– Consiliul de Administrație a propus 0,17 lei pe acțiune, acționarii vor 0,24 de lei – mirajul câștigurilor mari a atras mari investiții în acțiunile companiei.
Valoarea dividendului pe acțiunea Societății de Investiții Financiare Moldova, din Bacău, ar putea fi de 0,24 de lei dacă apropiata Adunare Generală a Acționarilor va aproba o propunere de ultim moment formulată de trei dintre acționarii săi. Această valoare s-ar opune primei propuneri, de numai 0,17 lei pe acțiune, înscrisă de Consiliul de Administrație pe ordinea de zi a adunării. Dacă prima propunere va avea câștig de cauză, randamentul dividendului, calculat la prețul de acum al SIF Moldova, ar fi de 13%.
Cei trei acționari care au venit cu propunerea sunt Fondul de Pensii Privat ING (care deține 1,67% din acțiunile SIF Moldova), Diana Le Bomin (persoană fizică, dar care deține 2,79% din acțiuni) și Mihai Rotaru (cu 2,18% din titluri). În cazul aprobării dividendului cerut de acționari, SIF Moldova va distribui dividende de 124,6 milioane de lei, aproape 91% din profitul net înregistrat anul trecut și ar însemna cel mai mare dividend în valoare absolută plătit de societate.
Consiliul de Administrație a analizat cererea celor trei acționari și a constatat îndeplinirea condițiilor cumulative cerute de cardul legal. Astfel, a hotărât înscrierea propunerii pe ordinea de zi a Adunării Generale, dar a făcut precizarea că în cazul aprobării ei se va impune revizuirea strategiei privind gestionarea lichidităților necesare implementării programelor de investiții și de răscumpărare, cu impact posibil și asupra performanțelor previzionate ale activelor administrate.
La sfârșitul anului trecut, într-o analiză făcută de Ziarul Financiar, SIF Moldova se plasa pe locul al șaptelea între emitenții de acțiuni la Bursa de Valori care acordau dividende după rezultatele financiare ale anului 2012. La acel moment, analiza și clasamentul erau făcute cu titlu de estimare. Conform estimării, la o rată de distribuție medie din ultimii cinci ani, câștigul din dividende s-e putea cifra la 6,27% și putea să se apropie de 9,38% în cazul în care s-ar distribui 59,2% din profit acționarilor. Randamentul maxim putea ajunge la 9,38%. În perioada de distribuție 2007 – 2011, rata distribuției a fost de minim 3,94% și de 39,6% la nivel mediu. Procentele au fost calculate și la o distribuție de minim 24,9%.
Tot la sfârșitul anului trecut, profitul net al societății din Bacău era calculat la aproximativ 137 de milioane de lei. Rezultatele mai bune din anul 2012 la SIF Moldova dau mai mari speranțe de câștig acționarilor, care se pot aștepta la dividende mari. Executivul societății a chestionat, însă, acționarii și a aflat că aceștia își doresc o politică de dividend care să asigure un echilibru al tuturor resurselor societății, în vederea consolidării activității pe termen lung. “Abordarea echilibrată – le transmitea președintele SIF Moldova, Costel Ceocea, acționarilor – vizează modalitatea de repartizare a profitului net în paralel cu valorificarea oportunităților investiționale, în contextul evoluțiilor piețelor financiare interne și regionale. Strategia de repartizare a profitului net va avea în vedere fidelizarea acționariatului prin acordarea unui dividend cu un randament de aproximativ 10% (peste nivelul de 5% raportat la prețul mediu al acțiunii SIF Moldova pe ultimele 90 de ședințe de tranzacționare din 2012 la Bursa de Valori București.”
Oricum, magia câștigurilor mai mari din dividende a atras investitorii pe piața de capital. Chiar în ultima zi permisă, în cazul SIF Moldova a avut loc o tranzacție de tip “deal” cu 4,91% din acțiuni, pentru 39,5 milioane de lei. Deschiderea societății manifestată față de acționari s-a concretizat prin implementarea unei politici de dividend predictibile, cu un payout ratio (valoarea câștigurilor plătite în dividende către acționari) care a crescut de la 30% în 2009, la 59% în 2011, respectiv la 64% în 2012.