spot_img
spot_img
3.2 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Topul celor mai bogaţi primari

- Advertisement -

Primarul Valentin Bîznă a făcut investiţii de sute de mii de lei în cele două firme, ceea ce îl face cel mai bogat dintre primarii din mediul rural u neoficial, mulţi primari au afaceri care nu văd “lumina” declaraţiilor de avere u primarul din Ciorăşti, Viorel Haiducu, lucrează peste 800 de hectare de teren cu care scoate profit cu multe zerouri u primarul din Fitioneşti are cele mai multe imobile, cinci, în timp ce edilul din Străoane a cîştigat anul trecut 75.000 lei în afară de leafă de primar, plus 20.000 de lei la Bingo u aleşii Vrancei nu se laudă cu maşini de lux, însă aproape toţi au utilaje agricole cu care îşi lucrează moşiile u mai toţi spun că sînt “oameni simpli, de la ţară”

Averile primarilor au fost, sînt şi vor fi mereu subiect de discuţii, de zvonuri şi informaţii mai mult sau mai puţin adevărate. O realitate a ultimilor două decenii este faptul că mulţi aleşi au profitat de poziţiile lor pentru a obţine avantaje materiale. Acestea pleacă de la afaceri cu multe zerouri în localităţile importante ale judeţului şi merg pînă la folosirea forţei de muncă a primăriei în folos propriu. Averile sînt destul de greu verificat, deoarece în mediul rural site-urile primăriilor nu prea sînt actualizate, iar la Agenţia Naţională de Integritate (ANI) sînt publicate cu mare întîrziere. Cît despre cerutul declaraţiilor de avere chiar la sediul primăriei pentru a fi consultate ne îndoim că la sate s-a întîmplat acest lucru. În plus, în multe situaţii informaţiile nu au mai fost actualizate de la alegerile din anul 2008. Cu toate acestea, Ziarul de Vrancea s-a încumetat să facă o trecere în revistă a declaraţiilor de avere ale primarilor, plecînd de la faptul că schimbările în ceea ce priveşte locuinţele sau maşinile nu se petrec chiar de la an la an. Prima concluzie este că aproape toţi primarii stau bine în ceea ce priveşte locuinţele. Mulţi au o casă sau o vilă construită sau cumpărată de ei, una moştenită, plus un apartament. A doua concluzie este că dacă la capitolul maşini edilii nu se pot lăuda prea mult, aproape toţi au un tractor sau chiar două, cu accesoriile aferente. Cu aceste utilaje primarii îşi suplimentează veniturile prin vînzarea de produse agricole, iar sumele se ridică la ordinul zecilor de mii de lei. A treia concluzie este că aleşii Vrancei nu stau prea bine la bani păstraţi în conturi, sumele fiind destul de modeste. Nici creditele nu sînt prea multe şi au, de regulă, valori mici.

Bîznă, ultimul venit, are cea mai mare avere

Alcătuirea unui top al averilor primarilor este destul de greu de făcut, deoarece nu toţi şi-au actualizat declaraţiile, iar multe dintre bunuri sînt trecute pe firmele pe care le au. Oficial, din datele din 2011, primarul din Tulnici, social-democratul Valentin Bîznă, pare a fi cel mai bogat dintre primarii Vrancei. Investiţiile acestuia în cele două firme ale sale se ridică la peste 373.000 lei, adică aproape 90.000 de euro. Primarul din Tulnici deţine opt suprafeţe de teren, din care şase se află în Lepşa, unde preţul pămîntului este mai mare din cauza potenţialului turistic. Nici la capitolul locuinţe edilul nu stă rău: două case, o casă de vacanţă şi un apartament. Bîznă nu are maşină, însă le foloseşte pe cele cumpărate pe numele firmelor, aşa cum procedează toţi primarii care au afaceri. Chiar dacă este un prosper om de afaceri, cîştigurile primarului din Tulnici obţinute anul trecut sînt mici. Salariile acestuia s-au ridicat la 3.528 lei, iar ale soţiei la 5.964 lei. Şi alţi primari au afaceri, însă declaraţiile lor sînt mai sărace în informaţii. Primarul din Nereju, Ion Păucă, nu şi-a mai actualizat informaţiile din 2008, atunci cînd declara că soţia sa a cîştigat 50.000 lei din dividende. Cu toate acestea, Păucă este văzut ca unul dintre cei mai prosperi edili de la munte, cînştigînd bani din exploatarea forestieră. Primarul din Ciorăşti, Viorel Haiducu, are o firmă care lucrează peste 800 de hectare de teren şi care a obţinut peste 100.000 lei profit anual. Dacă luăm în considerare declaraţiile de avere actualizate în acest an, cel mai consistent venit l-a obţinut anul trecut primarul din Străoane. Acesta a încasat 55.000 lei din activităţi agricole, la care s-au mai adăugat 20.000 lei din premii la jocul Bingo Metropolis.

Primarul cu cinci case

Primarul din comuna Fitioneşti, Iordache Cazacu, este lider la numărul de locuinţe pe care le deţine: cinci. Potrivit declaraţiei de avere, actualizată chiar în acest an, acesta a cumpărat în anii 2000 şi 2001 două case din paiantă. În 2003, primarul şi-a construit o casă din BCA în suprafaţă de 110 mp. În 2006 a urmat a doua casă, de această dată cu o întindere de 212 mp. La cele patru case se mai adaugă un apartament de 62 mp, achiziţionat în 1993, la Panciu. Noul ales din fruntea comunei Tulnici, Valentin Bîznă este pe locul doi la capitolul imobiliar, cu patru locuinţe, luate sau construite cu banii cîştigaţi din afacerile cu lemne în special. Acesta şi-a cumpărat în 1990 o casă cu o suprafaţă de 70 mp. În 2008, Bîznă şi-a construit o casă de vacanţă de 200 mp, urmată anul trecut de o casă de locuit cu aceeaşi întindere. Edilul şi-a trecut în proprietate şi un apartament, achiziţionat în 2006. După cei doi primari, urmează o serie de aleşi cu cîte trei locuinţe: Vasile Moldoveanu (Bordeşti), Şerban Pîrlogea (Chiojdeni), Marian Georgescu (Vintileasca), Alexandru Mihalcea (Vulturu), Ovidiu Butuc (Bilieşti), Vlad Petruş (Poiana Cristei). Alţi primari mai deţin pe lîngă o locuinţă sau două şi un spaţiu comercial, cum este cazul celor din Slobozia Bradului, Vrîncioaia sau Homocea.

Maşina ca maşina, dar baza e tractorul

Dacia este maşina preferată de primarii din rural, aproape toţi avînd cîte o bătrînă Dacia 1310, un Papuc sau mai noul Logan. Lor li se adaugă şi cîte un autoturism străin, dar nu din cele mai pretenţioase, aşa cum reiese din declaraţiile de avere. Astfel, pe lîngă Dacie, primarul din Bilieşti, Ovidiu Butuc, mai deţine un Renault şi un Volswagen. Şi primarul din Străoane, Vasile Zbîrciog, se înscrie în rîndul primarilor cu trei maşini, cu o Dacie 1307, un Audi A 4 şi un Seat. De asemenea, primarul din Suraia avea trei maşini trecute în declaraţia sa de avere. Primarii din rural nu se mulţumesc doar cu salariile şi mulţi dintre ei cîştigă bani frumoşi din agricultură. Din acest motiv, aproape toţi au în gospodărie cîte un tractor sau chiar două, combine şi utilajele aferente. Primarii din Boloteşti, Goleşti, Obrejiţa, Slobozia Bradului au cîte două tractoare, în timp ce edilul din Tătăranu are un tractor şi o combină. Parcul auto al primarilor mai numără şi aleşi cu cîte un singur tractor, dar şi alte utilaje agricole. Cîştigurile din agricultură nu sînt de neglijat. De exemplu, primarul din Străoane a cîştigat anul trecut 55.000 lei, cei mai mulţi bani din cele 5 hectare de vie pe care le lucrează în arendă. Valerică Zanfirescu, din Slobozia Bradului, a încasat 40.000 de lei în 2009, fiind proprietarul unei suprafeţe de peste 12 hectare de viţă de vie. Primarul din Obrejiţa a avut în acelaşi an venituri de 30.000 lei din vînzarea produselor agricole. Afaceriştilor din agricultură li se alătură cei din Tulnici şi Nereju. Cel din urmă nu are actualizată declaraţia de avere din 2008, potrivit site-ului ANI, însă atunci avea un parc auto cît o firmă: un buldozer, cinci autocamioane, trei tafuri, trei ifroane şi o wolă.

Primarul Zbîrciog: “Nu-mi place să fiu un filfizon, cu diplomat”

Primarul din Tulnici consideră că investiţiile făcute în firmele sale nu sînt suficient de mari pentru a se considera un om foarte bogat. Acesta spune că secretul miliardelor de lei vechi cu care şi-a împrumutat societăţile în nume personal sînt terenurile achiziţionate în zonă în ultimii ani. “Am vîndut terenurile din zonă pe care le-am cumpărat în ultimii zece ani pentru că au crescut preţurile. Banii obţinuţi i-am investit în utilaje, tafuri, camioane, buldozere noi şi îi vor recupera în timp. Nu cred că stau aşa de bine ca avere”, a declarat primarul din Tulnici. Acesta spune că afacerile cu lemne şi de transporturi nu merg prea bine, iar atunci cînd trage linie cîştigurile lipsesc. Vasile Zbîrciog, edilul comunei Străoane, spune că nu se mulţumeşte doar cu salariul de primar, dar nu se consideră un om bogat. “Eu mă consider un om simplu de la ţară, nu-mi place bogăţia multă, că aduce necazuri. Mie îmi place să am un trai decent. Nu-mi place să fiu un filfizon, cu diplomat, să mă laud că sînt primar”, a declarat Vasile Zbîrciog. Acesta a obţinut anul trecut 55.000 lei lei din activităţi agricole, cel mai mare venit de acest gen declarat de un primar, la care se adaugă premii în valoare de 20.000 lei. Primarul din Străoane spune că anul trecut a intrat într-un grup care juca la Bingo Metropolis şi a avut norocul începătorului. “Era un grup de vreo 30 de persoane, din care făcea parte primarul din Cîmpuri, persoane din Străoane, Răcoasa, Vizantea, care juca la Bingo. Mi-au spus şi mie să intru cu ei şi am jucat vreo jumătate de an. Am cîştigat vreo 20.000 leu cu noroc, pentru că eu nu prea le am cu jocuri din acestea şi, de obicei, atunci cînd cîştig ceva în plus pierd”, a spus Vasile Zbîrciog.

Top primari

Valentin Bîznă, Tulnici – 373.000 lei cîştigaţi din terenuri şi investiţii în terenuri
Iordache Cazacu, Fitioneşti – patru case şi un apartament, cumpărate sau construite în ultimii 20 de ani
Vasile Zbîrciog, Străoane – 75.000 lei a obţinut din agricultură şi din premii anul trecut

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.