Îi invidiem și ni se pare că muncesc prea puțin față de noi pentru câștiguri de zeci de ori mai mari. Nu e chiar așa: există sportivi români care se bucură, într-adevăr, de venituri anuale de milioane de euro. Aceasta este, însă, excepția.
Recunoscuți pe stradă, mediatizați până la absurd, aplaudați de zeci de mii de oameni în cor, cei mai mulți jucători ajunși în așa-numitul „fotbal mare“ nu reușesc să-și mai țină picioarele pe pământ. Din fericire, Mirel Rădoi nu este unul dintre ei. Triplu campion al României, participant la opt cupe europene și semifinalist în UEFA, Rădoi a părăsit țara în 2009. Îl urma astfel pe fostul său antrenor, Cosmin Olăroiu, la campioana Arabiei Saudite, Al-Hilal, în urma unui transfer de 6 milioane de euro. În mai puțin de un an, devenea primul căpitan străin din istoria echipei. Apoi, în iulie 2011, a plecat la altă formație din campionatul saudit, Al Ain, sub bagheta aceluiași antrenor. În urma mutării, i s-a garantat un salariu anual de 2,5 milioane de euro, sumă ce concura veniturile primite pe sezon de cel mai de succes fotbalist român de la acea vreme, Cristi Chivu. Între timp, a ajuns la un salariu de 4 milioane de euro, venit ce îl clasează autoritar în vârful topului celor mai bine plătiți sportivi români. Astăzi, Mirel Rădoi stă departe de ochii opiniei publice din țară, unde nu s-a mai întors nici pentru a participa la echipa națională (pe care a declarat că nici el „nu o mai poate ajuta“).
Sportul-rege și sporturile-cenușăreasă
La nivel mondial, fotbalul este considerat unul dintre cele mai bănoase sporturi, însă nu deține monopolul. Concurență îi fac baschetul, boxul, tenisul sau, în State, golful, fotbalul american și baseballul.
La noi, în schimb, situația se tranșează ușor: fotbalul și restul. Nu este nicio exagerare. De exemplu, chiar dacă cel de-al doilea cel mai bine plătit sport din Europa, tenisul, este reprezentat decent de România (vezi tabelul stânga-jos), cei mai buni șase jucători ai țării au strâns în întreaga carieră cât câștigă cel mai bine plătiți șase fotbaliști într-un singur sezon. În timp ce Roger Federer, Rafael Nadal sau Maria Sharapova adună anual 20-30 de milioane de euro doar din sponsorizări, tenismenii noștri sunt mulțumiți dacă se găsește o companie care să le asigure transportul și echipamentul (să nu uităm că a existat o perioadă în care Victor Hănescu juca încălțat în adidași cumpărați din bazar).
Mai mult