spot_img
spot_img
5.5 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

TRECUT, PREZENT, VIITOR…CU „RÃZESII” DIN POGONESTI

- Advertisement -
LECTIA DE ISTORIE… Ansamblul „Rãzesii” din Pogonesti, a fost înfiintat de învãtãtorul Dumitru Andrei

ISTORIE… Grupul de rãzesti din Pogonesti a dus traditiile din mosi strãmosi ale rãzesilor, încã din 1972, când s-a „închegat”. Cuvintele sunt putine pentru a descrie traseul parcurs, în cei 35 de ani de existentã a Ansamblului „Rãzestii din Pogonesti”. 35 de ani, sub magica îndrumare a unui învãtãtor neobosit si un iubitor al traditiilor din satul sãu natal! Înv. Andrei Dumitru, împreunã cu Asociatia CARP „Elena Cuza” din Bârlad, vor organiza o manifestare social artisticã „Rãzesii”, pe data de 15 august, ora 9.00, în sala „A.I.Cuza” cu ocazia împlinirii a 35 de ani de activitate a ansamblului din Pogonesti. Pentru iubitorii de folclor si istorie, înv. Dumitru Andrei prezintã în paginile ziarului Vremea NOUÃ, care le-a stat alãturi în cei 35 de ani de activitate, istoricul faimosului ansamblu folcloric din Pogonesti.

Rãdãcinile Ansamblului Folcloric „Rãzesii” au început sã prindã viatã de pe la începutul anilor 70, pe când un grup vocal-folcloric din Pogonesti a ajuns la faza judeteanã a unui concurs cultural-artistic desfãsurat pe scena Casei de Culturã din Husi în 1972, unde membrii acestui grup au prezentat câteva piese folclorice îmbrãcati în costumele noastre populare autentice, existente si în prezent, si unde foarte putin a lipsit sã fie promovat la faza interjudeteanã. Activitatea grupului a continuat, ajungându-se ca în anul 1977, cu prilejul aniversãrii a 100 de ani de la obtinerea independentei de stat a României, sã se pregãteascã un montaj literar-muzical dedicat acestei importante aniversãri. Pe timpul recitãrii versurilor si al intonãrii cântecelor de cãtre membrii grupului, pe un ecran erau proiectate imagini (diapozitive) cu scene din luptele armatei române pentru obtinerea independentei. Dintre interpreti, îi amintesc pe Mãrcutã Costache si Zoica, Mãrcutã Remus si Ioana, Ioan Ionel si Maria, Iordache Neacsu si Elena, Bors Constantin si Ioana sau subsemnatul, Andrei Dumitru si Maria. Concursul s-a desfãsurat pe scena Teatrului de stat „V.I. Popa” Bârlad, grupul de la Pogonesti obtinând locul al II-lea pe judet.

Începuturile în comunism …

Începând cu anul 1981, la diferite spectacole, concursuri comunale, intercomunale, pe lângã cântecele ce le prezentam, în preajma sãrbãtorilor de iarnã prezentam si colindul nostru strãvechi „Leroilea”. În iarna 1984-1985 a început faza de masã a Festivalului national „Cântarea României”. Ocupând locul I la faza comunalã, intercomunalã, zonalã de judet cât si la faza judeteanã, colindul nostru este promovat la faza nationalã care s-a desfãsurat pe scena Teatrului national „Mihai Eminescu” din Botosani. Aici, colindãtorii din Pogonesti, judetul Vaslui, cu costumatia lor autenticã si o interpretare ireprosabilã a colindului strãvechi „Leroilea”, au fost clasati pe locul I de un juriu foarte exigent si competent, din care nu au lipsit apreciatele si merituoasele realizatoare Eugenia Florea de la Radio România si Mãrioara Morãrescu de la Televiziunea Românã. Ziarul „Vremea Nouã” din 2 iulie 1985, în articolul „Festivalul national „Cântarea României” etapa republicanã, centrul Botosani, scria: „O bunã impresie au lãsat colindãtorii din Pogonesti-Ivesti, prin autenticitatea folclorului adus pe scena Teatrului „Mihai Eminescu” din Botosani”. De aici au început sã fie numãrati cei 35 de ani de activitate în domeniul folclorului autentic, aniversare ce va avea loc la Pogonesti, la 15 august 2021.

Continuarea în capitalism…

În 1992, C.J.C.V.C.T. Vaslui, în urma unei activitãti de cercetare la Ivesti si Pogonesti, realizeazã filmul „La vârfori” care obtine douã premii la Festivalul de film <<Etnos>> de la Bacãu, premiul I (categoria de film document) si premiul al II-lea la Festivalul „Luminã din luminã” de la Curtea de Arges, Pitesti. În acelasi an, în decembrie, colindãtorii din Pogonesti participã la Festivalul folclorului vrâncean – Focsani, unde obtin Premiul pentru autenticitate, în cadrul sectiunii de iarnã – datini si obiceiuri. În 1994, participã la Festivalul de datini si obiceiuri „Tudor Pamfile” de la Galati, obtinând Premiul I, iar în 1996, grupului folcloric din Pogonesti i se acordã Diploma Festivalului de colinde „Florile dalbe” de la Bacãu. În 1997, alaiul de colindãtori din Pogonesti participã la Festivalul folcloric „Datini si obiceiuri de iarnã” – Iasi. În 1999, cu prilejul aniversãrii a 510 ani de atestare documentarã a satului Pogonesti si a 125 ani de atestare documentarã a scolii din Pogonesti, se construieste Monumentul cãrtii în fata scolii. În cadrul acestei importante manifestãri s-au pus bazele înfiintãrii Asociatiei „Tinere vlãstare – 2000″. Acest an, 2000, este cel în care începe o activitate mai bogatã a Grupului folcloric „Rãzesii”, astfel cã Directia pentru culturã si culte a judetului Vaslui întocmeste un proiect de finantare prin Ministerul culturii si cultelor din România, prin care „Rãzesii” din Pogonesti, în perioada 16-24 decembrie 2000, participã la sãrbãtorile dedicate Crãciunului si Anului Nou la Strasbourg – Franta si în localitãti învecinate, între care si Furdenheim. Membrii comunitãtii din Pogonesti, familii de aici, doneazã lucruri – tesãturi, cusãturi, broderii, obiecte din lemn sau lut – care sunt asezate foarte frumos, ca într-o adevãratã casã tãrãneascã, astfel cã în data de 5 iunie 2005 se inaugureazã Muzeul sãtesc „Casa Rãzesului” si are loc prima editie a sãrbãtorii satului „Hora Rãzesilor”.

Tinerii au învãtat si au continuat traditia!

TESÃTURI În primãvara lui 2008, ca urmare a proiectului transfrontalier „Arta traditionalã – mijloc de dezvoltare economicã” initiat de cãtre CJCVCT Vaslui se organizeazã la muzeul sãtesc un atelier de tesãturi în care au lucrat femei în vârstã cunoscãtoare în arta tesutului, dar si tinere cãsãtorite sau eleve din clasele V-VIII, care sã învete acest mestesug traditional. S-a tesut pânzã din bumbac, s-au tesut fote, s-au confectionat ii si ilice, toate acestea în vederea pregãtirii de costume nationale. Atelierul a functionat timp de un an, când spre sfârsitul primãverii de „Hora rãzesilor” se organizeazã la Pogonesti un minitârg la care participã si ceilalti parteneri în cadrul proiectului: Brãdesti, Vinderei – olãrit, Duda-Epureni – sculpturã în lemn si mesteri populari din Republica Moldova.

NUNTA TRADITIONALÃ Cu acest prilej, Ansamblul folcloric „Rãzesii, cãrora li s-au alãturat flãcãi si fete din sat, toti îmbrãcati în frumoasele si autenticele costume populare, au prezentat timp de douã ore Nunta Traditionalã cu socri mari, socri mici, miri, nasi, vornici si domnisoare de onoare. S-au putut vedea pe viu principalele momente ale nuntii – adunarea la nasi, primirea la casa miresei, iertãciunea, jucatul zestrei, masa cea mare, oferitul colacilor la nasi sau dezgãtitul miresei. Tot în 2009 s-a derulat proiectul „Lada de zestre” finantat de Consiliul judetean Vaslui, prin care s-a fãcut o cercetare privind stadiul mestesugurilor traditionale pe cursul inferior al râului Tutova în comunele Puiesti, Pogana, Ciocani, Ivesti, Pogonesti si Tutova. S-a editat o brosurã care sã reflecteze principalele lucruri constatate în aceste comunitãti.

În anii urmãtori, începe o colaborare fructuoasã, demnã de cele mai frumoase aprecieri între „Rãzesii” Pogonesti si Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Elena Cuza” din Bârlad pe diferite scene din Bârlad, Pogonesti, Bãcesti, Puiesti, Bãcani, judetul Vaslui, culminând cu emotionantele si apreciatele spectacole de la Deda si Reghin, judetul Mures. Colaborarea continuã si astãzi!

(Material realizat cu sprijinul înv. Dumitru ANDREI, cel care a înfiintat Ansamblul „Rãzestii” din Pogonesti.)

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Felicitari tuturor celor implicati pentru rezultatele obtinute! Mult succes si la cat mai multe premii! La multi ani, grup frumos de razesi continuator al traditiilor stramosesti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.