spot_img
spot_img
6.7 C
Vaslui
28-ian.-2025

Tinerii vasluieni nu se îngrãmãdesc sã devinã ucenici în judetul Vaslui

- Advertisement -

INTERSHIP… Sãptãmâna acesta deputatii au adoptat proiectul de lege care oferã angajatorilor, care acceptã ucenici, sã primeascã 250 de euro lunar per ucenic. Cu toate astea, multi tineri vasluieni spun cã nu sunt atrasi de posibilele oferte ale agentilor economici din judet. Acestia ne-au povestit cã dacã tot ar face ucenicie ar putea foarte bine sã o facã pe timpul verii într-un judet unde salariile sunt mai mari si conditiile de muncã mai bune. “Ce rost ar avea sã fiu ucenic în Vaslui, dacã nu mai sunt fabrici sau ateliere? Nu am sã merg la un atelier auto sã fac ucenicie când pot merge la Iasi sã fac practicã la o fabricã si sã fac de douã sau de trei ori mai multi bani, sã primesc si hârtia la mânã de la angajatorul respectiv. În plus, nu am vazut nici o ofertã momentan de la vreun angajator care sã explice ce trebuie sã fac si în ce constã aceastã perioadã de ucenicie”, ne-a povestit Adrian, 23 de ani.

Modificãrile aduse la legea uceniciei la locul de muncã si cea privind efectuarea stagiului de practicã pentru absolventii de învãtãmânt superior promit noi imbolduri pentru angajatori de a atrage ucenici în domeniile lor de activitate. Cu toate astea, multi dintre tinerii intervievati de noi spun cã degeaba vor lansa acestia oferte, având în vedere cã cele din industria grea sunt extrem de putine, multi dintre studentii vasluieni fiind înscrisi la Univesitatea Tehnicã “Gheorghe Asachi” din Iasi. “Suntem multi din Vaslui care învãtãm la TUIASI si nici unul dintre noi nu cred cã o sã vrea sã facã stagiaturã în judet, în primul rând cã nu prea avem unde si în al doilea rând, pentru cã primim mult mai multe oferte din tarã si sunt si conditii mai prielnice. Aici mã refer la bani, la faptul cã avem cazarea si masa asiguratã si avem oportunitatea sã lucrãm într-un mediu mult mai deschis occidentului. Eu voi pleca din august în Oradea la o fabricã si, desi nu este exact pe domeniul meu, îmi va deschide mult mai multe drumuri decât un intership la o fabricã de textile”, ne-a povestit Tudor, 23 de ani. Nici elevii de liceu nu sunt prea încântati de posibilitatea de a fi ucenici în Vaslui. “Nu prea ai unde sã fii ucenic în orasul ãsta. La restaurante te muncesc ca pe un sclav, iar ca sã fiu uncenic la un atelier auto trebuie o oarecare experientã, gen sã înveti la un profil mecanic. Iar cât despre fabrici, din câte stiu eu, mai sunt deschise cea de lactate si asta de pâine, unde m-as putea angaja pe varã pe mai multi bani si cu carte de muncã”, ne-a povestit Iulian, 18 ani.

Ce beneficii vor avea angajatorii dacã primesc ucenici

Conform modificãrilor adoptate de deputati, angajatorii vor primi o sumã în cuantum de 1125 de lei pe lunã, sau echivalentul în lei a 250 de euro/lunã, bani proveniti din bugetul asigurãrilor pentru somaj sau din fonduri europene structurale de investitii-asistentã financiarã nerambursabilã acordatã României, pentru fiecare ucenic. Iar pentru fiecare contract de stagiaturã încheiat angentii economici vor primi lunar, pentru fiecare stagiar, 1350 de lei pe lunã, sau echivalentul a 300 de euro. Aceste sume doresc a spori numãrul de tineri pe piata muncii din România si a inhiba migratia tinerilor în strãinãtate în cãutarea unui loc de muncã. (Andrei Manolachi)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.