spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Trasa prin inel la 111 kg

- Advertisement -

„Ziarul de Iasi” va prezinta povestea unei femei care a crescut fulminant in greutate, de la 47 la 125 de kilograme, si acum merge hotarit pe drumul invers. A ajuns la 111 kg, iar de aici merge mai departe ajutata de un inel gastric, dispozitiv montat chirurgical pe stomac. „Investitia” a costat-o 2.000 de euro. „Este cea mai buna investitie pe care am facut-o vreodata”, spune ieseanca. Este, intr-adevar, o investitie buna? cit adevar si cita legenda este in povestea acestui „inel de slabit”?

La aproape 56 de ani, o femeie a hotarit sa ia viata de la capat. Dumitra Miron a ales sa faca o operatie care ii asigura scaderea in greutate cu aproximativ 30 de kilograme in urmatorul an. Desi nu este o interventie usoara si nici nu este lipsita de riscuri, femeia este hotarita sa-si schimbe radical viata, si numai in bine.

Dupa ce s-a documentat din nenumarate surse si a pus in balanta avantajele si dezavantajele unei asemenea operatii, la inceputul acestei saptamini femeia a fost operata in Clinica de Chirurgie II a Spitalului „Sf. Spiridon” unde, printr-o interventie laparscopica, medicii i-au montat un inel gastric. Pacienta a dat 2.000 de euro pe inelul gastric, insa nu are nici o parere de rau in aceasta privinta. „Este cea mai buna investitie pe care am facut-o vreodata”, spune ea.

„Lucram si la ora doua noaptea”

Cu o zi inainte de operatie, cintarul pe care s-a urcat Dumitra a aratat exact trei de unu: 111 kg. Medicii spun ca femeia ar trebui sa aiba 81 de kg peste doar un an. Decizia de a-si pune inel gastric nu a luat-o insa usor. Ani de zile s-a luptat femeia cu kilogramele in plus si, indiferent cit de drastice erau dietele pe care le tinea, nu reusea sa slabeasca decit putin si pentru perioade scurte de timp.

La 1,68 m inaltime, Dumitra a avut perioade in care cintarea chiar si 125 kg. Totusi, femeia nu a fost plinuta tot timpul. Problemele ei au inceput cind avea 38 de ani si a fost operata de fibrom uterin. Atunci cintarea 47 kg. „Cred ca dupa operatia de fibrom s-a declansat un dezechilibru hormonal. Din acel moment am inceput sa adun kilogramele. Poate m-am ingrasat si din cauza stresului, pentru ca nu am avut o viata usoara”, a povestit pacienta.

Dumitra Miron este terapeut si masor, astfel ca nu a avut niciodata un program de lucru fix. Din aceasta cauza nici alimentatia nu a fost normala. „Cel mai important este sa maninci regulat, iar la mine nu a fost deloc asa, pentru ca nu aveam timp sa maninc la ore fixe. La mine, telefonul suna 24 de ore din 24 si am avut pacienti care au venit sa-i ajut si la ora 2 noaptea”, a mai spus femeia.

A fost o perioada insa in care Dumitra a reusit sa slabeasca peste 30 kg fara sa apeleze la masuri drastice. In 2002 a plecat Cipru sa trateze doi batrini cu paralizie si astm. Cel mai mare avantaj pentru ea a fost faptul ca minca la ore fixe si avea la dispozitie fructe si legume cu putine calorii. „Am slabit in principal datorita lamiilor, ajunsesem ca intr-o saptamina sa maninc cite cinci kg de lamii, la o ora dupa fiecare masa cite un fruct. Daca peste noapte imi era foame, nu ma duceam la mincare, ci luam citeva masline verzi si o lamiie sau doua. In rest, mincam doar alimente fierte sau fripte”, a povestit femeia.

„Am nevoie de operatia asta nu e un moft”

In 2004 s-a intors in tara si stilul de viata s-a schimbat din nou la 180 de grade. „Alimentatia mea a fost din nou haos, iar stresul la fel. Incet-incet s-au pus din nou kilogramele si, dupa sase ani, aveam deja 116 kg”, a mai spus Dumitra.

In acelasi an, femeia a fost implicata intr-un accident de circulatie, de unde a iesit cu mai multe fracturi care, desi s-au vindecat, n-au incetat sa o deranjeze. Doi ani mai tirziu a decedat sotul ei si stresul a atins din nou cote inalte.

Greutatea corporala care apasa pe fracturi, stresul permanent, oboseala si lipsa unei alimentatii corecte au afectat-o foarte mult in acea perioada. „Nici nu pot veni de la piata cu mai mult de doua kilograme in plasa. Nu pot face deloc activitati care sint obisnuite pentru ceilalti, pentru ca este prea dureros. Ma deranjeaza foarte tare, asa ca am ales operatia. Am incercat sa tin dieta, insa cind ramii de unul singur ori uiti sa maninci, ori maninci de fiecare data cind intri in bucatarie. Nici sport nu pot face, tot din cauza fracturilor. Am nevoie de operatia asta, nu e un moft”, a adaugat femeia.

Nu modifica anatomia stomacului, ci il transforma intr-o clepsidra

Interventia de montare a inelului gastric a fost de aproape o ora si jumatate. Inelul gastric este o metoda folosita foarte des in chirurgia europeana, insa din cauza ca nu este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate este mai putin accesibila pacientilor fara posibilitati materiale.

„Gastrobanda montata laparoscopic are marele avantaj ca nu modifica anatomia stomacului. Este ca un fel de streang care transforma stomacul intr-o clepsidra. Nu se taie si nu se arunca nimic. Cavitatea superioara limiteaza cantitativ ingestia de alimente. Aici nu vor mai incapea decit pina la cel mult 50-100 de centimetri cubi de alimente (n.r. – circa 50-100 grame, daca e vorba de lichide cu concentratia apei). Evacuarea se face catre cavitatea inferioara, mai mare. Punga superioara se umple repede, ceea ce inseamna ca persoana se satura mult mai repede”, a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii de Chirurgie II si medicul care a efectuat interventia. Pacienta a trecut foarte bine de operatie si, peste citeva zile, va fi externata.

Reguli stricte in alimentatie

Medicii spun insa ca greul abia acum incepe. Pentru ca inelul gastric sa aiba efect, pacientul trebuie sa respecte mai multe reguli. Pentru o perioada vor fi permise doar alimentele in stare lichida, abia apoi urmind sa se apeleze la mincare semisolida si solida. Cantitatea de mincare va fi insa foarte mica fata de cea cu care era obisnuit pacientul.

„Pentru un obez este extrem de greu sa renunte la a minca. Pacientul operat va minca cam de sase-sapte ori pe zi, insa 100 de centimetri cubi inseamna cel mult volumul a doua oua. Pacientul trebuie sa constientizeze ca alimentatia lui se schimba radical. Altfel, va forta montajul si consecintele pot fi chiar fatale”, a mai spus medicul.

Schimbarile la pacient se vad din prima luna, insa evaluarea eficacitatii montajului se face la un an. Pina atunci, pacientul trebuie sa piarda cam 60-80% din excesul ponderal. „Pacienta are un indice de masa corporala de 42%, adica o greutate suplimentara de 40-50 de kg. Are sanse sa reduca 30 din ele intr-un an fara prea mari eforturi. Ideal ar fi sa colaboreze cu un nutritionist pentru o dieta cit mai potrivita. Obezitatea este o boala cu o raspindire fabulos de mare in Romania, mai mult de jumatate din populatie incadrindu-se la obezi. Avem nevoie de o strategie de sanatate publica in aceasa problema”, a mai spus prof.dr. Georgescu.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.