spot_img
spot_img
3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Tot ce trebuie să ştii despre noul permis!!! Ce interdicţii pot avea şoferii începand de sambătă

- Advertisement -

Noul document de şofat va cuprinde toate interdicţiile şoferilor cu probleme medicale, sub forma unor coduri u aceştia pot primi aviz temporar din partea medicului cu menţiunea „apt de condus cu corectarea afecţiunilor” u conducătorii de mopede nu mai pot circula fără permis de categoria AM u rutieriştii sunt instruiţi pentru noile permise de şofer u noul Cod Rutier intră în vigoare începand de sambătă, iar ziarul nostru vă spune tot ce trebuie să ştiţi despre noile persmise
Vrancenii care deţin carnete de şofer vor avea multe greutăţi după 19 ianuarie, urmand să treacă teste medicale amănunţite pentru a putea şofa pe drumurile publice. Iar toate neregulile descoperite de doctori vor fi trecute în certificatul medical care va fi prezentat la Serviciul de Permise Auto. Astfel, posesorul va primi verdictul „apt” sau „inapt” din partea medicului. Există însă şi o a treia categorie, „apt cu corectarea afecţiunilor…”. Cei care se încadrează în această categorie vor avea interdicţii totale sau parţiale pentru a conduce. Acesta este şi motivul pentru care mii de vranceni au luat cu asat ghişeele Serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor pentru a-şi prelungi valabilitatea permisului şi astfel să evite birocraţia cerută de noul Cod Rutier, care intră în vigoare de sambătă. După 19 ianuarie, şoferii vor plăti aceeaşi taxă de 68 de lei, dar vor fi obligaţi să facă vizita medicală şi să obţină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă. Vizita medicală nu este necesară pentru eliberea duplicatelor.

Restricţiile medicale, înscrise permisul de conducere

Greul va pica pe agenţii de la Poliţia Rutieră, care vor trebui să verifice toate interdicţiile pe care conducătorii auto le au, în condiţiile măcelului de pe şosele. Noul format al permisului de conducere urmează să fie asemănător cu cel din Uniunea Europeană. În general, conţinutul este acelaşi, doar modul în care elementele sunt aranjate diferă. Pe noile permise vor putea să apară informaţii despre problemele medicale ale conducătorului auto: dacă poartă ochelari sau lentile de contact, dacă are aparat auditiv sau proteză la membre. Potrivit unui ordin al Ministerului de Interne, restricţiile medicale se înscriu în permis. “Adaptările obligatorii ale autovehiculelor şi aspectele administrative se înscriu la rubrica restricţii din permisul de conducere, potrivit codurilor comunitare armonizate. Restricţiile medicale se înscriu, potrivit reglementărilor legale, în fişa medicală-tip, precum şi în fişa de şcolarizare pentru conducerea autovehiculelor, de către medicul autorizat”, spune comisarul Marian Pătraşcu, şeful de la Serviciul Public Comunitar pentru Permise Auto.

Vize medicale ca-n Romania?

Pentru cei cu probleme serioase de sănătate, dreptul de conducere ar putea fi restricţionat foarte mult, aşa cum se întamplă în ţările din occident, unde anumite persoane, cum ar fi bătranii, au voie să conducă doar în interiorul localităţii de domiciliu. Medicii de familie vor putea da aviz sau nu în privinţa acestora. Cadrele medicale pot da aviz temporar pentru ca unii şoferi să obţină permisul de conducere cu condiţia să-şi remedieze afecţiunile oftalmologice, ORL, auditive sau de altă natură. Astfel, în funcţie de datele înscrise în actul medical, pe timpul avizului temporar, şoferii ar putea primi dreptul să conducă doar în anumite perioade ale zilei (de exemplu: o oră după răsăritul soarelui şi o oră înainte de apus) sau doar pe o anumită porţiune de kilometri. Medicii ar putea indica ca şoferii să nu aibă dreptul să conducă pe timpul nopţii sau pe o distanţă prea mare de la locul de reşedinţă ori conducere fără pasageri în habitaclul autovehiculului. Oamenii legii speră să nu existe cazuri în care unele fişe medicale să fie obţinute „contra-cost”, astfel încat să nu apară în continuare accidente produse de oameni bolnavi. De precizat că cei care eliberează permisele de conducere nu pot contesta verdictul apt sau inapt dat de medici.

Legea vă dă dreptul la un duplicat, fără examen

Legea 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este consecinţa unei directive europene, 126/2006, care obliga Romania să transpună prevederile europene în legislaţia românească. Una dintre cele mai importante modificări aduse legii este legată de valabilitatea permiselor. Astfel, noile permise vor fi valabile 10 ani în cazul şoferilor amatori, la fel ca şi până acum, şi 5 ani în cazul profesioniştilor, perioada în cazul acestora fiind redusă la jumătate. O altă modificare constă în aceea că, din 19 ianuarie, şoferii din orice categorie care îşi pierd permisul ori acestea este furat sau distrus primesc, în schimb, un duplicat care, practic, continuă perioada de valabilitate până la sfârşitul acesteia. Potrivit Legii 203/2012, „în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere”. Totodată, actul normativ prevede că „eliberarea unui nou permis cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale”. Aşadar, permisele vor fi eliberate atât după pierderea documentului, cât şi la expirare fără ca şoferul să susţină un nou examen. Permisele de conducere eliberate anterior datei de 19 ianuarie îşi păstreaza valabilitatea până la data expirării menţionate în acestea, acesta fiind motivul pentru care vrancenii s-au îngrămădit să-şi preschimbe documentele. Legea mai prevede că, începând cu 19 ianuarie, persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie trebuie să susţină un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria „AM” „A1” şi „B1” pentru mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi. Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie „AM”, „A1” şi „B1” poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.

Agenţii de la Rutier, instruiţi cu privire la restricţii

Noua lege rutieră i-a pus în alertă şi pe lucrătorii de la Serviciul Poliţiei Rutiere. Astfel, agenţii au fost instruiţi cu privire la modul cum vor arăta noile permise. Poliţiştii vor fi cei care vor verifica dacă şoferii respectă restricţiile impuse în noile permise de conducere. De asemenea, de la finalul acestei săptămani, poliţiştii vor verifica mopediştii, care nu vor mai avea drept de condus decat în baza unui permis de categoria AM. Cei care nu respectă aceste legi riscă dosare penale. „Este normal să ne pregătim pentru această modificare a legii rutiere. Toate efectivele, inclusiv cei de la posturi şi secţii, care au atribuţii pe linie rutieră, au fost informaţii cu privire la noile schimbări. Vor fi organizate mai multe acţiuni pentru a vedea în ce măsură se respectă legea intrată în vigoare”, ne-a spus comisarul şef Viorel Gheorghe, şeful Poliţiei Rutiere.

Cele mai importante noutăți aduse de Codul Rutier

1) Se schimbă modelul permiselor de conducere
2) Scuterele, conduse numai cu permis
3) Vizită medicală, obligatorie pentru reînnoirea permisului
4) Echivalări între categorii şi subcategorii ale permiselor auto

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.