spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
26-ian.-2025

Trei ani de la moartea asistentei Mihaela Enache, ancheta bate pasul pe loc (DOCUMENTE)

- Advertisement -

TĂRĂGĂNARE… Luna viitoare, pe 1 decembrie, se împlinesc trei ani de când Mihaela Enache, asistenta medicală de la Spitalul Județean Vaslui, le semnala prietenilor și rudelor că este bătută cu ferocitate de soțul ei. “M-a bătut de mi-a sunat apa în cap” îi scria asistenta unei colege, chiar de Ziua Națională a României, atașând o poză cu ea, cu un hematom cât o nucă, în jurul ochiului drept. Patru zile mai târziu, pe 5 decembrie 2019, femeia a ajuns în stare gravă la spital, plină de vânătăi și cu organele interne cedând unul după altul. După trei săptămâni de stat în comă, femeia a decedat, lăsând în urmă doi copii îndurerați, dar și numeroase dovezi cu cele mai recente bătăi. În urma decesului, procurorii au întocmit două dosare penale, unul pentru ucidere din culpă, pe care l-au închis la scurt timp, după ce au concluzionat că asistenta s-a sinucis în urma ingerării cu antigel , iar al doilea pentru violență în familie, dosar în care soțul asistentei are și în prezent calitate de suspect. Într-un sistem de justiție adevărat, cu procurori și polițiști care își înțeleg rolul în societate, cercetările în astfel de dosare se efectuează inclusiv după decesul victimei, pentru a se stabili dacă violențele au avut, într-adevăr, loc. În sistemul românesc de justiție însă, odată ce victima a murit, îngropate sunt și șansele să i se mai facă vreodată dreptate. Scriem acest lucru pentru că zilele trecute am încercat să aflăm de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui și Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui care mai este stadiul acestui dosar penal, precum și dacă cercetările în acest caz sunt efectuate de către un procuror, având în vedere că suspectul avea calitate de angajat al Ministerului Afacerilor Interne în momentul săvârșirii faptei. Cele două instituții ne-au transmis că după trei ani de la comiterea faptei, cercetările nu au fost finalizate, iar dosarul se află în continuare la IPJ Vaslui. Surse demne de încredere ne-au declarat că în acești trei ani nici măcar rudele cele mai apropiate ale victimei nu au fost audiate. Colegi și prieteni ai asistentei așteaptă și azi să fie chemați la audieri, vor să prezinte dovezile cu bătăile încasate de Mihaela Enache, însă nimeni nu-i cheamă să dea declarații. Potrivit acelorași surse, timp de trei ani, acest dosar a zăcut în fișetul unui polițist, care și-a amintit de el abia zilele trecute, când a fost anunțat de superiori că trebuie să se transfere la Negrești. Nevoit să-și facă curat prin sertare, acesta a dat și peste dosarul asistentei de la Spitalul Județean, moartă în condiții mai mult decât suspecte. Interesant este că la scurt timp după deces, apropiații femeii au atras atenția că soțul bătăuș va scăpa basma curată din toată această poveste. Felul cum s-a derulat ancheta până în prezent confirmă, pe deplin, această temere, pentru că nu mai este mult și fapta pentru care este anchetat soțul asistentei se va prescrie.

În ediția de azi, cotidianul Vremea Nouă prezintă una dintre dovezile bătăilor încasate de asistenta Mihaela Enache, chiar cu câteva zile înainte ca ea să moară. Coșmarul pe care femeia îl trăia acasă nu mai era, de mult, un secret pentru cei care o cunoșteau pentru că nu de puține ori aceasta se ducea plină de vânătăi la serviciu, după ce era bătută fără milă. Într-un mesaj transmis pe data de 1 decembrie 2019 unei cunoștințe, asistenta medicală scria următoarele: “M-a bătut de mi-a sunat apa în cap. Așa i-a venit. Sper să se retragă hematomul. Am pus și gheață și antiinflamatoare și tot. Înainte aveam un cap ca de Robocop”. În poza atașată, făcută la patru ore după ce bătaia a avut loc, Mihaela Enache apărea cu un hematom imens lângă ochiul drept. În aceeași zi, asistenta a mers la Medicina Legală pentru a scoate un certificat medico-legal pe care urma să-l folosească la divorț. În document scria negru pe alb, că în momentul prezentării la Medicila Legală, Mihaela Enache avea două vânătăi la nivelul feței, dovadă clară că fusese victima unei agresiuni. Mai mult, asistenta primise și trei zile de îngrijiri medicale. Patru zile mai târziu, în data de 5 decembrie 2019, Mihaela Enache a ajuns în stare foarte gravă la spital, medicii fiind nevoiți să o intubeze. După aproape trei săptămâni, femeia a decedat, provocând o durere imensă în inimile celor care au cunoscut-o și care știau prin ce chinuri a fost nevoită să treacă.

Procurorii au intrat pe firul acestei povești imediat după internarea asistentei în spital și au întocmit două dosare penale, unul pentru vătămare corporală din culpă, schimbat după decesul victimei în ucidere din culpă, iar al doilea pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, după ce chiar fratele asistentei a depus plângere la Poliție. În primului dosar penal, cercetările nu s-au întins pe o durată prea mare de timp, deoarece rezultatul autopsiei a fost clar: Mihaela Enache a murit după ce a băut o cantitate mare de antigel, nicidecum ca urmare a bătăilor încasate de la soțul ei. Prin urmare, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui a dat clasare pentru omor și a declinat competențele pentru infracțiunea de “violență în familie” Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui. În mod ciudat, procurorii au reținut că femeia a fost victima unor violențe, însă nu au făcut nicio legătură între aceste bătăi și decesul ei. Această fractură de logică a ridicat primele suspiciuni în rândul rudelor și prietenilor Mihaelei Enache, care au început să se întrebe dacă nu cumva soțul agresor este protejat de procurori și polițiști, mai ales că acesta lucrase în cadrul IPJ Vaslui înainte de a ajunge psiholog la Frontieră. Din cauza acestor legături “bolnăvicoase”, s-a luat în calcul sesizarea Parchetului General, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat pentru că toată lumea era convinsă că Mihaelei i se va face măcar puțină dreptate în celălalt dosar, privind săvârșirea infracțiunii de “violență în familie”, unde dovezile cu bătăile încasate sunt cât se poate de clare.

Ancheta s-a împotmolit

Mihaela Enache

Deși pare greu de crezut, la trei ani de la întocmire, dosarul nici măcar nu a ajuns pe masa procurorului de caz, cercetările fiind, în continuare, efectuate de polițiștii din cadrul IPJ Vaslui. Temându-se că “legăturile bolnăvicioase” l-ar putea scoate basma curată pe polițistul-psiholog, colegii asistentei Mihaela Enache ne-au contactat pentru a ne da una dintre dovezile bătăii. Aceștia au declarat că până în prezent nici o persoană care a lucrat cu Mihaela Enache și care știe prin ce coșmar a fost nevoită să treacă aceasta, nu a fost chemată să dea declarații, nici măcar rudele ei. Din interiorul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui am aflat că dosarul a zăcut timp de trei ani de zile în fișetul polițistului care a fost desemnat să se ocupe de caz. Acesta ar fi dat, zilele trecute, de dosar, dar pur și simplu întâmplător, după ce superiorii l-au anunțat că trebuie să-și facă bagajele și să se mute la Negrești.

“Cercetările nu au fost finalizate”

RĂSPUNS OFICIAL… În urma acestor dezvăluiri incredibile, am solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui să ne comunice stadiul în care se află dosarul penal în care soțul asistentei medicale are calitate de suspect. De la Parchet ni s-au comunicat următoarele: “Pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost identificată o cauză care se află în lucru la Poliția municipiului Vaslui, privind aspectele învederate de dumneavoastră. Vă comunicăm pe această cale că dosarul penal a fost înregistrat ca urmare a dispunerii unei soluții de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, care a privit disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei privind săvârșirea infracțiunii de “violență în familie” prev. și ped. de art. 199 alin. 1 Cod penal raportat la art 193 alin. 1 Cod Penal. În prezent, urmărirea penală a fost continuată față de suspect, iar cercetările sunt efectuate de organele de cercetare penală din cadrul Poliției municipiului Vaslui”. În urma acestui răspuns, ne-am îndreptat cu aceeași solicitare și către Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, care ne-a comunicat următoarele: “Aspectele din situația prezentată de dumneavoastră fac obiectul unui dosar penal, instrumentat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, prevăzută de art. 199 din Codul Penal, raportată la infracțiunea de lovire sau alte violențe prevăzută de art. 199 din Codul Penal. Până la data prezentei adrese, cercetările în cadrul dosarului penal sus-menționat nu au fost finalizate”. Așadar, după trei ani de zile, dosarul penal în care psihologul Mihai Enache este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie nici măcar nu a părăsit Inspectoratul de Poliție. Până când dosarul va ajunge la procuror, iar apoi în instanță, este posibil ca fapta pentru care polițistul psiholog este acuzat să se prescrie. Nu știm dacă vreun organ de cercetare penală sau vreun procuror va fi tras la răspundere pentru bătaia de joc cu care se lucrează în acest dosar, am spune mai degrabă că nu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. 1. Dupa 3 ani, cred ca raspunderea penala pentru fapta de violenta in familie deja s-a prescris. Deci, politistul respectiv, care n-a efectuat cercetarea penala, ar trebui pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului!!
    2. Individul respectiv este, si acum, PSIHOLOG la Politia de frontiera!! Cum poate ocupa o astfel de pozitie un individ care-si rupe nevasta in bataie?! Ce fel de stat e asta care permite asa ceva?!
    3. Exista mai multe fracturi logice in povestea asistentei medicale care s-a sinucis cu antigel:
    – daca ar fi facut-o, ar fi asteptat sa moara, nu s-ar mai fi dus la spital.
    – daca tot s-a dus la spital, ca s-ar fi razgandit si nu ar mai fi vrut sa se sinucida, ar fi comunicat colegilor ei cauza pentru care ii este rau: ca a baut antigel. Daca nu a facut-o, inseamna ca NU STIA ca a consumat antigel. Antigelul aproape ca nu are gust si miros, iar administrat impreuna cu alcool este insesizabil. Iar femeia, din cate am inteles, consuma alcool din cauza vietii nefericite pe care o avea. Deci, procurorii nu ar fi trebuit, cumva, sa ancheteze daca femeia a baut antigelul voluntar sau involuntar? Ancheta pentru omucidere s-ar fi putut incheia doar daca persoana decedata ar fi recunoscut, inainte de a deceda, ca a consumat substanta otravitoare din proprie initiativa. Altfel, cercetarile trebuiau sa continue!! ce fel de procurori sunt astia care inchid o ancheta de omucidere fiindca asa vor ei?! Din punctul meu de vedere, sunt la fel de criminali ca si potentialul criminal!!

  2. Celor ce au inchis acest caz in care o femeie este batuta pana la moarte,sa le moara copiii in brate,cat si boului care e violent sa ii moara cate un membru de familie in fiecare zi.

  3. Pe această procuroare a întrebat -o careva despre protecția vieții private? Nu! A fost întrebată de ce ancheta se află în colaps de la început, de vreme ce nu au fost audiate rudele / cunoștințele femeii decedate. Convenabil răspuns, oricât de legal ar suna conform dispozițiilor de drept cu privire la caracterul nepublic al urmăririi penale. Prevederile codului de procedură penală sunt însă publice pentru toată lumea, inclusiv cu privire la cine conduce cercetarea penală și sancțiunile pe care le aplica procurorul de caz, în caz de nerespectare a dispozițiilor sale cu privire la derularea anchetei. Prezumția de nevinovăție nu este absolută și nici nu trebuie sa fie imprescriptibilă, că de aia probele se iau imediat, nu după degradarea lor inclusiv în memoria colectivă. Este greu de crezut că a ingerat antigel in mod voluntar și deliberat, această femeie voia să dea divorț, nu voia să moară, că altfel nu se ducea la medicina legala și nu se chinuia să își vindece rănile. Femeia asta poate a salvat vieți, iar alții nu își salvează onoarea, așteptând clasarea dosarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.