spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Trasculescu ameninta cu regionalizarea deconcentratelor

- Advertisement -

Deputatul Alin Trasculescu, presedintele PDL Vrancea, anunta ca in luna septembrie va fi gata proiectul care vizeaza regionalizarea serviciilor publice deconcentrate u aceste lipiri de institutii vor duce, spun guvernantii portocalii, la o scadere a numarului de functionari u liderul de la PDL spune ca in judete vor functiona „oficii si birouri, cu o structura de personal mult mai supla si mai apropiata de nevoile reale” u vizate de disparitie sint institutiile mici, cu “directori la trei oameni”, adauga si subprefectul Hornea u alti zeci de functionari, in special de la serviciile de contabilitate si resurse umane, si-ar putea pierde locurile de munca

Cu toate ca in privinta regionalizarii teritoriale partidele nu se impaca si pace, o eficientizare a activitatii institutiilor deconcentrate este ceruta atit de partidele la guvernare, dar si de cele din opozitie. Tema „regionalizarii deconcentratelor” a gasit sprijin atit la PDL, cit si in sinul PSD si PNL, evident cu adnatarile de rigoare. Liberalii vrinceni sustin ca ideea este una mai veche, care s-a aplicat si in guvernarea lor, si pe baza careia au functionat si inca mai functioneaza institutii ca Registrul Auto Roman, Vama sau Inspectoratul de Stat in Constructii. „Comasarea deconcentratelor am incercat-o si noi (n.r. liberalii). Sint institutii care deja functioneaza asa, sau au functionat: ITRSV-ul, Protectia Consumatorilor, IGSIG sau chiar Vama. Ei acum, ca sa acopere tot circul creat de reorganizarea teritoriala, vin cu aceasta idee, care nu e noua”, a declara pentru Ziarul de Vrancea, deputatul liberal Nini Sapunaru. Politicienii PDL afirma ca prin regionalizarea institutiilor, in Vrancea am putea avea oficii, care ar putea fi conduse de la Constanta sau Galati, in functie de localitatea stabilita a fi capitala regiunii. Aceste lipiri de institutii ar duce, evident, la o scadere a numarului de functionari si la o posibila eficientizare. Un numar concret de disponibilizati este insa greu de anuntat in acest moment, mai ales ca PDL anunta ca inca se lucreaza la acest proiect. „Proiectul se afla in lucru la Guvern si are ca termen de finalizare luna septembrie. In aceasta perioada se lucreaza, pe ministere, la simularile privind reorganizarea serviciilor deconcentrate pe regiuni de dezvoltare. Sint doua directii strategice pe care le urmareste acest proiect. In primul rind, descentralizarea serviciilor publice prin aducerea lor mai aproape de cetatean, la nivel de primarii, astfel incit oamenii sa nu mai mearga la judet pentru o simpla adeverinta, ci sa isi rezolve problema chiar la el acasa. Pe de alta parte, reorganizarea inseamna ca institutiile deconcentrate in actuala formula vor fi regasite doar in capitala actualei regiuni economice de dezvoltare, ca inspectorate si directii regionale. In teritoriu vor functiona oficii si birouri, cu o structura de personal mult mai supla si mai apropiata de nevoile reale”, a declarat Alin Trasculescu.

Primele cifre de disponibilizari din Vrancea vin in septembrie

Liderul de la PDL spune ca desi Vrancea va fi afectata de reducerile de personal, nu se poate anunta acum un procent al demiterilor. Cert este ca doua din functiile de conducere si reprezentare de la virful judetului vor disparea: prefectul si presedintele de CJ. „Atit Institutia Prefectului cit si Consiliul Judetean vor fi puternic afectate de reforma administrativa, dar in sensul eliminarii birocratiei si a suprapunerii de atributii. Odata cu reorganizarea institutiilor deconcentrate Institutia Prefectului, in actuala forma, isi va pierde din atributii si nu isi mai justifica existenta decit la nivel de regiune. In teritoriu, actuala Prefectura va fi inlocuita de oficii prefecturale. In ceea ce priveste Consiliul Judetean, proiectul prevede ca multe din atributiile actuale sa fie transferate catre primarii, ceea ce echivaleaza cu o reducere a birocratiei. Pe de alta parte, finalizarea proiectului de reorganizare administrativ-teritoriala va transforma Consiliul Judetean intr-un for legislativ regional care va avea ca atributie principala dezvoltarea economica si sociala. In ceea ce priveste termenul de realizare, ma numar printre optimistii care cred ca se poate face inainte de alegerile din 2012”, a mai spus Trasculescu.

“Vom avea o administratie mai ieftina”, crede Hornea Restringerea activitatii unor institutii publice judetene in urma reorganizarii regionale ar putea fi de bun augur, considera si reprezentantii Guvernului in teritoriu. Chiar daca pina in prezent la Prefectura nu a ajuns niciun document oficial sau vreo informare in legatura cu planurile Executivului, se pare ca o posibila regionalizare a institutiilor ar presupune concentrarea la nivel regional a tuturor institutiilor judetene, iar in teritoriu sa ramina doar niste birouri, care sa preia problemele cetatenilor. Cei care vor avea de suferit direct de pe urma acestei masuri sint functionarii care si-ar putea pierde locurile de munca, in special de la departamentele de contabilitate si resurse umane, care sint principalele vizate pentru comasare la nivel de regiune. Ceea ce va aduce si o restringere de posturi, necesara in unele cazuri, in opinia subprefectului Sorin Hornea. Acesta considera ca o posibila regionalizare nu ii va afecta pe cetateni, intrucit majoritatea institutiilor isi vor pastra birourile la nivel judetean. “Regionalizarea nu ii afecteaza pe simplii cetateni, pentru ca nu se vor muta ghisee, nu se vor schimba sedii sau programul de lucru. Activitatea de baza a institutiilor nu va fi afectata, iar cetatenii vor beneficia de aceleasi servicii. Vor exista in teritoriu reprezentanti in relatia cu cetatenii, ca si pina acum, nu va trebui nimeni sa mearga la Constanta pentru a-si rezolva problemele. Prin regionalizare cred ca vom avea o administratie mai supla, mai ieftina si mai putin politizata. Toate sint gindite pentru o eficientizare”, ne-a declarat subprefectul Sorin Hornea.

“Este mai bine decit atunci cind apartineam de Galati”

Chestiunea regionalizarii nu este noua, mai multe institutii din judet avind deja o organizare regionala, cum este cazul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vinatoare Focsani sau cum au fost Inspectoratul de Stat in Constructii, Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor sau Vama. Directorii au opinii diferite despre comasare. “La ora actuala institutia noastra are personalitate juridica si este, cred eu, mai bine decit atunci cind apartineam de Galati, in sensul ca acum ne economisim noi fiecare ban, ne platim facturile. Pe vremea cind institutia apartinea de Galati trebuia sa facem cerere chiar si pentru un toc de hirtie. In cazul unei reorganizari o sa fie mai greu putin la inceput, dar cred ca ne vom adapta. Oricum, cu aceasta reorganizare ar disparea directorii si directorasii pentru ca multi cred ca functia aceasta li se cuvine. Firesc ar fi ca la nivel de judet sa fie un sef de birou”, a declarat Mirela Bizna, comisar sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor. Probabil institutiile mari, cum e cazul Directiei Generale a Finantelor Publice, isi vor pastra autonomia la nivel zonal, vizate de disparitie sau reorganizare fiind institutiile mici, cu “directori la trei oameni”, cum a precizat si subprefectul Sorin Hornea. La nivelul Prefecturii va ramine un oficiu prefectural condus de un subprefect, in care vor fi incadrate departamentele de apostila, fondul funciar, serviciile publice comunitare de pasapoarte, permise, serviciul pentru legalitatea documentelor emise de consiliile locale din judet si comitetul judetean pentru situatii de urgenta. Subprefectul Hornea este de parere ca, in cazul regionalizarii, banii care vor fi astfel economisiti ar trebui sa mearga pentru investitii, iar preocuparea este cum vor fi alocati acesti bani pe judete, parlamentarii urmind sa aiba un rol mai important in acest sens. Hornea considera si ca judetul Constanta nu are sanse de a fi capitala mega-judetului din regiunea de sud-est in fata Galatiului, care va fi sustinut de cele patru judete vecine.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.