CONCURS…Trei elevi din judetul Vaslui vor participa, în perioada 20-24 iulie, la Concursul national de comunicãri stiintifice – Geografie, etapa nationalã, care va avea loc la Fãlticeni, judetul Suceava. Este vorba despre Ionut Sorea, care a absolvit anul acesta Liceul Tehnologic “Nicolae Iorga” din Negresti, Andreea Hîncu, absolventã a Seminarului Teologic “Sfântul Ioan Gurã de Aur” din Husi, si Adrian Cãtãlin Hãlãucã, elev în clasa a XI-a la Colegiul National “Cuza Vodã” din Husi. Ultimul elev a înlocuit o concurentã de la Liceul Teoretic “Mihail Kogãlniceanu”, dupã ce aceasta s-a retras pentru cã sustine admiterea la facultate în aceeasi perioadã în care se desfãsoarã concursul. În anul scolar 2014-2015, rezultatele elevilor vasluieni la competitiile si olimpiadele care au în centru disciplina geografie au fost foarte bune, de aceea sansele de a obtine un loc fruntas la concurs sunt mari.
La aceastã competitie vor participa 118 elevi, însotiti de 40 de profesori. Concursul constã în prezentarea lucrãrilor de cercetare realizate de elevi, acestea fiind grupate pe trei sectiuni: „Geografie fizicã”, „Geografie umanã” si „Geografia mediului”. Cei trei elevi vasluieni vor fi însotiti de prof. Lenuta Vasiliu. Ionut Sorea, care a fost îndrumat de prof. Lenuta Vasiliu, va participa la sectiunea “Geografia umanã” cu lucrarea “Trufele, comoara pãmânturilor vasluiene.” Adrian Cãtãlin Hãlãucã, îndrumat de prof. Roxana Munteanu, care are pregãtitã lucrarea intitulatã “Evolutia arealelor de pãdure din vestul Podisului Central Moldovenesc”, participã la sectiunea “Geografia mediului.” Andreea Hîncu a fost pregãtitã de prof. Diana Girigan si va participa la sectiunea “Geografie-fizicã”, iar tema lucrãrii este “Procese geomorfologice de degradare a terenurilor din zona orasului Husi.” “La sectiunea <<Geografia mediului>>, eleva de la Liceul Teoretic <<Mihail Kogãlniceanu>> a fost înlocuitã deoarece avea alte probleme. Am obtinut aprobarea Ministerul Educatiei, mai ales pentru cã am avut mari succese anul acesta”, a declarat Eduard Andriescu, inspector de geografie. Evaluarea lucrãrilor va fi realizatã de comisia centralã a concursului, formatã din 16 membri. Presedintele comisiei centrale este prof. univ. dr. Mihai Ielenicz de la Facultatea de Geografie a Universitãtii Bucuresti, iar presedintele executiv este prof. dr. Steluta Dan, inspector general în Ministerul Educatiei si Cercetãrii Stiintifice (MECS). Evenimentul este organizat de MECS, prin Inspectoratul Scolar Judetean Suceava, în colaborare cu Colegiul National „Nicu Gane” Fãlticeni, Colegiul ,,Vasile Lovinescu” Fãlticeni, Colegiul Tehnic „Mihai Bãcescu” Fãlticeni si Societatea de Geografie din România – Filiala Suceava. Deschiderea festivã va avea loc luni, 20 iulie, la ora 9:00, iar festivitatea de premiere se va desfãsura vineri, 24 iulie, la ora 9:30, ambele evenimente fiind gãzduite de Casa de Culturã Fãlticeni.
Rezultate de exceptie la geografie, si nu numai
Anul acesta, la disciplina Geografie rezultatele au fost foarte bune. Unul dintre concursurile care îi pregãteste din timp pe elevii de gimnaziu la aceastã materie este Concursul National de Geografie “Terra”, astfel încât, odatã ajunsi la liceu, elevii au cunostintele de bazã fixate. În ultimii ani, la geografie s-a remarcat, fãrã echivoc, Ionut Sorea de la Liceul din Negresti. În 2015, la Olimpiada Nationalã de Geografie, care a avut loc la Cluj-Napoca, a obtinut cel mai bun rezultat, 96 de puncte la proba practicã si 100 de puncte la proba teoreticã. A fost singurul participant din tarã care a luat punctajul maxim la proba teoreticã. Ionut a pierdut însã la limitã calificarea în lotul national restrâns, între elevul vasluian si ultimul candidat calificat fiind doar câteva sutimi. Trebuie mentionat si faptul cã Ionut este autodidact. A dezvoltat o mare pasiune pentru geografie si a muncit enorm. În clasa a VIII-a, când era elev la o scoalã din comuna Rafaila, s-a calificat al doilea pe tarã, fiind îndrumat de un profesor debutant. Nu doar la geografie a strãlucit, ci si la alte materii: s-a calificat la Olimpiada Nationalã de Lingvisticã si la Olimpiada Nationalã de Stiinte. “Ionut Sorea doreste sã urmeze Facultatea de Drept. I-am sugerat sã se înscrie, în acelasi timp, la o Facultate de Geografie la distantã pentru cã a muncit foarte mult. Eu îl voi sustine, este un elev cu adevãrat deosebit”, a declarat Eduard Andriescu, inspector de geografie. Copiii au dat dovadã de seriozitate si ambitie si la alte materii. “Anul acesta polul geografiei în România a fost la Vaslui. Nu doar la geografie au fost obtinute rezultate bune. De asemenea, au fost înregistrate succese la biologie, informaticã, limba si literatura românã, religie. Meritul este al copiilor, dar si al inspectoratului, care s-a întrecut. Suntem o echipã foarte bunã, se munceste mult, iar rezultatele s-au vãzut. Nu vreau sã aduc omagii cuiva, ci individual fiecãrui coleg de-al meu”, a mai declarat Eduard Andriescu. (Andreea Atasiei)