spot_img
spot_img
-1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Tot mai putini vasluieni îsi vaccineazã copiii

- Advertisement -

SCEPTICI… Medicii din judetul Vaslui acuzã faptul cã tot mai multi pãrinti refuzã sã-si vaccineze copiii. Inclusiv la nou-nãscuti se observã o scãdere a numãrului de vaccinuri administrate împotriva unor boli grave precum poliomielita sau hepatita.

Pandemia de COVID-19 a afectat într-o mãsurã importantã accesul la vaccinare al copiilor. Multi copii au rãmas neimunizati prin vaccin sau cu schema incompletã, iar situatia a favorizat reaparitia epidemiilor de rujeolã. Din fericire, în judetul Vaslui nu s-au înregistrat astfel de cazuri, însã conducerea DSP Vaslui trage un semnal de alarmã în privinta numãrului tot mai mare de pãrinti care refuzã sã îsi vaccineze copiii. Aceastã acceptare a scãzut de la an la an si n-am putea sã spunem cã este vorba despre mediul urban sau rural. Rata de acoperire vaccinalã este în jur de 80% în fiecare mediu. Existã retincentã în ceea ce priveste vaccinul din cauza unor campanii antivaccinare care au fost intense în perioada COVID-ului, dar noi, prin medicii de familie, prin reteaua de asistentã medicalã comunitarã, încercãm sã educãm populatia, transmitînd beneficiile care decurg din acest act medical”, a afirmat Mihaela Vlada îm cadrul celei mai recente sedinte de Colegiu Prefectural. Tendinta de scãdere a gradului de vaccinare a copiilor se observã si la nivel national, atrag atentia autoritãtile sanitare, care dau asigurãri cã nu lipsesc în acest moment vaccinuri, desi în ultimii ani au fost luni de zile cu vaccinuri lipsã. Principalele motive pentru nevaccinarea corespunzãtoare vârstei sunt neprezentarea la vaccinare, refuzul pãrintilor, contraindicatii medicale temporare ori plecarea în strãinãtate.

Nasterile, în scãdere

Directorul Directiei de Sãnãtate Publicã Vaslui a afirmat si cã în judet se înregistreazã o scãdere semnificativã a numãrului nou-nãscutilor. „Media acestui an este undeva la 150 de nou-nãscuti pe lunã. Rata de nasteri este mai micã în mediul urban. Aveam câte 400 de nou-nãscuti pe lunã, iar acum cifrele au scãzut, cel putin de la începutul anului avem si 120, 130, 170 pe lunã. Ceea ce este important e faptul cã Ministerul Sãnãtãtii a dezvoltat program de vaccinare si pentru alte grupe populationale în afarã de copii cu vârsta cuprinsã între 0 si 14 ani, pentru prevenirea unor boli cronice, hepatitele, cancerul de col uterin. Este o diversitate de vaccinuri care poate asigura populatiei o stare de sãnãtate bunã”, a mai subliniat Mihaela Vlada, directoarea DSP Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Vaccinurile de baza care se făceau si cu multi ani in urma au un rol important și nu trebuie banalizate. Dacă ar fi făcute la Cantacuzino, oamenii ar avea multa încredere…. Deocamdată nu s-au stabilit cu exactitate cauzele apariției numărului tot mai mare de copii cu CES, deci discuțiile celor care nu sunt specialiști creeaza doar polemica.

  2. Foarte bine! Îi nenorocesc apoi cu tot felul de boli și incep campaniile de adunare de fonduri , ulterior, pentru salvarea lor. Cum e acum cu Matei și incă un copil!

  3. S o crezi tu. Ia și mai citește, mai informează te ..sunt copii care dezvolta autism și de la expunerea îndelungată la tableta, telefon…eu cunosc personal 2 cazuri, copii care, ,după vaccin, au avut simptome și apoi manifestările permanente de autism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.