spot_img
spot_img
2.3 C
Vaslui
15-nov.-2024
spot_img

Trăşculescu, denunţat de un proiectant al drumurilor din PNDI

- Advertisement -

Denunţătorul deputatului PDL este omul de afaceri Mircea Vintilescu din Bucureşti, care a decis se pare că este mai ieftin s-ă denunţe pe deputatul Alin Trăşculescu la DNA decat să-i dea şpaga restantă pentru campania electorală. Omul de afaceri Corneliu Istrate, asociat cu Mircea Vintilescu în consorţiul de firme caştigătoare la PNDI Vrancea-Buzău, spune că lui nu i s-a cerut şpagă. Corneliu Istrate spune că Aquaform a luat bani de proiectare de la Vega, firma urmand să-i recupereze prin PNDI, dar programul a fost blocat de după venirea USL la putere

Scandalul de corupţie în care este implicat deputatul democrat-liberal Alin Trăşculescu arată că parlamentarii funcţionează ca rotiţe în căpuşarea bugetului de stat de către companii private preferate de decidenţii politici, iar interesele acestora sunt adesea transpartinice. Vinovat sau nu, deputatul Alin Trăşculescu a fost sacrificat în campania electorală pentru alegerile parlamentare, iar cazul a monopolizat agenda publică începand de duminică dimineaţa. Deocamdată nu se ştie dacă Trăşculescu acţiona de unul singur sau este doar un pion în această afacere politică murdară. Interesant este că PDL, partidul care l-a trimis în politica mare pe Alin Trăşculescu, pare să se delimiteze de acesta. Surprinzătoare este atitudinea celor din PSD, care au renunţat brusc la eticheta de “deputat second-hand” pusă deputatului Trăşculescu. Atat Marian Oprişan, cat şi premierul Victor Ponta au făcut declaraţii prudente legate de acest caz de parcă Trăşculescu le-ar fi fost coleg de partid, nu adversar al PSD in alegeri, în vreme ce deputaţii din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor au respins ieri solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentarului pe fondul controverselor apărute în organizarea flagrantului DNA de la Focşani. Mai mult, în declaraţiile făcute la televiziunile centrale, Oprişan a fost prudent, spunand chiar că regretă ce i se întamplă acestui tanăr deputat.

Mită mascată în contracte

Deputatul Alin Trăşculescu este cercetat pentru trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la spălare de bani. Trăşculescu a fost reţinut de procurorii anticorupţie şi eliberat ieri dimineaţă din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a expirat ordonanţa emisă pe numele lui. Complicele său, Marian Valeriu Calotă, asociat şi administrator la firma Maryna Exclusiv SRL Bucureşti, a fost arestat ieri pentru 29 de zile in urma unei decizii a magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Cei doi sunt suspectaţi că ar fi primit o mită în valoare de 364.000 de lei, în patru tranşe, ultima, în valoare de 50.000 de lei, fiind predată în timpul flagrantului de sambătă seara. Procurorii DNA spun că mita ar fi ajuns la deputatul PDL prin intermediul firmei lui Calotă, în cadrul unor contracte de asociere în participatiune cu firmele denunţătorului. Interesant este că firma lui Calotă are un singur angajat şi se ocupă de comercializarea băuturilor alcoolice, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Avocaţii omului de afaceri Valeriu Calotă au declarat că denunţătorul îi mai datora clientului său suma de 1.100.000 lei.

Denunţat de proiectant

Deputatul PDL a fost denunţat pentru fapte de corupţie de către Mircea Alexandru Vintilescu, asociat la firma de proiectări Aquaform Bucureşti. Această firmă, împreună cu Vega 93 Galaţi, Arcada Company şi Primacons Group Bucureşti au format consorţiul de firme caştigătoare pentru pachetul de lucrări, proiectare şi construcţie, pentru drumurile reabilitate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) din judeţele Buzău şi Vrancea. Contractul de reabilitare pentru drumuri a fost în valoare de 500 milioane lei, atribuit de Ministerul Dezvoltării. Vega ’93 Galaţi este parte a unui grup controlat de familia lui Corneliu Istrate, Arcada Company Galaţi este controlată de Spiru Mantu şi Mihai Humă, fiecare cu 44% din acţiuni, Primacons Group din Bucureşti este deţinută integral de Alexandru Dumitrovici, iar asociaţii Aquaform Bucureşti sunt tot două persoane fizice, Angela şi Mircea Alexandru Vintilescu. Contractul de lucrări a fost publicat pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) pe 22 noiembrie 2011, iar licitaţia a fost pe 7 mai 2011. Pachetul din Vrancea a fost de 230,5 milioane lei, fără TVA, din care finanţarea a fost de 80 milioane lei.
Vintilescu avea banii de la patronul de la Vega
Contactat telefonic ieri, omul de afaceri Corneliu Istrate de la Vega 93 Galaţi spune că a lucrat cu firma Aquaform, dar că nu s-ar fi întalnit cu Vintilescu decat o singură dată. Istrate susţine că Vega a plătit din buzunar pentru proiectarea drumurilor din Vrancea, Aquaform făcand firmei sale somaţie de plată. Istrate spune că lui personal nu i-a cerut nimeni şpagă, declarandu-se surprins de incidentul în care este implicat deputatul democrat liberal Trăşculescu. „Am lucrat cu ei pe partea de proiectare la drumurile din Vrancea. PNDI a fost un program foarte greu, nu am avut finanţare, am plătit foarte greu, am avut de la ei (n.r. Aquaform) somaţii. Am vorbit o singură dată cu Vintilescu, la începutul anului, pentru contract, noi participand la licitaţie în consorţiu. Aquaform a luat bani de proiectare de la Vega, noi urmand să îi luăm apoi pe PNDI, dar programul a fost blocat. Mie nu mi-a cerut nimeni şpagă, nici de la Minister, nici din altă parte”, ne-a declarat Corneliu Istrate de la Vega 93 Galaţi. PNDI s-a blocat la venirea USL la guvernare, premierul Ponta afirmand că banii din program erau direcţionaţi către firmele agreate de PDL şi numai la primării apropiate democraţilor. FMI a precizat despre PNDI că nu respectă bunele practici fiscale.

Cine este denunţătorul lui Trăşculescu

Mircea Vintilescu este un om de afaceri tanăr, care deţine firma Aquaform împreună cu mama sa, Angela Vintilescu, care este acţionar majoritar. Aquaform a câştigat trei contracte de 1,2 milioane lei (aproximativ 280.000 de euro), în comunele Campuri – Vrancea, Gherăseni – Buzău şi Carcaliu – Tulcea, pentru realizarea proiectelor tehnice şi a detaliilor de execuţie a reţelei de canalizare în aceste comune. Surse judiciare spun că Vintilescu avea nevoie de conexiuni la nivel înalt pentru a face rost de contracte pe bani publici pentru firma sa. Acesta a fost prezentat în trecut mai multor primari din Vrancea pentru a le realiza proiecte pentru modernizarea şi reabilitare a unor drumuri, în ideea că acestea vor fi finanţate din bani guvernamentali. Cum Alin Trăşculescu îl presa se pare să se achite de obligaţiile restante, mai ales că se apropia campania electorală, Vintilescu a decis să denunţe întreaga afacere la DNA, mai ales că PDL nu se mai află la putere, deci nu mai putea fi o sursă de caştig pentru acest gen de afaceri. Denunţul a fost formulat se pare în luna septembrie, iar de atunci Trăşculescu a fost strict monitorizat. Prin mediile politice se vorbeşte de înregistrările telefonice şi ambientale făcute de DNA în acest dosar, care ar putea scoate la iveală amănunte interesante. În urma flagrantului pus la cale de către procurorii anticorupţie, deputatul Trăşculescu a fost îndepărtat din funcţia de preşedinte al PDL Vrancea, însă rămane în continuare candidat ARD pentru un mandat de deputat în Colegiul 5 Mărăşeşti. În legătură cu acest caz s-a pronunţat şi preşedintele Traian Băsescu, în declaraţia făcută aseară, spunand că “un flagrant este un flagrant şi dacă e campanie şi dacă nu este campanie” electorală şi că cei care încearcă să pună pe seama perioadei electorale funcţionarea instituţiilor statului nu fac decat să greşească.

Trăşculescu îşi făcea imagine pe baza PNDI

Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii ar fi trebuit să fie reabilitate 36 de drumuri din judeţul Vrancea, în total 200 de kilometri, cele mai serioase investiţii fiind demarate în comunele conduse de edili PDL. Lucrările la cele şase drumuri judeţene şi 29 comunale ar fi urmat să coste peste 230 de milioane de lei. În cadrul proiectului a fost reablitat şi drumul bombardat de la Focşani la Suraia, în urma căruia prin comună au apărut celebrele panouri care înştiinţau cetăţenii că drumul a fost făcut prin grija deputatului Alin „Savu” Trăşculescu. Primarul surăian Vasile Grosu, care îi garantase ajutor în alegeri deputatului în Colegiul 5 Mărăşeşti, a trecut la PSD după alegeri, cand la guvernare a ajuns USL. Reabilitări şi modernizări de drumuri, finanţate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, au fost realizate şi la Tătăranu dar şi la Poiana Cristei, înainte ca programul să se blocheze în mandatul ministrului Cristian Petrescu, un apropiat al Elenei Udrea. Deputatul Trăşculescu a profitat de aceste proiecte pentru a-şi face imagine publică, trimiţand presei mai multe comunicate de presă în care declara că susţine aceste investiţii ca urmare a memoriilor venite de la cetăţeni. “In judetul Vrancea nu au existat niciodata investitii de asemenea anvergura pentru reabilitarea drumurilor de interes local. Am satisfactia ca Vrancea este intre beneficiarii celui mai amplu program de dezvoltare a infrastructurii derulat in ultimii ani in Romania, cu aproape 231 milioane de lei alocati pentru modernizarea acestor obiective de investitii. Este un efort bugetar semnificativ care raspunde unor nevoi locale foarte mari, legate de starea proasta a multor drumuri locale. Cel mai bun exemplu este drumul judetean Focsani –Suraia sau strazile mici din Focsani”, declara deputatul Trasculescu, presedintele PDL Vrancea, in mai 2011, intr-o depesa trimisa presei locale. Deocamdată nu se ştie la cate din investiţiile pentru care a făcut lobby deputatul PDL a lucrat firma de poiectări a omului de afaceri Mircea Vintilescu, însă nu este exlus ca procurorii să ceară informaţii despre contracte.

Iata sectoarele de drum care urmau sa fie reabilitate in judetul Vrancea, potrivit anuntului facut de deputatul PDL, Alin Trasculescu, care garata finantare:
1 Reabilitare drum judetean DJ 204 D, Focsani-Suraia, km 0+000-km 17+850, judetul Vrancea, CJ VRANCEA
2 Modernizare drum judetean DJ 205 L, km 0+000-km-6+000, judetul Vrancea, CJ VRANCEA
3 Modernizare drum judetean DJ 205 J, judetul Vrancea, CJ VRANCEA
4 Modernizare drum judetean DJ 204 B, Maicanesti-Ramniceni-Botesti- Tataranu, km 0+000-km-13+950, judetul Vrancea, CJ VRANCEA
5 Modernizare drum judetean DJ 204 G, km 0+000-km 2+000, Mircestii Vechi – Biliesti, judetul Vrancea, CJ VRANCEA
6 Modernizare drum judetean DJ 205 P, km 25+050-km 27+180, judetul Vrancea, CJ VRANCEA
TOTAL Drumuri Judeţene 48,763 km

Drumuri de interes local:

1 Modernizare retele de drumuri in comuna Paltin, judetul Vrancea Paltin 4,830
2 Modernizare drumuri locale comuna Cimpuri, jud. Vrancea Cimpuri 7,140
3 Modernizare drumuri de interes local in zona periurbana, satele Haret, Padureni, Calimanesti, orasul Marasesti, judetul Vrancea, Marasesti 5,150
4 Modernizare retele stradale in orasul Marasesti, judetul Vrancea, Marasesti 5,210 km
5 Modernizare retele de drumuri in comuna Dumitresti, judetul Vrancea Dumitresti 4 km
6 Modernizare drumuri de interes local Mera 11,647 km
7 Modernizare drumuri si ulite in intravilanul comunei Brosteni, judetul Vrancea Brosteni 1,3 km
8 Reabilitare si modernizare drumuri de interes local -strazi, comuna Vintileasca, judetul Vrancea, Vintileasca 8,285 km
9 Modernizare retele de drumuri in comuna Suraia, judetul Vrancea, Suraia 4,330 km
10 Modernizare drumuri de interes local in com. Poiana Cristei, jud. Vrancea, Poiana Cristei 8,070 km
11 Modernizare drum comunal DC 158 si drum de interes local Dc 158 – Manastirea Recea, Dumbraveni 2,257 km
12 Modernizare retele de drumuri in comuna Fitionesti, judetul Vrancea, Fitionesti 4,248 km
13 Modernizare drumuri si ulite in intravilanul comunei Reghiu, judetul Vrancea, Reghiu 3,03 km
14 Modernizare retele de drumuri in comuna Valea Sarii, judetul Vrancea, Valea Sarii 4 km
15 Reabilitare si modernizare DC 54 Racoasa – Verdea, pana la DN 2L, km 0+000; 5+289, com. Racoasa, jud Vrancea Racoasa 5,289 km
16 Modernizare retele de drumuri in comuna Campineanca, judetul Vrancea, Campineanca 4,1 km
17 Modernizare si reabilitare drumuri locale in intravilanul Municipiului Focsani, judetul Vrancea, Focsani 8,7 km
18 Modernizare drumuri de interes local, comuna Tifesti, judetul Vrancea, Tifesti 7,307 km
19 Reabilitare si modernizare drum comunal DC 58: DJ-205 L- Rucareni-DN 2L, km 0+000-3+600(3,600 km) si drumuri locale (2,5 km), comuna Soveja, judetul Vrancea, Soveja 6,10
20 Modernizare drumuri de interes local, comuna Paunesti, judetul Vrancea, Paunesti 7,050 km
21 Reabilitare si modernizare drumuri locale in intravilanul comunei Tulnici, judetul Vrancea, Tulnici 3,00 km
22 Modernizare strazi Biliesti 2,605 km
23 Modernizare retele stradale in orasul Odobesti, judetul Vrancea 4,405 km
24 Modernizare retele de drumuri in comuna Andreiasu de Jos, judetul Vrancea, 4,50 km
25 Modernizare retele de drumuri in comuna Jitia, judetul Vrancea, 3,045 km
26 Modernizare retele de drumuri in comuna Vinatori, judetul Vrancea 4 km
27 Modernizare drumuri de interes local, comuna Homocea, judetul Vrancea 6,510 km
28 Modernizare retele de drumuri in comuna Movilita, judetul Vrancea 4 km
29 Modernizare DC 63 Tichiris (DN 2D) – Viisoara, km 0+000-6+600, comuna Vidra, judetul Vrancea Vidra 6,6 km

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.