spot_img
4.8 C
Vaslui
08-nov.-2024
spot_img

Tinerii fermieri au dreptul la plăţi directe suplimentare, prevăzute de Comisia Europeană

- Advertisement -

Comisia Europeană a prevăzut o alocare obligatorie a drepturilor la plată din rezerva naţională pentru tinerii fermieri şi o nouă schemă de plată în plus faţă de schema de plată de bază, potrivit comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

‘În propunerea privind plăţile directe către fermieri după 2013, Comisia a inclus o nouă schemă de plată pentru tinerii fermieri, în plus faţă de schema de plată de bază şi a prevăzut o alocare obligatorie a drepturilor la plată din rezerva naţională pentru tinerii fermieri’, se arată în scrisoarea comisarului Dacian Cioloş, transmisă europarlamentarului PSD Viorica Dăncilă, care a solicitat Comisiei Europene să specifice măsurile menite să îi determine pe tineri să se stabilească în zonele rurale şi să se implice în sectorul agricol.

Comisia recunoaşte că reînnoirea generaţiilor în agricultură este o problemă în întreaga UE, în condiţiile în care numai un procentaj limitat de agricultori au mai puţin de 40 ani (aproximativ 14% în UE-27, conform celor mai recente statistici).

Potrivit comisarului european, „obiectivul schemei pentru tinerii fermieri este de a facilita instalarea iniţială a tinerilor fermieri şi adaptarea structurală a exploataţiilor acestora după prima instalare, iar acest sprijin este acordat pentru o perioadă de maximum cinci ani”.

Pentru a garanta aplicarea uniformă a schemei de plată pentru tinerii fermieri pe teritoriul UE, sistemul respectiv este obligatoriu pentru statele membre, acestea având posibilitatea de a stabili alocarea bugetară în funcţie de caracteristicile naţionale, cu condiţia ca valoarea acesteia să nu depăşească 2% din plafoanele lor naţionale pentru plăţi directe, se mai spune în scrisoarea menţionată, citată într-un comunicat de presă difuzat joi de cabinetul său parlamentar.

Pe lângă schema pentru tinerii fermieri din cadrul primului pilon al PAC (Politica Agricolă Comună), statele membre pot elabora, în cadrul programelor lor de dezvoltare rurală, măsuri care să răspundă mai bine nevoilor tinerilor fermieri.

În afară de sprijinul pentru demararea unei afaceri oferit tinerilor fermieri şi intensităţile de ajutor crescute pentru investiţiile efectuate de tinerii fermieri aflaţi la început de drum, Comisia propune posibilitatea ca statele membre să instituie subprograme pentru tinerii fermieri în cadrul programelor de dezvoltare rurală. Aceste subprograme vor urmări să răspundă nevoilor specifice ale tinerilor fermieri din fiecare stat membru sau regiune, se arată în răspunsul Comisiei Europene la interpelarea adresată de eurodeputatul Viorica Dăncilă.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.