spot_img
12.4 C
Vaslui
02-nov.-2024
spot_img

Tribunalul Vaslui va decide câștigătorul în bătălia dintre DNA și vameșii adunați din toată țara (VIDEO)

- Advertisement -

INSTANȚA… După o acțiune desfășurată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în vămile din estul țării plus Vama Borș, cei 8 vameși și polițiști de frontieră ridicați de procurori se pregătesc de o nouă rundă de confruntări cu magistrații, de data aceasta pe fondul cauzei. Tribunalul Vaslui a așteptat ca părțile să depună excepțiile pentru a stabili apoi și primul termen de judecată. Povestea a început în luna ianuarie a acestui an, când procurorii anticorupție au descins în vămile de pe granița de Est a României și Vama Borș. În urma descinderilor, 8 persoane au fost reținute. Printre acestea s-au numărat și doi lucrători vamali din Vama Albița. Pe lângă cei 8, au fost puse sub control judiciar alte 15 persoane, dintre care și doi vameși din Vama Albița. De asemenea, cercetările au fost extinse asupra unui număr mai mare de lucrători vamali și polițiști de frontieră, dar, conform reprezentanților Direcției Naționale Anticorupție, implicarea lor nu a necesitat o măsură privativă de libertate și pot fi cercetați liberi.

O nouă lovitură este dată, de către Direcția Națională Anticorupție, polițiștilor de Frontieră și lucrătorilor vamali. De data aceasta, DNA a descins în vămile de pe frontiera de Est a României și în Vama Borș. În urma descinderilor, procurorii anticorupție au decis reținerea a 8 persoane, vameși și polițiști de frontieră și au pus sub control judiciar alte 15 persoane printre care și doi vasluinei din Vama Albița. De asemenea, conform declarațiilor reprezentanților Direcției Naționale Anticorupție, cercetările au fost extinse și asupra altor persoane a căror implicare nu a necesitat o măsură preventivă. Din nou, întreaga bătălie dintre Direcția Națională Anticorupție, pe de o parte, vameși și polițiști de frontieră, de cealaltă parte, este arbitrată de către magistrații Tribunalului Vaslui. De partea cealaltă, procurorii anticorupie au finalizat cercetarea penală și rechizitoriul a ajuns pe masa judecătorilor. Zilele următoare, magistrații vasluieni vor analiza excepțiile depuse de cele două părți și vor stabili și primul termen de judecată. Chir dacă vorbim de lucrători vamali și polițiști de frontieră din mai multe puncte de trecere din țară, DNA a ales ca Tribunalul Vaslui să judece cauza ținând cont, probabil, de faptul că aici au obținut cele mai bune rezultate și, de fiecare dată, cererile lor au fost admise de judecători. Să ne amintim cazul din 2011 când, în fața magistraților au fost aduși, de către procurorii DNA, 47 de polițiști de frontieră de la Albița sau cazul din 2013 când 17 vameși, din cei 68 reținuți tot de către DNA, au primit mandate de arestare preventivă emise de magistrații Tribunalului Vaslui.

Iată ce spunea comunicatul de presă emis de procurorii anticorupție

«Procurorii din cadrul Serviciul Teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive, începând cu data de 17 ianuarie 2023, față de un număr de 23 lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră, după cum urmează: a fost dispusă măsura reținerii față de opt persoane (patru lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni și patru agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Borș);

a fost dispusă măsura controlului judiciar față de 15 persoane (cinci agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași – Sculeni, un agent de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Oancea, doi agenți de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Albița, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Sculeni, doi lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Oancea și un lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Stânca).

În sarcina celor 23 de inculpați a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În perioada 2021-2022, inculpații menționați mai sus, lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu legislația în vigoare. La data de 18 ianuarie 2023, opt dintre inculpați au fost prezentați Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Activitățile descrise au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul emis de către Direcția Națională Anticorupție.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.