Experții spun că anul 2025 aduce noi tendințe în organizarea nunților, de la culori și decorațiuni până la ținute și locații. Specialiștii oferă perspective asupra preferințelor cuplurilor și a schimbărilor față de anii anteriori.
Bugetul nunții – costuri și priorități
Factorul principal care influențează bugetul unei nunți, explică Delia Nistor, este prețul meniurilor. În economia evenimentului, mâncarea servită invitaților reprezintă aproximativ 50-60% din totalul cheltuielilor. În ultimii doi ani, costurile au crescut considerabil. În 2025, un meniu costă, în medie, 100 de euro/per persoană, cu variații legate de băuturile alcoolice și deserturile alese. Un buget realist indică faptul că suma cheltuită de organizatori pentru fiecare invitat ajunge la 170 de euro.
Cuplurile pun accent, în solicitările transmise planificatorilor, pe atmosferă și distracție, muzica devenind unul dintre cele mai importante elemente ale petrecerii, chiar înaintea alegerii locației. Deși calitatea meniului este importantă pentru miri, trece în planul secund pentru mulți dintre miri, interesați mai mult ca locul ales pentru petrecere să reflecte stilul lor, fie că își doresc cadru relaxat, boho sau unul elegant.
Darul rezonabil per familie invitată: 2.500 de lei
Numărul de invitați a scăzut considerabil în ultimii ani. Dacă înainte media era între 150-180 de persoane, acum a coborât la 120-150. Există încă nunți cu peste 300 de invitați, dar sunt mai rare, spun specialiștii. Această schimbare s-a produs din două considerente: creșterea costurilor cu petrecerea și al vieții în general. Un cuplu invitat achită un „dar” minim de 2.000 de lei și în medie de 2.500 lei, un „tarif” care s-a păstrat în ultimii 3-4 ani, în ciuda creșterii costurilor cu petrecerea.
Citeşte întreaga ştire: Trendurile anului 2025 în materie de nunți: mirii aleg locații noi, taie din meniu și din numărul invitaților. Cât mai merge „darul”