spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Tinerii it-iști ai județului, cooptați de Ionel Sandu, dau o palmă sistemului de sinecuri creat de primarul Pavăl

- Advertisement -
FINAL DE PROIECT …Se îngroașă gluma pentru funcționarii lui Pavăl care au “spart” 300.000 de euro la Centrul de Informare Turistică din Vaslui. Ionel Sandu anunță că aplicația turistică a județului este aproape gata și este realizată integral de tinerii inteligenți ai județului.

OM PRACTIC… Ionel Sandu se ține de cuvânt. Acesta vrea să ofere gratuit politicienilor vasluieni din administrația publică locală o aplicație de turism a județului, construită de tinerii inteligenți ai Vasluiului și iată că a ajuns la ultima etapă. A ales patru proiecte, care s-au calificat în finală și dintre care va fi aleasă aplicația cea mai bună. Va fi primul website de turism al județului Vaslui. Echipa câștigătoare va încasa cecul de 5.000 de euro pe care omul de afaceri i-a pus la bătaie, tocmai pentru a arăta că folosind un buget minimal, care reprezintă 1,5% din cât s-a cheltuit până acum cu “fantomaticul” Centru de Informare Turistică Vaslui, se pot face lucruri mărețe, în care să folosești noile tehnologii, cum ar fi inteligența artificială. Ne amintim că în februarie anul acesta, Ionel Sandu a arătat că la “fabrica de sinecuri” a “Centrului Olimpic de Solitare” (n.r.  jocul de pe calculator preferat de unii funcționari publici aduși în sistem pe pile) s-au tocat peste 300.000 de euro și până acum Centrul de Informare Turistică n-a “consiliat” niciun un turist. “Ca antreprenor în Vaslui îți vine să te ei de cap când vezi cu câtă ușurință, ai noștri politicieni, aflați de o viață în fruntea județului, fac ce vor cu banii publici, în loc să-i dirijeze acolo unde produc plus valoare. De fiecare dată când trec pe lângă Centrul de Informare Turistică din Vaslui mi se face  rău, când știu că e complet inutil. Acum, la Consiliul Județean, se lucrează la tot felul de strategii, pentru turism, pentru tineri etc, dar toate se fac din birouri și cu informații culese de pe Google. Nu merge nimeni pe teren, nimeni nu întreabă profesioniștii din domeniu, totul se face după ureche, ca să fie ceva scris, la kilogram. Avem la Vaslui cei mai buni IT-iști, care se duc peste hotare, din păcate și fac minuni, și noi nu-i cooptăm să lucreze pentru județul nostru, să ne facă măcar o  aplicație turistică. Avem profesori de istorie, care știu trecutul glorios al acestui județ, de la cetățile dacice, până la conacele marilor boieri care au făcut Mica Unire sau cunosc marile personalități pe care județul le-a dat lumii, avem obiective turistice nepromovate, sunt șantiere arheologice de unde se dezgroapă vechii dinozauri, zeci de arii protejate, o mini deltă la Cârja, mănăstiri unice în peisajul monahal românesc și nimeni nu a lucrat la un proiect care să ne arate ce potențial turistic avem în zonă. Sunt bucuros că provocarea mea a dat roade și deja avem patru proiecte bune și în cel mai scurt timp vom avea această aplicație turistică a județului gata. Voi fi bucuros ca în câteva zile să dau câștigătorului premiul de 5.000 de euro și să formăm colectivul care să aducă informația valoroasă, pe care acești tineri o vor încărca pe aplicație”, a spus Ionel Sandu. Cele patru proiecte ajunse în finală aparțin elevilor de la Vaslui, Bârlad și Huși.

Ionel Sandu

Omul de afaceri Ionel Sandu este cunoscut pentru sprijinul său constant pe care-l acordă performanței vasluiene, după ce o perioadă lungă s-a aplecat asupra cazurilor sociale fără de speranță. În ultima perioadă fondurile fundației sale au fost dirijate cu precădere în a sprijini elitele Vasluiului, de la elevi olimpici, până la sportivi, cum sunt cei care activează în echipa de șah a Vasluiului. Ne amintim și de bursele elevilor merituoși pe care le susține de ani de zile, fără să se dezică de una dintre ele, odată cu trecerea timpului. Acesta crede că salvarea județului vine de la generația tânără, în special de la elitele sale și crede că trăind în viitor, poți șterge trecutul urât al județului în care ne-am complăcut de 33 de ani de la Revoluție. Din acest motiv, a lansat o provocare acestei generații prin care vrea să arate că, cu un buget mic, poate rezolva cu tinerii inteligenți ai Vasluiului o problemă care nu-i de importanță strategică, dar e supărătoare precum o bubă mică și urâtă (un coș) de pe obrazul unei comunități, cum este cea a fabricii de sinecuri de la Centrul de Informare Turistică a Vasluiului, o entitate publică complet inutilă, care a “topit” până acum peste 300.000 de euro. Acesta propune înlocuirea acestei entități cu o aplicație pe internet, care cu adevărat să aducă turiști în județ, dacă e să vorbim despre redresarea acestei componente a economiei județene. A lansat o provocare în rândul tinerilor IT-iști liceeni pentru realizarea acestei aplicații și a venit și termenul limită. Informaticienii trebuiau să trimită până la începutul vacanței de vară proiecte ale acestei aplicații, urmând ca cel mai bun să fie desemnat câștigător. “A venit vacanța și iată că provocarea lansată în luna februarie anul acesta nu a rămas fără ecou. Atunci am propus un premiu de 5.000 de euro, echipei de IT-iști care va realiza o aplicație de turism pentru județul Vaslui, în speranța că jaful din banii publici de la așa-zisul Centru de Promovare Turistică Vaslui să fie oprit. Am primit multe e-mailuri de la tinerii noștri informaticieni din județ și le mulțumesc pe această cale. E-mailurile lor îmi întăresc ideea că județul nostru are viitor. Și nu mă refer doar la informaticieni, ci la toți cei care acum formează elita școlii vasluiene. Am selectat patru proiecte, care vor intra în finală. Și de aici mai avem un pas pentru a termina această aplicație și a o preda autorităților care poate vor învăța, într-un final, că numai uniți putem progresa”, a declarat Ionel Sandu. 

Ionel Sandu spune în ce va consta etapa finală pentru a duce proiectul aplicației turistice la capăt

Proiectele alese să intre în finală sunt cele care deja au un domeniu cumpărat și aplicațiile sale sunt funcționale. După ce va fi aleasă cea mai bună, câștigătorii vor lucra cu o echipă de specialiști pentru a crea un conținut valoros și trasee turistice cuprinzătoare. “A fost o surpriză pentru mine să văd cât de frumos lucrează acești tineri. Pot spune că am fost uimit. Avem deja patru proiecte calificate în finală și urmează să fie desemnat cel mai bun. Pentru acest lucru am făcut un juriu format din oameni pricepuți, o dată pentru a desemna proiectul câștigător, dar și pentru șlefuirea aplicației cu informații vitale. De exemplu, avem cooptat managerul unei companii cunoscute de web desing din județ, care a transformat în timp mica sa companie din Vaslui, în una internațională, istorici, precum, domnul director de la Muzeul Bârlad sau specialiști în domeniu, cum este Ioan Crețu, un voluntar și împătimit iubitor al traseelor pe bicicletă, dar și al istoriei județene. Vor mai fi și alți oameni valoroși, cu care vom contribui ca această aplicație să fie încărcată cu datele și informațiile utile”,  a mai spus antreprenorul vasluian.

Proiectul unei echipe de mici informaticieni de la Liceul Racoviță, care au folosit în aplicația lor și inteligența artificială

Primul proiect este al echipei formate din Marian David și Beatrice Popica, elevi ai Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui, care au propus un website (www.visitvaslui.live) și un videoclip de prezentare. Iată ce i-au scris aceștia lui Ionel Sandu: „A fost o surpriză plăcută să aflăm de această inițiativă, dat fiind faptul că de aproape un an lucrăm în această sferă și o facem cu mare pasiune. Considerăm ca o aplicație web (website) este mult mai potrivită decâ o aplicație nativă  de telefon, fie ea de apple, sau android, deoarece poate fi accesată fără nevoia de a descărca ceva, turiștii fiind mult înclinați spre a căuta pe îndrăgitul Google, informații despre zona în care urmează să călătorească. Pentru a avea o audiență mai mare, am decis să structurăm website-ul pe două limbi, română și engleză, astfel deschizând granițele și turiștilor străini. Continuând povestea legată de aspirația noastră de a realiza o platformă acesibilă de oriunde și oricine, am depus un efort considerabil spre a o adapta atât pentru ecrane mari, spre exemplu calculator personal, laptop etc., cât și pentru ecrane mici, cum sunt cele de mobil sau tabletă. Cele trei secțiuni de interes pe care le-am implementat sunt:

– secțiunea de obiective tursitice, o arhivă a tuturor obiectivelor turistice din prezent și din viitor;

– secțiunea de trasee, atracția principală a platformei, ce este divizată în trei categorii, în funcție de metoda de deplasare dorită, cu mașina, cu bicicleta sau pe jos;

– secțiunea de evenimente, ce este destinată în principal informării turiștilor în legătură cu evenimentele ce vor avea loc în perioada următoare.

Nu în ultimul rând, având ambiția de a realiza ceva ce va ține piept trecerii timpului și aflând că site-ul va fi înmânat conducerii județului și municipiului Vaslui, două dintre secțiunile site-ului, mai exact cea de obiective turistice și cea de evenimente, pot fi editate de persoanele ce au acces la contul de admin, prin intermediul unor pagini accesibile doar lor, ce simplifică procesele de adăugare, editare sau ștergere la doar câteva click-uri”.

Ionuț Alexandru Boicu și aplicația sa, Discover Vaslui

Tot de la Liceul Emil Racoviță vine și al doilea proiect, al absolventului Ionuț Alexandru Boicu. Iată ce a trimis acest elev, care tocmai a terminat examenul de Bacalaureat și este în așteptarea notelor: «Am văzut acum câteva luni provocarea dumneavoastră pentru tinerii vasluieni de a crea o aplicație pentru dezvoltarea turismului. Aplicația mea se numește „Discover Vaslui” și are în plan mai multe funcții pentru a promova atracțiile turistice din județ. Pentru a fi extrem de ușor de folosit și pentru a avea o înfățișare cunoscută pentru utilizatori, aceasta are la bază sistemele Google Maps. Aceasta poate fi folosită ca un simplu website sau ca o aplicație nativă (pentru Android momentan, nu dețin un iPhone pentru a putea porta aplicația și pe iOS) care va putea fi descărcată după publicarea aplicației din locuri precum Google Play Store.

Varianta pentru Android și varianta web sunt funcționale în acest moment. În momentul actual aplicația arată așa (varianta din poză este cea web). Funcția sa primară este de a calcula și arăta utilizatorilor (sau eventualilor turiști) ce autobuze pot lua pentru a ajunge de la punctul A la punctul B în oraș. Această funcție poate fi extrem de utilă deoarece mersul autobuzelor din oraș nu există pe Google Maps (aplicația pe care un turist cel mai probabil o va folosi).

Așa arată un exemplu de traseu calculat. Punctul de start este Gara Vaslui și punctul de sfârșit este restaurantul Vecchia Roma. Liniile roșii reprezintă distanța care trebuie parcursă pe jos iar linia albastră reprezintă distanța parcursă cu autobuzul. Marker-ele roșii marcate cu A, B, C și D reprezintă stațiile de autobuz care trebuie parcurse. În colțul din stânga sus sunt afișate stația la care trebuie să urci și stația la care trebuie să cobori. Această funcție o consider a fi cea mai greu de implementat, iar pe viitor intenționez să implementez și orarul autobuzelor, iar utilizatorul să poată să își vadă locația în timp real pentru a ușura navigația acestuia în județ, dar să implementez și trasee care duc în afara municipiului, spre sate cu obiective turistice precum Solești. Dintre funcțiile pe care vreau să le mai implementez se enumeră și:

  1. Adăugarea de obiective turistice puțin cunoscute oamenilor direct pe hartă, iar în momentul în care utilizatorul va apăsa pe ele, acestuia i se vor prezenta poze de la respectiva locație, istoria acelui loc și posibilitatea de a crea un traseu din locația sa actuală până la acel obiectiv.
  2. Posibilitatea de a crea un traseu format din mai multe obiective turistice cu ghidaj automat.

Din păcate nu toate funcțiile pe care le-am plănuit pentru aplicație sunt implementate, deoarece trebuie să dau în viitorul foarte apropiat examenul de Bacalaureat. Sper să vă placă ideea mea de aplicație, iar dacă cumva doriți să îmi adresați orice întrebare mă puteți contacta. Mulțumesc mult pentru această oportunitate și am încredere că această aplicație vă va impresiona și că veți dori să colaborăm mai departe!»

Echipa de la Colegiul Cuza din Huși și propunerea lor

De la Colegiul Cuza Vodă din Huși vine a treia echipă calificată în finală. Este vorba de elevii: Pricop Cosmin, Pătraș Marcelin, Moraru Alexandru, Moldoveanu Sebastian și Macarie Cristian. Ei i-au trimis lui Ionel Sandu tot un website în  care au schițat 10 trasee disponibile și 146 de atracții turistice. Vă prezentăm mai jos e-mailul transmis pentru concurs de aceștia: „Suntem un grup de cinci elevi de la Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși, pasionați de design și dezvoltare web, și considerăm că această competiție reprezintă o oportunitate excelentă de a ne demonstra abilitățile și creativitatea. Pe lângă site-ul deschis publicului larg, ce respectă termenii concursului, am dorit să ne punem amprenta asupra acestui proiect. Astfel a luat naștere un al doilea site, dedicat organizatorilor, ce are un rol foarte important. Prin intermediul acestuia puteți adăuga, modifica sau șterge în timp real atracțiile, evenimentele și traseele pe site-ul principal. Un nou eveniment în județ anunțat prea din scurt? E doar la câteva click-uri distanță de a fi disponibil publicului. Site-urile sunt făcute de la zero, limbajul principal de programare fiind JavaScript. Pentru interfață am folosit React, cea mai populară librărie pentru frontend website development în momentul actual. Codul pentru administrarea datelor este scris în Node JS, folosind de asemenea Express JS pentru tot ceea ce înseamnă link-uri. Am optat pentru un singur format al pozelor încărcate pe site, JPG fiind singura formă permisă pentru fotografii. Vă vom atașa mai jos atât link-ul cu site-ul care va fi disponibil publicului, cât și al doilea site, cel pe care se vor realiza modificările. Site dedicat publicului: https://cj-turism.netlify.app/. Ne dorim să vă mulțumim pentru această oportunitate și suntem în așteptarea informațiilor suplimentare. Suntem entuziasmați să ne alăturăm competiției și suntem determinați să contribuim la succesul website-ului vostru prin intermediul acestui concurs”.

Micii astronomi de la Bârlad, ultima echipa calificată în finală

Ultima echipă calificată în finală vine de la Bârlad și reprezintă Asociația Astronomică  Sirius, membru al rețelei Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO. Aceștia au propus website-ul www.turismvaslui.ro  pe care vă invităm să-l parcurgeți. Coordonatorul grupului este profesorul Ioan Adam, cel care a și prezentat proiectul lui Ionel Sandu. Acesta a scris că deja echipa sa a realizat  pentru concurs un site de promovare a turismului în județul Vaslui, rezervând chiar și domeniul „turismvasluian”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

19 COMENTARII

  1. Nu știu ce-l recomanda pe acest domn pentru o posibilă candidatură la funcția de primar. Poate doar banii! Dar și aceștia sunt puțini pentru a îndestula burțile din presa și din PNL. Burtosul din Huși papă mult și este și pretențios. La un moment dat afacerile ii mergeau atât de bine că începuse să își închidă depozitele de materiale de construcții.
    Bravo lui pentru implicarea în șah, învățământ etc. Dar aici are interes. Daca Vasile va candida, și în mod cert o va face, Sandel va intra în faliment. Sandel câștigă alegerile doar daca PSD îl va pune pe Bărbuță candidat. Este posibil sa existe un noncombat între PSD și PNL. PNL sa ofere primarul iar PSD să câștige consiliul. Deci, zero combinații fara acordul PSD.
    Cât privește turismul la Vaslui,eu zic sa ne mulțumim cu italienii, spaniolii și celelalte nații care vin acasă în concedii la rude.
    Noi nu existăm. Ați auzit de drumuri, de investiții în reabilitarea unor baze turistice, de proiecte serioase? Poate doar la hotelul secretarului guvernamental!

  2. Si… Ooooo! Uitandu-ma la imaginile din articol, constat ca „tinerii informaticieni” care nici macar nu stiu sa se lege la sireturi au inventat… Google Maps :0 🙂 🙂

    • Pai ce vrei, sa creeze ei un google maps nou? Toate aplicațiile de genul acesta folosesc hărțile de la Google, Microsoft etc.

      Ai o propunere mai buna? Vrei sa bage în scanner harta de pe atlasul geografic?

      • Mestere, tu te uiti un pic la porcaria aia pe care au facut-o „tinerii IT-isti ai neamului” pe „Netlify”? Iti place „chestia” aia? Nici macar din capetele lor seci n-au fost in stare sa creeze ceva, ci folosind module gata facute puse la dispozitie de platforma, pe care nici macar nu s-au obosit sa le customizeze. Uita-te nitel la culori, la talia pozelor si a butoanelor, la punerea lor in pagina, la footer-ul ala mare si fara sens. Ti se pare ca ar semana a ceva? Daca m-as enerva nitel si as avea materialele (texte si poze de calitate), in juma’ de noapte iti fac ceva de 10 ori mai fain decat mizeria aia! Eu, nu „un grup de IT-isti” 🙂

      • Intrebarile reale (legate de competente IT) sunt:
        – cat de greu poate fi sa adaugi niste „pins” pe un modul Google Maps gata facut de altii la care aplicatia ta se conecteaza cu o cheie API oferita gratuit de Google? Ce cunostinte de programare iti trebuie pentru asta?
        – la ce foloseste o astfel de chestie, atat timp Google Maps iti pune toate datele respective la dispozitie?
        Dar, cat timp banii bagati in chestia asta sunt privati, ma doare la basca.

        Pe autoritati, insa, as vrea sa le intreb: la ce naiba foloseste un „centru de informare turistic” in Vaslui? Ce turism exista in judet, in afara de cel electoral? De ce frecati aiurea banii oamenilor, pe rahaturi inutile?!

        Eu chiar ma intreb ce naiba fac DNA, SRI, Curtea de Conturi? De ce nu previn cheltuirea inutila si ciordirea banilor prin „proiecte” din astea inutile? Inteleg ca cei care lucreaza in respectivele institutii sunt de o incompetenta crasa si nu au capacitatea de a afla informatii prin mijloace proprii. Dar, in situatii din astea, presa le da mura-n gura datele. Ei ce pazesc? Asteapta sa se fure mai intai banii populatiei si abia dupa aia „intervin”, ca sa primeasca si ei partea lor?!

  3. Asta e ca in bancul ala cu cel care se duce la bordel, e plus sa aleaga ce fel de fata doreste, si e plimbat intre etaje ca sa i se ofere fata cu specificatiile dorite. La final ajunge din nou la receptie unde i se spune „Noi abia am deschis, nu avem fete, dar vedeti ce organizare buna avem?” 🙂
    Despre ce turism vorbiti in judetul Vaslui? Ce sa vada lumea? Raul Prut? 🙂 Am impresia ca „politicienii” nostri nu vad padurea din cauza copacilor! Ori o vad, dar o ignora ca sa fure cat mai multi bani pe proiecte din astea, fanteziste!

  4. Transmiteți lui Sandu că e centru turistic si la Barlad. Acolo nu se sifonează bani? La Vaslui văd că scrie centru municipal nu județean sau national. Acest individ creează probleme false ca s fie primar la Vaslui!

  5. Poate face cineva un efort pentru cetateni si deschide acest centru pentru perioada de vara ca punct de prim ajutor. Ce sa vezi, asistentele medicale stau sub un cort descoperit la 40 de grade, riscând sa leșine o data cu cardiacii care pica ca muștele pe strada. Dati-l spre folosinta pentru salvarea vieților oamenilor. Bănuiesc ca are aer condiționat și apă curentă!!!

  6. Județul Vaslui nu are potențial lipsindui atât obiectivele turistice dar și relieful care care să atragă turiștii. Inițiativa domnului mai sus menționat nu este decât o zbatere de peste pe uscat care este sortita eșecului. Dacă cu astfel de inițiative vine în sprijinul dorinței de a deveni primar îl sfătuiesc să se ocupe de lucruri la care se pricepe mai cel mai bine, amăgirea oamenilor de bună credință.

  7. Bani aruncați pe prostii la fel cum arunca și primăria
    Costul e mai mic dar la fel de inutil
    De genul, sa promovam praful de pe strada
    La primărie costa 100.000, nenea zice ca face cu 50.000
    Ce venit la buget aduce promovarea prafului de pe strada ? :))))

  8. Un alt articol plătit, după cum se vede plata s-a făcut direct către Timofticiuc 😂
    Dar mai bine să ne explice cel care se vede deja primar cum a parcat Mercedesul joi pe contrasens, ocupând trecerea de pietoni, vis-a vis de Inspectoratul de Stat în Construcții, pe perioada a 3 (trei ore) cât a participat la ședința de C.L. a Primăriei Vaslui!?
    Este o dovadă clară a modului în care înțelege să respecte regulile …
    PS. Am si fotografii pentru cei interesați, asta ca nu cumva să încerce să nege această informație

    • Mai are un Suv alb, ultimul model de Jaguar cu nr. înmatriculare SMS, urmăriți să vedeți că parchează peste toate trecerile de pietoni!

  9. Ionel nu a mai apărut în peisaj de multa vreme și s-a gândit să mai apară la gazeta de perete că pe timpul lui ceașcă și s-a gândit să promoveze el judetul Vaslui. Așteptăm americanii să ne viziteze cu sutele de mii când vor intra pe aplicația premiată de el.

  10. Am avut și avem miniștri în guvern care nu știu unde e Vasluiul pe hartă sau cu ce județe se învecinează. O promovare turistica nu strică dar sa fie făcută nu numai sa se încaseze bani nemunciți. În administrația locală din jud. Vaslui mai sunt funcționari publici care nu știu sa lucreze pe calculator dar au salarii de 2500-3000 euro.

  11. Apreciez efortul, ceva de informare e ok pentru cineva care pica din senin pe aici din alte motive, dar sa pretinzi ca e zona turistica deja e prea mult, e o prostie
    Nu e nimic aici ce nu poți sa vezi peste tot, nici o agenție de turism nu are ca obiectiv turistic Vasluiul, poate pe zona de turism religios dar nici acolo, cine vrea sa viziteze biserici inedite/istorice se duce in Bucovina sau Ardeal ca acolo ai ce vedea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.