50 de liceeni din Vaslui si Bârlad au vizitat Penitenciarul Vaslui
EXPERIENTÃ Ieri, un grup de 25 elevi de la Scoala cu clasele I-VIII nr. 9 „Manolache Costache Epureanu” din Bârlad a venit la Penitenciarul Vaslui, la o activitate ce a avut drept scop prevenirea primarã a delincventei si infractionalitãtii din rândul minorilor si a tinerilor. Actiunile continuã si astãzi, în cadrul programului „Scoala altfel”, când un grup de 25 elevi de clasa a XII-a de la Liceul „Stefan Procopiu” vor veni la Penitenciar, tinerii fiind interesati de realitãtile vietii din penitenciar.
Liceenii din Bârlad au fost interesati de oferta educationalã privind admiterea în unitãtile de învãtãmânt proprii sistemului penitenciar, care formeazã personal pentru penitenciare. Totodatã, în cadrul activitãtii elevii au vizionat un film documentar cu referire la activitãtile specifice desfãsurate în penitenciar structurate pe aspectul custodial dar si pe cel de reintegrare al persoanelor private de libertate, apoi au vizitat capela unitãtii si câteva dintre sectoarele de activitate din penitenciar. „Prin discutii interactive cu persoanele private de libertate, liceenii au descoperit cã spatiul penitenciar este o zonã esentialã a societãtii, locuitã de oameni asemeni nouã care, dintr-un motiv sau altul, au decãzut temporar din conditia lor naturalã de fiinte libere, iar lucrãtorii din penitenciar si-au asumat dificila sarcinã de a pregãti si ajuta semenii lor pentru revenirea în comunitatea pe care vremelnic au pãrãsit-o, convinsi fiind cã se lucreazã în folosul tuturor.
Prin programul „Scoala Altfel” si vizita la penitenciar s-a urmãrit a informa elevii asupra aspectelor legislative ce tin de infractionalitate si constientizarea consecintelor pe care le implicã aceasta, în sensul descurajãrii atitudinilor manifestate de încãlcare a legii, sfidare a autoritãtii, nerespectarea regulilor scolare, absenteismul scolar, iar pe de altã parte se încearcã înlãturarea prejudecãtilor elevilor fatã de persoanele care au executat pedepse cu privarea de libertate si întelegerea penitenciarului ca institutie cu rol de partener social în slujba comunitãtii.
Constienti de faptul cã doar o informare corectã despre anumite fenomene psihosociale poate orienta si consolida comportamente prosociale adecvate, sperãm cã aceastã actvitate va contribui la reusita procesului de reintegrare socialã si familialã a persoanelor private de libertate, dar în acelasi timp va influenta pozitiv dezvoltarea si formarea personalitãtii tinerilor”, a spus subcomisar Nicolae Toma, purtãtor de cuvânt al Penitenciarului Vaslui.