spot_img
spot_img
6 C
Vaslui
21-ian.-2025

Trofeul Festivalului Sibiu – Capitala Muzicală, la muzică folk, a ajuns la Bârlad!

- Advertisement -

MUZICĂ… Așa cum ne-a obișnuit deja grupul”Dacii Liberi”, cele mai importante premii ale Festivalului Internațional Sibiu- Capitala Muzicală au fost cucerite aproape în totalitate de ei, cei opt membri ai grupului, dar și de juniorii ce îI însoțesc și au fost aduse în județul Vaslui. Din nou, acești copii din Bârlad au fost aplaudați, ovaționați, apreciați și încurajați de toată lumea prezentă la festival. Ei au cântat și în Centrul Vechi, în Piața Mare a orașului, bucurând sibienii și turiștii aflați în piață.

Întrebat care este secretul succesului lor, profesorul Cornel Pleșu mărturisește: “Secretul constă în muncă, în repetiții săptămânale, în dragostea pe care copiii o au pentru acest gen muzical de care s-au lipit prin participările numeroase la concursurile unde au avut ocazia de a se întâlni și de a cânta alături de cei mai mari cantautori din muzica folk, care mai sunt în viață: Mircea Vintilă, Ducu Bertzi, Emeric Imre, Magda Pușcaș, Cristian Buică, Andrei Păunescu, Walter Ghicolescu, Gogu Vanghelie. Am fost foarte încântați că în juriu era un membru de loc din Vaslui. A venit emoționat la noi, ne-a felicitat și ne-a spus că suntem extraordinari, dar ne-a pus o întrebare la care nu prea am știut să răspundem. M-a întrebat cum de este posibil, ca el, de loc din Vaslui, să afle că există acest grup la Sibiu. Deja suntem foarte buni, dar nu suntem cunoscuți suficient în Vaslui”. Trist și adevărat. Niciodată proorocii nu-s bine primiți în țara lor. Iată că și artiștii au această soartă. Fie ca din această clipă, grupul “Dacii Liberi” să aibă parte de popularitatea și de viața artistică apreciată a “Fraților Chiriac”, duet îndrăgit și iubit de vasluieni și de românii din întreaga țară, care a rămas în analele muzicii folk.

Oriunde merg ridică sălile în picioare, trezesc la viață sufletele amorțite ale românilor

Tot copii, tot folkiști, “Dacii Liberi”, talentați și născuți pentru cântec, urmează sfaturile pline de dăruire ale profesorului Cornel Pleșu și au reușit să demonstreze că sunt profesioniști în domeniul lor. Au reușit, la o adică, o performanță unică în România de azi. Acolo unde merg ridică sălile în picioare, trezesc la viață sufletele amorțite ale românilor, care încep să cânte cu ei. Și câștigă toate premiile ce sunt puse “la bătaie”. Ce vrem mai mult? Ce altă dovadă a valorii și profesionalismului lor vrem? Eu aș spune, și credeți-mă, știu ce spun, învățăceii profesorului Pleșu au rolul de a revigora folk-ul românesc. Povestea lor este deja o lungă călătorie în lumea lui minunată. Ei vor duce mai departe poezia și mesajul profund original, patriotic, sincer, al acestui gen muzical care modelează inimi și conștiințe. Sunt din județul Vaslui, trăiesc la Bârlad. Sunt ai noștri. E minunat! Iată premiile câștigate de ei la Sibiu: trofeul festivalului la muzică folk a fost obținut de Frații Călin, trofeul la secțiunea grupuri, de grupul “Dacii Liberi”, locul I la secțiunea grupuri la categoria de vârstă mică, de la clasele V-VI, de grupul “Rubin”. La individual, la categoria 14-18 ani, trofeul a fost luat de Elena Secrieru, locul I a fost cucerit de Nicolae Călin, locul III de Biatrice Dumitriu, mențiune a luat : David Violeț. La categoria 11-12 ani, trofeul a fost al lui Antonie Leonte. Locul II l-a primit Nicolas Stoian, locul III: Anastasia Crețu. La categoria 9 ani, locul III a fost adus la Bârlad de Paraschiv Crețu. Felicitări tuturor! Ați fost din nou printre cei mai buni și ați reprezentat cu cinste și onoare județul Vaslui. Aplauze furtunoase de la mine, pentru voi!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.