spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Toți angajații CJ Vaslui primesc sporuri pentru condiții vătămătoare. Premierul Cîțu le pune gând rău: „vor dispărea”

- Advertisement -

SCHIMBĂRI… Prim-ministrul României, Florin Cîțu, a anunțat ieri că legea salarizării unice în sectorul public va fi modificată, se vor introduce criterii de performanță și vor dispărea anumite sporuri. Spre exemplu, cel pentru condiții vătămătoare de lucru. „Sunt lucruri pe care noi le facem astăzi în fiecare zi. Să scriem la un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, dar este un spor în anumite instituții. Vor dispărea aceste sporuri”, a declarat premierul Cîțu.În Vaslui, la Consiliul Județean, toți angajații primesc sporuri pentru condiții vătămătoare, de la directori până la șoferi, portari și magazioneri. Cel mai mic spor este al secretarului județului – 0,5% din salariul de bază (16.557 lei), adică 83 lei/lună, iar cel mai mare este al arhitectului șef – 5% din salariul de bază (13.624 lei), adică 682 lei/lună. Însă nu sunt singurii, căci, potrivit legii, toți angajații din administrația publică locală primesc acest spor.

Legea salarizării unitare în sectorul public va fi modificată, a anunțat ieri premierul Florin Cîțu de la Palatul Victoria, după ședința de Guvern. Acesta a explicat faptul că acum nu sunt acordate salarii pe criterii de performanță și că aceste criterii vor fi introduse.”Vom veni zilele viitoare, chiar public voi prezenta modificările care vor apărea, dar așa cum am spus urmează legea salarizării unitare pe care o vom modifica în acest an și acolo vom corecta și cea mai mare modificare sau cea mai importantă modificare din această lege este să faci legătura între performanță și venit. Acest lucru nu există astăzi în legea salarizării, sporurile sunt date după ureche, veniturile sau salariile sunt date într-un mod aleatoriu, vom introduce criterii de performanță și veți vedea că se poate face acest lucru și putem să legăm și sporuri de criterii de performanță. Este cea mai importantă modificare pe care o vom face la legea salarizării. Un exemplu de spor este sporul pentru condiții vătămătoare, lucruri pe care noi le facem astăzi în fiecare zi, de exemplu să scriem la un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, dar este un spor în anumite instituții. Vor dispărea aceste sporuri. Este un proiect anul acesta, vom începe poate cu o limitare și de anul viitor vom reașeza.E nevoie de modificarea legii salarizării unitare. Sporurile sunt bune, ele sunt o motivație pentru toată lumea să-și facă treaba mai bine, dar doar atunci când sunt legate de criterii de performanță, nu când stau doar în pixul managerului și sunt date fără niciun fel de criteriu, date la fiecare fără să respectăm niște norme. Veți vedea că vom folosi această mental modalitate de a motiva oameni să-și facă mai bine treaba în sectorul public”, a declarat Cîțu.

Pe lângă sporuri, angajații CJ mai primesc o indemnizație de hrană și vouchere de vacanță

În Vaslui, la Consiliul Județean, toți angajații primesc sporuri pentru condiții vătămătoare. Cu excepția secretarului județului, care primește 0,5% din salariul de bază, toți ceilalți primesc câte 5% din salariul de bază. Asta înseamnă că își desfășoară activitatea sub influența a 2 factori de risc din cei prevăzuți la art. 4 din Regulamentului care reglementează aceste sporuri: „a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă”. Dacă în cazul directorilor și al șefilor de serviciu sporul se ridică la puțin peste 600 lei/lună, în cazul șoferilor, al portarilor și al muncitorilor calificați, acesta este sub 200 lei/lună. Important de precizat este că, pe lângă salarii și sporuri pentru condiții vătămătoare, angajații Consiliului Județean Vaslui mai primesc și indemnizație de hrană în cuantum de 347 lei/lună (proporțional cu timpul efectiv lucrat), dar și vouchere de vacantă în valoare de 1.450 lei/an.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. In administratia publica locala este un dezastru in chieltuirea banilor . Desi este un organ de verificare -Curtea de Conturi (a carei pensionari primesc pensii speciale) , nu vede nimic in incalcarea legilor . Legea salarizarii prevede un nivel minim si unul maxim pentru fiecare post , dar toti au aplicat nivelul maxim la care au mai adaugat sporuri . Astfel se ajunge prin octombrie a fiecarui an ca nu mai au bani si cer de la guvern .

  2. De ce să ai spor de calculator? Este o condiție a vremurilor noastre să-l folosești. În învățământ nu se dă. Cadrele didactice, secretarele, contabilii, operatorii date, administratorii…Nu au aceste sporuri. De ce ce-i din administrație….Da, pentru că ei își aprobă singuri aceste sporuri. Femeile de serviciu din învățământ n-au sporuri pentru condiții vătămătoare deși aceste condiții există. S-au făcut demersurile necesare și nu s-au aprobat. Deci, administrația locală de ce le are . Ce condiții vătămătoare au cei din administrația locală? Au puterea de a-și da sporuri necuvenite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.