spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Trei tineri ucisi de etnobotanice?

- Advertisement -

Medicii ieseni vorbesc pentru prima data de un pericol ingrozitor: etnobotanicele pot ucide. Moartea unui student si a doua tinere la „Infectioase” in ultima jumatate de an in conditii bizare ar putea avea la baza, de fapt, nu racelile banale cu care au venit aici, ci drogurile usoare consumate constant. Situatia pare a fi cu atat mai grava cu cat consumul acestui drog a devenit aproape uzual in randul tinerilor.

Trei tineri au murit in ultima jumatate de an la Spitalul de Infectioase Iasi, din cauza unor infectii banale. Medicii cred insa ca, in spatele acestor morti bizare, ar sta un fenomen mult mai ingrijarotar: consumul de etnobotanice. Daca pana acum consumatorii de etnobotanice ajungeau doar in unitatile de primiri urgente din cauza efectelor substantelor pe care le foloseau, acum situatia pare sa se schimbat. Din cauza slabirii rezistentei organismului pe fondul consumului repetat de etnobotanice, orice infectie, oricat de inofensiva ar parea, poate sa duca la deces. Septicemia si coma se instaleaza rapid si niciun tratament, indiferent cat de sofisticat ar fi, nu mai poate ajuta pacientul sa-si revina.

Un student cu preumonie a murit suspect de repede

Primul mort suspect a fost un student in varsta de 20 de ani, care a ajuns la Spitalul de Boli Infectioase in stare extrem de grava. Primul diagnostic pus de medici a fost de pneumonie. Insa organismul tanarului a cedat extrem de repede in fata infectiei, fara ca medicii sa isi poata explica acest lucru. La scurt timp de la internare, tanarul a intrat in soc si medicii n-au mai putut face nimic pentru a-l salva. De la inceputul anului au mai fost in Spitalul de Boli Infectioase inca doua astfel de cazuri, respectiv doua tinere de aproximativ 30 de ani. „Cei trei pacienti au avut o evolutie rapida a bolii, evolutie pe care nu reuseam sa o explicam. Primele diagnostice fusese de infectii simple, care nu ar trebui sa afecteze atat de mult un organism, iar tratamentul facut in spital era cel corect. Singura explicatie pe care am putut-o gasi a fost faptul ca toti erau consumatori de etnobotanice. Din pacate, nu am primit confirmare pentru aceasta ipoteza si de la familii”, a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul spitalului. Nici cele doua femei nu au reusit sa supravietuiasca. Medicii au incercat sa vorbeasca cu familiile celor trei pacienti, insa fie acestea nu stiau nimic despre viata celor pe care ii pierdusera, fie erau plecate din tara si pierdusera legatura cu victimele.

„Pentru un om sanatos, n-ar insemna nimic”

Desi nu pot spune cu certitudine ca cei trei pacienti ar fi fost consumatori cronici de etnobotanice, medicii afirma ca toate indiciile pe care le-au adunat duc spre o astfel de concluzie. „Un pacient imunodeprimat prin administrarea de droguri sau etnobotanice este mult mai vulnerabil in fata infectiilor care, pentru un om sanatos, n-ar insemna nimic. Cea mai grava situatie este in cazul celor care folosesc etnobotanice. Daca o persoana care utilizeaza droguri simte nevoia sa consume o data sau de doua ori pe zi, in cazul etnobotanicelor pacientul simte nevoia sa faca asta de mai multe ori pe zi, iar afectarea primordiala este la nivelul sistemului nervos central. Noi am facut investigatii in cazul celor trei pacienti si cea mai plauzibila varianta este ca erau consumatori de etnobotanice”, a mai spus prof.dr. Dorobat. Conducerea spitalului si-a propus sa acorde o atentie deosebita cazurilor in care evolutia rapida a bolii nu pare sa aiba o explicatie. De asemenea, s-a luat legatura cu Agentia Nationala Antidrog in vederea unui schimb de informatii. Astfel, in cazul in care apare un pacient in spital a carui evolutie ridica intrebari, se va consulta si baza de date a Agentiei Antidrog pentru a vedea daca este sau nu inregistrat ca si consumator cronic de droguri.

Medicii: Cazurile de acest fel se vor inmulti

„Am vorbit si la Institutul de Medicina Legala, unde se face o analiza specifica pentru a determina consumul de etnobotanice, respectiv cromatografie gazoasa. Ne asteptam ca numarul acestor cazuri sa creasca, si avem nevoie de mai multe informatii despre acesti pacienti tocmai pentru a evita decesele. Atragem atentia si medicilor de familie sa acorde un interes deosebit pacientilor febrili a caror stare de sanatate se deterioreaza rapid”, a precizat medicul.

In acelasi timp, medicii spun ca atentia trebuie indreptata si spre persoanele intoarse din strainatate sau orice alta persoana care ar putea fi consumatoare de etnobotanice, si nu numai. „Trebuie sa se inteleaga ca, la un pacient cu o imunitate atat de scazuta, din cauza consumului de droguri orice boala are o evolutie rapida, iar in patru-cinci zile se ajunge la deces, indiferent de tratamentul aplicat”, a adaugat prof.dr. Dorobat.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.