spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
21-ian.-2025

Totul pentru infractori: termenul de prescriptie a mitei curge de la data pretinderii ei, nu de la data primirii

- Advertisement -

LOVITURÃ… Infractorii prinsi si condamnati pentru fapte de coruptie au acum sansa sã iasã mai repede din puscãrie, dupã ultima decizie a Înaltei Curti de Casatie si Justitie. Completul pentru solutionarea recursului în interesul legii din cadrul acestei instante a decis cã în cazul mitei, termenul de prescriptie curge de la data pretinderii ei, nu de la data primirii efective. În judetul Vaslui, fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, ar putea fi printre beneficiarii acestei decizii, asta, desigur, dacã instanta îl va gãsi vinovat pentru sãvârsirea infractiunii de luare de mitã.

Completul pentru solutionarea recursului în interesul legii din cadrul Înaltei Curti de Casatie si Justitie a decis, ieri, cã termenul de prescriptie curge de la data pretinderii mitei, nu de la data primirii efective, potrivit portalului ÎCCJ. „Admite recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie si stabileste cã: În interpretarea si aplicarea unitarã a art. 174 si a art. 154 alin. (2) din Codul penal, prin data sãvârsirii infractiunii si, implicit, data de la care începe sã curgã termenul de prescriptie a rãspunderii penale în cazul infractiunilor unice prevãzute de art. 289 – 292 din Codul penal, în ipoteza în care sunt realizate, la date diferite, mai multe modalitãti normative ale elementului material, se întelege data comiterii primei modalitãti alternative independent de realizarea subsecventã, ulterioarã, a mai multor modalitãti alternative din continutul infractiunii si indiferent de intervalul de timp care se interpune între data sãvârsirii primei modalitãti alternative si comiterea unei alte modalitãti alternative ori între actele care compun actiunea caracteristicã uneia din modalitatile normative de sãvârsire a faptei, respectiv data comiterii primului act dintr-o succesiune de acte corespunzãtoare unei singure modalitãti normative. Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedurã penalã. Pronuntatã în sedintã publicã, astãzi, 20 ianuarie 2025”, se aratã în decizia ICCJ.

Un nou val de prescrieri

În termeni mai familiari publicului, decizia de luni a ICCJ înseamnã cã la infractiunile de coruptie (luare, dare de mitã, trafic si cumpãrare de influentã – articolele 289 – 292 din Codul penal), termenul de prescriptie curge de la data pretinderii, nu a primirii efective a mitei, au explicat pentru G4Media.ro experti în drept. „Spre exemplu, dacã ai luare de mita prin pretindere fãcutã în 2015, urmatã de acceptare în 2018, calculezi prescriptia de la data pretinderii. În esentã, toate modalitãtile normative, în principal la infractiunile  coruptie, ce survin dupã o primã actiune, sunt lipsite de relevantã juridicã ca si cum sunt sterse cu buretele. La darea de mitã la fel. Ai promisiunea în 2015 si darea efectivã în 2017 sã zicem, termenul de prescriptie începe sã curgã din 2015. În dosarele DNA erau si mai multe modalitãti si interval de timp uneori generos între ele”, a explicat unul dintre specialistii consultati de G4Media.ro.

Dumitru Buzatu, printre posibilii beneficiari ai deciziei

Pe 22 septembrie 2023, Dumitru Buzatu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, a fost prins cu o spagã de 1,25 milioane de lei în portbagajul Dusterului de serviciu. Acesta tocmai primise mita de la Emil Savin, constructorul care a realizat o parte din lucrãrile de asfaltare a Drumului Strategic Bârlad – Laza – Codãesti. Nu vom mai insista pe aceste aspecte deja cunoscute de toatã lumea, dar nu putem sã nu amintim modul cinic în care acesta îsi mãsura prada la acea veme. În momentul în care Buzatu a luat impresionanta spagã, îi spune constructorului Emil Savin: „Sãrut mâna, Emil! Multumesc, cã eram pe drojdie!”. Interesant în acest caz este cã Emil Savin a fost tinut doi ani în sah pentru cã nu a vrut sã plãteascã comisionul de 10% de la o lucrare de 3 milioane de euro. Cu alte cuvinte, potrivit noii decizii a ICCJ, fapta comisã de Dumitru Buzatu, pentru care va fi tras la rãspundere în cazul în care instanta îl va gãsi vinovat, a fost sãvârsitã undeva prin anul 2021, când acesta i-ar fi pretins constructorului mita de 1,25 milioane lei, si nu în anul 2023, când fostul presedinte al CJ Vaslui a încasat banii. La ritmul în care se înainteazã cu dosarul de mitã al lui Buzatu, nu este exclus ca fapta sã se prescrie înainte ca acesta sã fie condamnat. Si asta pentru cã potrivit noului Cod Penal (art. 154), termenul de prescripte a rãspunderii penale este diferentiat în functie de termenele de condamnare în care se încadreazã infractiunea sãvârsitã: 10 ani, când legea prevede pentru infractiunea sãvârsitã pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depãseste 20 de ani; 8 ani, când legea prevede pentru infractiunea sãvârsitã pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depãseste 10 ani; 5 ani, când legea prevede pentru infractiunea sãvârsitã pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depãseste 5 ani; 3 ani, când legea prevede pentru infractiunea sãvârsitã pedeapsa închisorii care nu depãseste un an sau amenda.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.