spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Tot ce trebuie să știți despre votare: unde, când și în baza cărui act de identitate

- Advertisement -

Secțiile de votare din țară se vor deschide duminică dimineață la ora 7 și se vor închide la ora 21. Însă, românii aflați în străinătate au putut să voteze la alegerile prezidențiale începând de vineri.

Va fi mult mai simplu decât în iunie, la locale: un singur buletin de vot, cu 14 chenare cu câte un nume de candidat în fiecare. Ștampila pusă în afara oricărui chenar sau pe două (sau mai multe) casete atrage anularea votului. Unul dintre candidați, Ludovic Orban s-a retras din cursa electorală, dar a rămas totuși pe buletinele de vot.

Când puteți vota la altă secție decât cea de lângă casă

Evident, doar persoanele cu cetățenie română și care care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv au drept de vot. Dacă se află în comuna sau orașul unde își are domiciliul sau reședința, alegătorul poate să voteze doar la secția unde este înscris în lista electorală permanentă. Dacă se află în altă unitate administrativ-teritorială, poate să voteze la orice secție.

Excepție fac persoanele cu dizabilități, respectiv cu mobilitate redusă, care pot să voteze la orice secție – de asemenea, pe liste suplimentare, dacă nu este secția unde sunt arondate.

La cine vine urna specială și în ce condiții

Pentru urna specială trebuie depusă la secția de votare în preziua votului, între orele 18-20, o cerere  privind deplasarea echipei la imobilul unde arondată secția respectivă. Cererea datată și semnată olograf de alegătorul aflat în imposibilitatea să se deplaseze o poate depune orice persoană – cu excepția celor care candidează și a rudelor acestora până la gradul 2). Cererea trebuie să conțină obligatoriu numele, CNP-ul, adresa, seria și numărul actului de identitate, precum și „cópii ale oricărui act din care rezultă boala, starea de sănătate ori de invaliditate sau de adeverința eliberată de medicul de familie al alegătorului”.

Accesul în cabina de vot este permis doar persoanei care votează, dar, dacă aceasta nu poate să voteze singură – din motive temeinice confirmate de președintele secției – atunci ea poate să cheme în cabină un însoțitor pe care și-l alege (nu din rândul personalului secției)…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-votare-unde-cand-si-in-baza-carui-act-de-identitate–1698666.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.