spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
24-ian.-2025

Transurb nu mai poate recupera o bună parte din salariile și primele pe care le-a acordat ilegal. Cine plătește pentru asta?

- Advertisement -
TERGIVERSĂRI… Printre cei care au de restituit bani se numără și juristul societății Liviu Matieș (foto dreapta), și directoarea Mariana Plăcintă (foto stânga). Procesul a fost înregistrat târziu, astfel că instanța i-a obligat să restituie doar sumele încasate nelegal în perioada 19 noiembrie-31 decembrie 2017.

PREJUDICIU… O bună parte din salariile și indemnizațiile încasate ilegal în perioada 2015-2017 de conducerea și angajații Transurb, nu mai pot fi recuperate. Tribunalul Vaslui a hotărât că a intervenit termenul de prescripție (n.r. trei ani de la data înregistrării creanței) în majoritatea cazurilor, astfel că societatea de transport public local trebuie să le plătească cheltuielile de judecată. Singurele sume care vor putea fi recuperate, dacă Curtea de Apel Iași nu va întoarce decizia, sunt cele plătite nelegal pentru perioada 1 noiembrie – 31 decembrie (pentru o parte dintre angajați), respectiv 19 noiembrie-31 decembrie (pentru o altă parte dintre angajați). În procesul de recuperare a sumelor încasate nelegal în 2017, societatea a câștigat recuperarea, de la angajați, a aproximativ 57.000 lei, însă va trebui să plătească în jur de 19.000 lei – cheltuieli de judecată. La acestea, se adaugă alte mii de lei – cheltuieli de judecată în alte procese. Spre exemplu, în procesul pentru restituirea sumelor încasate necuvenit în anul 2016, Curtea de Apel Iași a decis ca Transurb să plătească 7.700 lei cheltuieli de judecată pentru 25 de angajați. Suma pe care ar fi trebuit să o recupereze Transurb, pentru anul 2017, este, potrivit unui raport întocmit de Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași în 2018, de 173.630 lei. La această sumă, se mai adăugă alte sute de mii de lei acordate nelegal fostei conduceri, membrilor CA, AGA și angajaților, care nu mai pot fi recuperate pentru că a intervenit termenul de prescripție.

Raportul DGRFP Iași a stabilit că, timp de trei ani de zile, conducerea societății a încasat ilegal indemnizații. Abaterile consemnate în acest document au fost sintetizate astfel: „în perioada 01.01.2015-31.12.2017 au fost acordate simultan drepturi salariale persoanelor din conducerea societății, membre în Consiliul de Administratie, atât în baza contractului individual de muncă, cât și în baza contractului de mandat. Directorului societății i-au fost acordate drepturi salariale, fără a avea încheiat, conform susținerilor, un contract de muncă sau contract de mandat pentru funcția de director. Contractele de mandat nu s-au încheiat cu respectarea OUG 109/2011 actualizată, privind remunerațiile directorilor și membrilor Consiliului de Administrație.” Prin Raportul de Inspecție Economico-Financiară s-au cuantificat cheltuieli nelegale totale în sumă de 173.630 lei, din care cheltuieli cu salariile personalului în sumă de 164.492 lei și cheltuieli cu tichete de masă în sumă de 9.138 lei. Prin Dispoziția obligatorie nr. 3055/01.08.2018, respectiv prin măsura nr. 8, s-a dispus „remedierea deficiențelor privind înregistrarea eronată, în contabilitate a cheltuielilor, cu recalcularea și regularizarea consecințelor fiscale aferente”. Pentru perioada 2015 – 2017, societatea nu putea acorda creșteri salariale ca urmare a nerealizării indicatorilor economico-financiari aprobați cu mențiunea că „deoarece în execuție nu s-a asigurat evidențierea distinctă a cheltuielilor cu salariile rezultate din majorarea salariului minim brut pe țară, precum și a celor aferente personalului angajat pe perioadă determinată, nu s-a putut stabili la control valoarea cheltuielilor cu salarii acordate nelegal salariaților Societății Transurb SA Vaslui în anii 2015, 2016 și 2017”, drept pentru care s-a dispus măsura nr. 28 pentru „stabilirea pentru fiecare persoană a cuantumului remunerațiilor acordate nelegal în perioada 2015 – 2017, peste limitele legale ale cheltuielilor de natură salarială, cu luarea măsurilor legale ce se impun pentru intrarea în legalitate”.

Indemnizațiile încasate ilegal, recuperate la Sfântu’ așteaptă

În completarea măsurilor de mai sus (n.r. măsurile nr. 8 si nr 28), pentru remedierea deficiențelor constatate, s-a dispus măsura nr. 48 prin care se impune „analiza, împreună cu acționarii, a deficiențelor constatate prin prezentul act de control, a plăților nelegale asa cum au rezultat din documentele prezentate la control de reprezentanții entității, cu stabilirea responsabilității persoanelor vinovate și luarea tuturor măsurilor legale ce se impun, inclusiv de recuperare a amenzilor și a sumelor plătite nelegal din fondurile publice, de la persoanele răspunzătoare după caz”. Niciuna din aceste trei măsuri (nr. 8. nr. 28 si 48) nu a fost dusă la îndeplinire, conducerea societătii Transurb făcând contestatie. Tribunalul Vaslui și Curtea de Apel Iași a respins solicitarea reprezentanților societății de a se anula concluziile controlului.

Juristul societății și directoarea au sume modice de restituit – 350 lei, respectiv 520 lei

Trei procese a intentat Transurb pentru recuperarea sumelor de bani acordate nelegal în perioada 2015-2017. Primul proces a fost pierdut, instanța invocând termenul de prescripție, atins încă din 2018. În cel de-al doilea proces, împotriva a 84 angajați, pentru recuperarea sumelor din 2016, Tribunalul Vaslui a dispus, față de 14 angajați, retunarea a unor sume mici de bani, însă aceștia au făcut contestație la Curtea de Apel. Instanța ieșeană a invocat pentru încă trei angajați termenul de prescripție și a obligat societatea să plătească cheltuieli de judecată pentru 25 de angajați. În cel de-al treilea proces au fost chemați și trei reprezentanți ai Consiliului Local Vaslui în Adunarea Generală a Acționarilor: Ionel Bordeianu, Răducu Băietu și Alexandru Barbu. Față de aceștia, precum și alți șapte angajați, Tribunalul Vaslui a stabilit că “pretențiile formulate de reclamanta Transurb SA, aferente perioadei 1 noiembrie-31 decembrie 2017, sunt neîntemeiate”.Instanța a admis excepția prescripției dreptului material pentru 95 de angajați, a obligat societatea să le plătească cheltuieli de judecată, dar, totodată, i-a obligat pe aceștia să restituie sumele încasate nelegal în perioada 1 noiembrie – 31 decembrie 2017, respectiv 19 noiembrie-31 decembrie. Spre exemplu, juristul Liviu Matieș, care reprezintă în instanță societatea, trebuie să restituie 350 lei, iar directoarea, Mariana Plăcintă, 520 lei, bani încasați nelegal în perioada 19 noiembrie-31 decembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.