spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
27-dec.-2024

Tot mai multi tineri consumã droguri, la Vaslui. Autoritãtile locale sunt neputincioase!

- Advertisement -

Seful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi, Romicã Costicã Ichim, a spus ieri, la sedinta Colegiului Prefectural, cã tot mai multi tineri din judetul Vaslui apeleazã la droguri, în lipsa unui plan de actiune care sã împiedice dezvoltarea acestui flagel în rândul tinerilor. Sunt copii care, la doar 9 ani, au consumat droguri, a spus Ichim, fapt care îi îngrijoreazã pe cei care conduc judetul. Prefectul Daniel Olteanu crede cã este nevoie sã se elaboreze de urgentã un „plan de mãsuri care sã genereze rezultate reale”, spunând cã „se vor face demersurile necesare pentru a asigura respectarea prevederilor legale referitoare la prevenirea consumului de etnobotanice în judetul Vaslui”. Se cautã solutii pentru a deschide si la Bârlad un centru de prevenire antidrog, principala problemã fiind personalul care ar trebui sã activeze aici, a anuntat seful Centrului regional.

Ichim a spus, în fata Colegiului Prefectural, cã „la nivelul judetelor Vaslui si Iasi se înregistreazã o crestere a numãrului de consumatori de droguri, cei mai multi fiind tineri”. Ca atare, se cautã solutii pentru a acoperi douã orase importante din regiune, Bârlad si Pascani, prin deschiderea unor centre de prevenire si consiliere antidrog „însã, singura problemã rãmâne cea a personalului”. „Dincolo de statistici si alte cifre, suntem pãrinti si trebuie sã luãm atitudine. Avem copii de 9 ani care au consumat droguri, lucru foarte grav. Am participat la multe întâlniri cu elevii, în cadrul „Sãptãmânii altfel”, iar majoritatea tinerilor au avut întrebãri de genul „Cum pot sã mã las?”. Asta spune totul despre modul în care drogurile au pãtruns în judetele Moldovei”, a spus seful regional al Centrului de Prevenire Antidrog. Printre altele, ar fi nevoie de înfiintarea unei cantine pentru consumatorii de droguri, care nu au venituri, dar si crearea unei comunitãti terapeutice. Ce este aceastã comunitate? O zonã în care consumatorii de droguri care vor sã se lase pot intra si interactiona cu alte persoane, timp de 3-6 luni, pentru a scãpa de dependentã. „De la Galati la Suceava, din pãcate, nu avem nicio comunitate terapeuticã”, a completat Ichim.

Si preotii vor fi implicati în privinta combaterii traficului de droguri

Reprezentantii Centrului Regional cred cã, pe lângã specialistii actuali din centre, pot fi adusi si preoti, care sã discute cu consumatorii de droguri. „Am observat cã unii dintre tineri discutã cu psihologul, despre dependentã, dar marea majoritate ar dori sã aibã discutii cu preotul”, mai spun reprezentantii. Prefectul Daniel Olteanu a spus cã realizarea de urgentã a unui plan de mãsuri la nivel de judet, pentru combaterea consumului de droguri, trebuie sã fie o prioritate pentru conducerea judetului. „Am vãzut în presa localã un articol cu un puternic impact emotional asupra cetãtenilor din municipiul Bârlad, în care au fost prezentate fapte cu un evident caracter infractional, de naturã sã afecteze grav ordinea si siguranta publicã, viata si sãnãtatea persoanelor, precum si alte interese ale comunitãtii locale. De aceea, avem nevoie de un plan de mãsuri, cât mai rapid cu putintã”, a adãugat prefectul Olteanu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.