avea un gust desăvârșit
Pune un cub de unt în apa de la paste. Pastele reprezintă o masă rapidă, bogată în carbohidrați, cu beneficii pentru dieta dumneavoastră, dacă consumul se face moderat. În ciuda procesului simplu de preparare, fiecare detaliu contează pentru gustul mâncării. Tocmai de aceea, bucătarii pricepuți apelează la un truc simplu. Puneți un cub de unt în apa în care fierb pastele. Untul ajută ca pastele să nu mai facă spumă și să fie gătite uniform. La fel de important pentru gustul autentic de paste, e important să NU spalați pastele după ce le fierbeți. Altfel, sosul pe care îl puneți ulterior nu se va mai prinde de paste și preparatul nu va fi gătit corect. Dacă vreți ca pastele să aibă o textură nedetă și plăcută, atunci o lingură de zeamă de lămâie în apa în care fierbeți va ajuta acest proces.
Friptura, indiferent că e de pui, de porc sau de vită, nu trebuie înțepată cu cuțitul în timpul gătirii
Friptura nu se înțeapă cu furculița sau cu cuțitul. Ați putea crede că metoda verificării cărnii cu un cuțit sau cu furculița este una uzuală și de înțeles în procesul gătirii. Însă, aparent, este una greșită. Asta pentru că odată înțepată, friptura va avea orificii prin care sucul rezultat în procesul de gătire se va scurge. Carnea gătită nu va mai fi la fel de fragedă și de suculentă, iar odată scoasă de la cuptor se va usca mai rapid. Dacă nu este înțepată, friptura odată gătită trebuie lăsată să se odihnească câteva minute înainte de a fi tăiată. Sucul va fi păstrat astfel la interior și va ține carnea proaspătă. Este recomandat ca pentru friptură sau pentru preparatele la grătar să folosești un clește de gătit.
Folia de aluminiu face ca bananele să reziste mai multe zile pentru a fi consumate
Un truc din ce în ce mai utilizat în bucătărie, acoperirea cozilor de banană cu folie de aluminiu, ajută la menținea fructelor mai bune pentru mai multe zile. Asta pentru că se încetinește folia de aluminiu prin procesul de coacere a bananelor și le face să reziste pentru mai multe zile.
Tot ce aveți de făcut este să acoperiți cozile cu bucățele mici de folie de aluminiu. În felul acesta realizați o barieră care reduce eliberarea etilenei, gaz care face ca bananele să se coacă mai repede. Bananele vor rămâne proaspete pentru mai multă vreme și în felul acesta ajutați și la reducerea risipei alimentare.
Alte trucuri utile în bucătărie care vă ajută să economisiți timp și bani
În final, vi s-a pregătit și o serie de trucuri rapide, care să vă ajute să economisiți bani și timp în bucătărie: Tocătorul de lemn folosit în exces fără a fi curățat se va impregna cu mirosuri neplăcute. Pentru a îndepărta mirosurile și resturile mici de alimente, frecați tocătorul de lemn cu sare grunjoasă. Lăsați să acționeze minim 15 minute, după care, frecați tocătorul cu o jumătate de lămâie și lăsați să se usuce. Mirosurile neplăcute vor dispărea rapid. Verdețurile precum pătrunjel, mărar sau leuștean vor rămâne verzi pentru mai mult timp dacă sunt păstrate corect. Dacă vreți să spumați laptele, însă nu aveți la dispoziție un mixer sau o cană electrică, puteți folosi o metodă mai simplă. Umpleți un borcan mic cu lapte până la jumătate. Strângeți bine capacul și agitați-l până când laptele se dublează în volum. Scoateți apoi capacul și puneți borcanul la cuptorul cu microunde pentru 30 de secunde. Spuma de lapte va fi potrivită pentru un cappuccino sau un cafe latte. Atunci când pregătiți chiftele, aveți nevoie de pesmet, un ingredient esențial. Însă ce faceți dacă nu aveți pesmet la îndemână? Simplu! Folosiți câteva felii de pâine prăjită date prin răzătoare. Acestea pot fi un bun înlocuitor, cu aromă pe măsură. Poftă bună!