spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Transportatorii din Vaslui cer decontarea cheltuielilor cu naveta elevilor. În caz contrar, amenintã cu proteste

- Advertisement -

BANI… Transportatorii rutieri din Vaslui cer autoritãtilor judetene sã grãbeascã procesul de decontare a cheltuielilor cu naveta elevilor, pentru a putea sã-si continue activitatea. Acestia au trimis o scrisoare publicã prin care atrag atentia asupra faptului cã, desi a trecut o lunã jumãtate de când elevii au început scoala, Consiliul Judetean nu a trimis operatorilor de transport nicio înstiintare cã trebuie sã emitã vreo facturã privind transportul elevilor. „Dorim ca autoritatea competentã, adicã Consiliul Judetean, sã grãbeascã procesul de confirmare si sã ne permitã sã facturãm de urgentã conform procedurii. Sã se asigure cã, atât cât va fi posibil, în aceastã lunã sã avem parte de o încasare partialã a facturilor conform serviciului prestat în septembrie, care nu acoperã un numãr asa de mare de zile si care ne-ar da astfel încredere cã autoritãtile s-au pregãtit si functioneazã”, au transmis membrii Asociatiei Transportatorilor Rutieri de Persoane din judetul Vaslui. În caz contrar, acestia spun cã sunt dispusi sã suspende emiterea abonamentelor timp de douã sãptãmâni, urmând ca apoi sã recurgã si la mãsuri de protest mai dure.

Procedura de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevi a fost adoptatã la sfârsitul lunii iunie prin Hotãrâre de Guvern. Potrivit documentului, institutiile de învãtãmânt la care învatã elevii navetisti trebuie sã transmitã cãtre Inspectoratul Scolar Judetean si Consiliul Judetean o situatie cu suma cuvenitã pentru deplasarea acestora, însotitã de prezenta la cursuri si numele operatorului de transport. În fiecare lunã, pânã pe data de 25, Inspectoratul Scolar solicitã Ministerului Educatiei si Cercetãrii sumele estimate pentru decontarea transportului local pentru luna respectivã, iar apoi le repartizeazã unitãtilor de învãtãmânt, pentru ca acestea sã achite 50% din cheltuielile cu transportul elevilor navetisti, urmând ca cealaltã jumãtate sã fie achitatã de Consiliul judetean. Acesta trebuie, însã, sã transmitã fiecãrui operator de transport care a emis documentul de cãlãtorie situatia centralizatã cu numãrul de elevi si zilele în care acestia au beneficiat de transport gratuit pe fiecare unitate de învãtãmânt, iar abia apoi operatorul de transport poate emite factura fiscalã.

Transportatorii se tem cã vor fi „penalizati”, dacã elevii vin în oras, dar chiulesc de la ore

Membrii Asociatiei Transportatorilor Rutieri de Persoane din judetul Vaslui spun cã pânã la aceastã datã nu au primit nicio înstiintare de emitere a vreunei facturi. Iatã ce scriu acestia în scrisoarea publicã adresatã Consiliului Judetean Vaslui: „Prin prezenta vã aducem la cunostintã cã aplicarea legii HG435/2020 si punerea ei în practicã de cãtre aparatul administrativ al Consiliului Judetean ne îngrijoreazã. Fatã de alte judete, noi, transportatorii judeteni, în foarte mare mãsurã am asigurat gratuitatea la transport a elevilor, am format proceduri comune, am deschis grupuri de comunicare cu institutiile de învãtãmânt si ne-am bãtut pentru asigurarea conditiilor optime de transport în conditiile în care legislatia e neclarã si contine multe hibe. Ce reprosãm? Avem mai bine de trei luni de zile de când legea e în vigoare, iar institutiile, cele de învãtãmânt si cele judetene (n.r. Consiliul Judetean) nu au reusit sã conlucreze o procedurã comunã care sã ofere sigurantã operatorilor de transport. Cã vorbim de oameni ai institutiilor de învãtãmânt sau de functionari ai Consiliului Judetean, toti insuflã neoficial neîncrederea în disponibilitatea bugetului de a acoperi sumele de bani pentru transportul judetean de cãlãtori. În conditiile astea noi, care prestãm astãzi un serviciu gratis fãrã a ne acoperi costul operational, cum ne picã o astfel de sovãialã? Am reusit pentru luna septembrie sã ne punctãm programul si cãlãtoriile cu institutiile de învãtãmânt, astfel încât, acestea, conform legii, sã transmitã situatiile cãtre Consiliul Judetean. Noi nici astãzi, dupã data de 5 ale lunii, pentru luna anterioarã n-am fost înstiintati sã emitem vreo facturã în conditiile în care auzim cã vom fi penalizati în cazul „chiulurilor” elevilor, ceea ce ne va pune în fata faptului împlinit de a le cere bani elevilor pe astfel de neconcordante, lucru total neconform cu calitatea noastrã de Operatori de Transport si de prestatori de servicii”.

„Am fost terfeliti în fel si chip de elevi. Nu înteleg cã au gratuitate la transport doar în zilele în care sunt prezenti la scoalã”

Transportatorii rutieri au mai explicat în scrisoarea publicã cã nu le este usor nici lor sã efectueze curse în conditii de pandemie, mai ales cã se confruntã si cu cazuri de adolescenti care nu înteleg cã transportul gratuit este doar pentru elevii care merg la scoalã: „Am oferit transport gratuit elevilor în luna septembrie si în luna octombrie. Am organizat/înlesnit comunicarea între operatorii de transport si institutiile de învãtãmânt. Ne-am organizat, desi nu aveam o procedurã si o clarificare mult asteptatã din partea Consiliului Judetean, în asa fel încât, ne-am luat mãsuri sã oferim abonatilor elevi cãlãtorii cât mai aproape de scenariul hibrid pe care îl are judetul nostru în mare mãsurã. Am efectuat transportul fiind terfeliti în fel si chip de elevi, care nu înteleg cã au gratuitate la transport doar în zilele în care sunt prezenti la scoalã si la acest subiect vom avea mult de furcã – pentru cã nicio institutie scolarã sau judeteanã nu e în stare sã explice cum transportatorul va fi „penalizat” la decontare dacã elevul, desi cãlãtoreste gratis, el absenteazã nemotivat de la scoalã?! Am efectuat si efectuãm în continuare transportul gratuit elevilor, desi acestia nu îsi îndeplinesc obligatia de a prezenta la scoalã documentul de cãlãtorie din care sã rezulte valoarea abonamentului. În acelasi context imprecis, noi trebuie sã orânduim o functionare care sã respecte conditii de igienã – distantare – pe un flux de cãlãtori tot mai firav în contextul în care orice „reclamã” a statului descurajeazã transportul în comun – e bine cunoscut spotul „evitati transportul în comun” – în conditiile în care în lunile concediilor n-am vãzut o astfel de isterie pe horele de pe plajele litoralului românesc”.

Ultimatumul transportatorilor: „dacã cerintele nu vor fi îndeplinite, vom suspenda emiterea abonamentelor”

În finalul scrisorii publice, membrii Asociatiei Transportatorilor Rutieri de Persoane din judetul Vaslui au transmis un ultimatum: „Dorim ca, în termen scurt, autoritatea competentã, adicã Consiliul Judetean, sã grãbeascã procesul de confirmare si sã ne permitã sã facturãm de urgentã conform procedurii. Sã se asigure cã, atât cât va fi posibil, în aceastã lunã sã avem parte de o încasare partialã a facturilor conform serviciului prestat în septembrie, care nu acoperã un numãr asa de mare de zile si care ne-ar da astfel încredere cã autoritãtile s-au pregãtit si functioneazã. Ce presupune ultimatumul nostru? În cazul în care cerintele pe termen scurt nu vor fi îndeplinite, vom suspenda emiterea abonamentelor pentru luna noiembrie, pentru douã sãptãmâni – asta ca primã mãsurã de protest, urmând ca dupã aceea sã anuntãm mãsuri de protest si mai dure”, au transmis transportatorii rutieri.

 

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.