spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
22-dec.-2024

Traditii si obiceiuri de Sfanta Marie Mica

- Advertisement -

Astãzi, crestinii ortodocsi sãrbãtoresc Nasterea Maicii Domnului, prima mare sãrbãtoare din cursul anului bisericesc, care a început la 1 septembrie.

Potrivit Bibliei , în aceastã zi s-a nãscut Fecioara Maria, din pãrintii Ioachim si Ana, oameni cu credintã în Dumnezeu care, atunci când au ajuns la bãtrânete fãrã sã aibã copii, au început sã se roage la Duhul Sfânt sã nu îi lase fãrã urmasi. Îsi doreau un copil si, pentru cã evreii fãrã urmasi nu aveau voie sã aduca jertfe la Templu, Ioachim, tatãl Mariei, s-a retras în pustiu timp de 40 de zile pentru a se ruga, în timp ce Ana i-a promis lui Dumnezeu cã dacã îi va darui un fiu, îl va da sã slujeascã în Bisericã.

Obiceiuri si traditii de Sfânta Maria Micã

Aceasta zi marcheazã, în calendarul arhaic, sfârsitul verii. În data de 8 septembrie, rândunelele îsi iau deja zborul spre tãrile calde, iar insectele si reptilele încep sã se ascundã în pãmânt, ceea ce înseamnã ca e timpul lucrãrilor agricole de toamnã. La aceastã datã, românii nu aprind focul în vatrã deoarece se spune cã acest lucru ar aduce ghinion si boalã. În unele zone ale tãrii, femeile care îsi doresc copii, se duc la Bisericã si se roagã la icoana Fecioarei Maria. Chiar si femeile însãrcinate fac acest lucru, pentru ca Maica Domnului sã le ajute sã nascã usor. De ziua Fecioarei, crestinii aprind o candeã care arde întreaga zi. În aceastã zi nu se lucreazã. Dupã aceastã datã se încep muncile agricole: semãnatul grâului, secarei si al orzului, culesul viilor, bãtutul nucilor (pentru cã se spune cã asa la anul fac din nou rod), jupuirea cojii de pe ulmi (ce va fi folositã primãvara la legatul vitei-de-vie). În mai multe sate unde se sãrbãtereste Hramul se organizeaza diferite târguri si iarmaroace. Se zice cã dupã Sfânta Marie Micã vremea începe sã se strice, anuntând capriciile toamnei, iar frigul îsi face tiptil simtitã prezenta. În ziua de Sfânta Marie Micã se împart struguri si prune de sufletul mortilor. Astãzi, peste 2 milioane de români îsi serbeazã onomastica, asa cã sã le urãm si noi viatã îndelungatã si îmbelsugatã, cu multã fericire!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.