spot_img
spot_img
-1.1 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Tipuri de ecran TV: LED vs OLED vs LCD vs Plasma

- Advertisement -

Tehnologia ecranului se dezvoltă constant și tipul de televizor pe care îl cumpărați poate avea un impact semnificativ asupra calității imaginii. În acest articol, vă explicăm diferitele tipuri de ecran TV disponibile în prezent.

Televizoare LCD

Televizoarele LCD au fost cel mai popular tip de ecran plat înainte de dezvoltarea modelelor cu LED-uri. Folosesc lămpi fluorescente mari în spatele ecranului, care strălucesc printr-o matrice de celule colorate cu afișaj cu cristale lichide (LCD).

Acest tip este, în general, cel mai comun printre televizoare ieftine, dar este în declin datorită tehnologiei avansate și a dimensiunilor mai mari ale ecranului versiunilor cu LED-uri.

Deși oamenii vorbesc de obicei despre LED și LCD ca fiind două lucruri diferite, ambele folosesc același tip de afișaj. Diferența constă în felul în care sunt aprinse. Termenul LCD este utilizat pentru a se referi la ecranele iluminate de lămpile fluorescente cu catod rece (CCFL), în timp ce televizoarele LED folosesc diodele cu emisie de lumină (LED-uri) pentru a se aprinde.

Televizoare LED

Televizoarele LED sunt cel mai popular stil de pe piață, folosind mii de LED-uri minuscule în spatele ecranului pentru a-l aprinde. Din punct de vedere tehnic, acestea sunt un tip de televizor LCD, dar metoda de iluminare a afișajului înseamnă că acest ecran are o calitatea a imaginii mult mai mare.

Aceste ecrane produc o imagine mai luminoasă decât versiunile LCD și plasma. Modelele cu tehnologie locală de atenuare luminează doar zonele de ecran necesare. În acest fel, zonele negre par mai întunecate, iar culorile par mai strălucitoare.

Ecranele LED sunt, de asemenea, mai subțiri – acest lucru se datorează faptului că luminile pe care le folosesc sunt mai mici decât la modelele LCD. Sunt disponibile și dimensiuni mai mari ale ecranului. Evaluările de eficiență energetică pentru aceste modele sunt foarte bune, deoarece LED-urile produc multă lumină cu foarte puțină putere.

EDGE-LIT vs BACK-LIT

Televizoarele LED sunt mai subțiri, mai luminoase și mai eficiente decât modelele LCD mai vechi. Există două tipuri de iluminare a televizoarelor cu LED-uri: iluminat la margine sau retroiluminat.

În prezent, majoritatea modelelor sunt iluminate la margini, cu LED-uri plasate chiar în jurul marginilor ecranului – ceea ce înseamnă că aceste modele pot fi foarte subțiri.

Modelele iluminate din spate au LED-uri răspândite pe întregul spate al ecranului. Nu sunt la fel de subțiri, dar consistența luminii este puțin mai bună.

Televizoare OLED

OLED este unul dintre cele mai noi tipuri de ecran de înaltă tehnologie disponibile. Nu există la fel de multe modele disponibile ca și LED sau LCD, însă dacă doriți cel mai bun televizor, un model OLED este alegerea potrivită pentru dvs.

În locul diodei organice care emite lumină, OLED folosește pixeli inteligenți care o creează singuri. Ca urmare, lumina nu se răspândește în zonele nedorite de pe ecran. OLED oferă cele mai profunde negre, creând un sentiment mai mare de adâncime, în timp ce culorile sunt mai vibrante și mai naturale.

Pentru că nu e nevoie de o lumină de fundal, ecranul este foarte subțire – chiar mai subțire decât un televizor LED obișnuit. Uneori, aceste ecrane au aceeași lățime ca un smartphone. Ecranele foarte subțiri arată incredibil de elegant.

Aceste modele au adesea un ecran curbat care adaugă la experiența de vizionare. Unghiurile de vizualizare pe televizoarele OLED sunt, de asemenea, cu adevărat impresionante, deoarece obțineți culori exacte și niveluri bune de contrast oriunde vă aflați.

Mișcările se afișează incredibil de bine pe televizoarele OLED, cu aproape nicio estompare – o veste foarte bună dacă vă place să urmăriți meciuri de fotbal sau filme de acțiune cu ritm rapid.

Singurul dezavantaj al acestui tip de televizor este că, deoarece tehnologia este relativ nouă, acestea sunt mai scumpe decât altele.

Televizoare QLED

QLED este o tehnologie de iluminare actualizată de la Samsung, creată pentru a rivaliza cu OLED. În esență, un televizor QLED este același cu un televizor LED, dar cu un strat de puncte cuantice avansat și extrem de durabil, care îmbunătățește calitatea imaginii. Acest lucru are ca rezultat cele mai înalte nivele de luminozitate și cea mai mare gamă de culori existente în prezent pe piață.

Spre deosebire de televizoarele OLED, QLED nu este „autoemisiv” – pixelii nu sunt luminați individual. Deși nu veți avea același contrast pentru negru pe ecran, QLED produce culori mai vibrante și mai precise. În funcție de ceea ce căutați într-un televizor de ultimă generație, merită cu siguranță să-i dați o șansă.

Televizoare Plasmă

Ecranele cu plasmă utilizează cu totul alte tehnologii față de modelele anterioare. În interiorul unui ecran cu plasmă, sute de mici celule de gaz sunt intercalate între foi de sticlă. Fiecare celulă acționează ca un mini tub fluorescent, emițând lumină ultravioletă, care apare ca un subpixel roșu, albastru sau verde pe ecran. Trei subpixeli alcătuiesc un pixel, iar acești pixeli se combină pentru a forma imaginea.

Aceste ecrane au un raport de contrast ridicat, deci pot crea zone negre mult mai profunde și culori mai naturale pe ecran decât ecranele LCD tradiționale. Cu toate acestea, unele ecrane moderne cu LED-uri oferă acum niveluri similare de contrast.

Televizoarele cu plasmă oferă, de asemenea, culori strălucitoare și sunt capabile să gestioneze imagini în mișcare rapidă, fără estompare.

Pe de altă parte, ecranele cu plasmă nu sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic și necesită destul de multă energie electrică pentru a rula. Ele sunt, de asemenea, predispuse la arderea imaginii dacă sunt lăsate pe același canal sau un meniu pentru o lungă perioadă de timp și tind să fie mai slabe decât modelele cu LED-uri.

Producția de televizoare cu plasmă de către marile branduri s-a oprit în 2015, datorită popularității televizoarelor LED.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.