spot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
20-ian.-2025

Tractoare chinezeşti „made in Galaţi”

- Advertisement -

* Compania româno-chineză Goldex Industry a semnat cu Zona Liberă Galaţi contractul pentru concesionarea a cinci hectare de teren * Acolo se va construi o staţie de producţie pilot pentru asamblarea tractoarelor „Hoyo” * Compania mai are în vedere investiţii în staţii de prelucrare a zahărului, uleiului şi biogazului * În total, planuri de afaceri de 61 milioane de euro! *

Chiar dacă în opinia unora „nimeni nu va veni să construiască la Galaţi maşini sau avioane”, iată că un parteneriat româno-chinez va aduce în Zona Liberă cea mai modernă linie de asamblare a tractoarelor din ţară!

Reprezentanţii firmei SC Goldex Industry SRL, companie care este implicată şi în producţia sub marca „Hoyo” a tractoarelor de la Râşnov (Braşov) au semnat luni, 14 martie, contractul pentru concesionarea pe 49 de ani a cinci hectare de teren în  Zona Liberă.

„Valoarea redevenţei este de 100.000 euro pe an, deci pe toată durata de concesionare se va ajunge la 4,9 milioane de euro. Dar nu atât această sumă este importantă, cât valoarea investiţiilor pe care compania româno-chineză vrea să le deruleze aici”, ne-a declarat Angela Ivan, directorul general al Zonei Libere Galaţi.

„Vor să facă la Galaţi o staţie productivă pilot, cea mai modernă din România. De ce aici? În primul rând regimul de zonă liberă aduce o serie de facilităţi de ordin vamal, iar una dintre ţintele lor este de a exporta tractoare în ţările din spaţiul ex-sovietic şi nu numai. Nu ar fi exclus ca tractoarele produse aici să ajungă chiar şi în China”, a precizat directoarea ZLG.

Diversificarea afacerilor

Dar Goldex Industry întrevede şi alte oportunităţi de afaceri în regiune. Astfel, pe lângă linia de asamblare a tractoarelor, compania are în plan şi construirea a unei staţii de prelucrare a zahărului, una de prelucrare a uleiului şi o staţie de biogaz.

„După cum se vede, portofoliul de activitate este foarte larg. De altfel, este un trend general al deschiderii unor afaceri în această regiune. Explicaţia ar fi că, încet, încet, graniţa de est a ţării devine graniţa de est a UE şi, implicit, şi interesele se mută în această zonă, cu proiecţie a afacerilor spre Ucraina, R.Moldova şi chiar Orientul Îndepărtat”.

„Cred că este un moment important al Galaţiului, aici fiind singura Zonă Liberă din regiune, ceea ce-i creşte atractivitatea pentru investitori”, a arătat Angela Ivan.

Una peste alta, dacă ar fi să ne referim numai la compania româno-chineză, investiţiile avute în vedere se ridică în total la aproximativ 61 de milioane euro şi vor avea ca rezultat inclusiv crearea a 220 de noi locuri de muncă.

Această investiţie ar putea fi de bun augur pentru Galaţi, mai ales dacă ţinem cont de faptul că, deşi de ani de zile există tot felul înfrăţiri şi întâlniri cu oficiali sau potenţiali investitori chinezi, până în prezent a lipsit demararea vreunui proiect de anvergură. Şi asta nu din cauza părţii chineze…

Nici turcii nu se lasă

Dar investiţiile româno-chineze nu sunt singura veste bună din Zona Liberă. Un investitor important se anunţă şi compania turcească SC Kirazoglu Corporation SRL, care a încheiat la rândul ei, luna trecută, un contract de concesionare pentru o suprafaţă de 5,8 hectare de teren, valoarea redevenţei fiind de 117.268 euro pe an.

Compania turcă este specializată pe operaţiunile de import – export de fier vechi, însă vrea să-şi diversifice afacerile. „Firma vrea să-şi dezvolte operaţiunile de comerţ şi depozitare, în acest sens având în plan derularea unor investiţii pentru realizarea unui siloz pentru cereale şi a unui cheu vertical pentru operaţiunile navale la Dunăre”, a precizat directoarea Angela Ivan.

Investiţiile preconizate de Kirazoglu Corporation se cifrează la 21 milioane de euro şi  înseamnă 70 de noi locuri de muncă.

Cu noile firme intrate în Zona Liberă, numărul companiilor concesionare a crescut la 17, la care se adaugă în jur de 22 de firme ce aveau la sfârşitul lunii februarie contracte pentru închirierea şi utilizarea anumitor facilităţi.

Prin urmare, în ciuda unui pesimism, uneori poate prea exagerat, faţă de economia Galaţiului, iată că, totuşi, există şi investiţii importante care încep să se pună în mişcare.

Şi deloc lipsit de importanţă este că a început „să apară soarele” şi pe uliţa sectorului productiv, sector care, din păcate, este departe de ceea ce ar trebui să fie.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.