REVOLTAȚI… Companiile de transport rutier, membre ale Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), vor organiza “manifestații spontane” în perioada următoare în întreaga țară, după ce Primăria Capitalei a refuzat să autorizeze o acțiune de protest a FORT în București, anunță organizația. Federația Operatorilor Români de Transport reproșează guvernului că refuză să discute mai multe probleme ale transportatorilor rutieri, printre care una din cele mai importante este situația transportului elevilor la școală. Printre Asociațiile Transportatorilor Rutieri de Persoane care au anunțat că vor organiza proteste este și cea din județul Vaslui, care numără aproximativ 40 de operatori de transport persoane.
“Problemele majore față de care reprezentanții Guvernului refuză dialogul sunt legate în mod concret de următoarele aspecte: abuzurile ANAF în problematica reconsiderării diurnei ca venit impozabil – sesizare fără răspuns înaintată încă din septembrie 2020 cu revenire anul acesta; transportul ilegal ce determină discrepanțe concurențiale serioase și o multitudine de evenimente rutiere extrem de grave; impunerea unor tarife transportatorilor de pasageri pentru transportul elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu, cu mult sub nivelul costurilor operaționale – dumping; situația neclară a transportului județean regulat de persoane în contextul expirării programelor de transport aferente; corupția de la nivelul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere -I.S.C.T.R.; lipsa măsurilor concrete de sprijin, în perioada pandemiei, față de transportatorii rutieri. Organizația transportatorilor nu a primit niciun răspuns la solicitările înaintate, în mod repetat, având ca subiecte problemele enumerate mai sus, Guvernul, Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării Regionale, respectiv Ministerul Finanțelor Publice refuzând total dialogul constructiv cu patronatul din domeniu”, se arată în comunicatul organizației FORT.
Ordonanța de urgență care i-a scos din sărite pe transportatori
Cu toate că problemele sunt multe, transportatorii se gândesc din ce în ce mai mult la un protest național după ce Ministerul Educației a lansat, în consultare publică, un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, undesunt propuse o serie de măsuri:
Gratuitate pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, cu vârsta de până la 26 de ani, pentru serviciile publice de transport local rutier, transport naval, transport cu metroul, precum și transport feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.
Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu. Elevilor li se decontează cheltuielile de transport între localitatea de domiciliu și localitatea unde sunt școlarizați, pe durata cursurilor școlare, din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați. Elevilor care locuiesc la internat sau în gazdă li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru.
Un alt element de noutate este decontarea cheltuielilor de transport și pentru distanțe mai mari de 50 de km. Astfel, în situația în care elevii se deplasează de la domiciliu către unitatea de învățământ la distanțe mai mari de 50 km, beneficiază de decontarea sumei aferente distanței de 50 km, sumă căreia i se adaugă 1 leu/km/lună. Operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită documente lunare de transport, cu încadrare în tarifele maxime/kilometru/lună și să asigure transportul rutier al elevilor. În acest sens, s-a stabilit faptul că autoritățile de reglementare în domeniul asigurării transportului vor stabili normele de aplicare și de monitorizare a modului în care operatorii de transport rutier vor respecta noile prevederi legale. Sumele de bani de care urmează să beneficieze elevii, acordate în avans/lună, calculate în funcție de distanța de la domiciliu la unitatea de învățământ preuniversitar, pornesc de la 30 de lei pentru 3 km și ajung la 171 de lei pentru 50 de km. Ministerul Educației a mai propus ca elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, precum și elevii etnici români din afara granițelor țării, bursieri ai statului român, să beneficieze de gratuitate pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive, organizate de instituții publice.