spot_img
spot_img
-3.5 C
Vaslui
21-feb.-2025

Tezaurul Vasluiului, aflat în același muzeu din Olanda de unde a fost furat Coiful de aur de la Coțofenești, s-a întors acasă

- Advertisement -
Made using TurboCollage from www.TurboCollage.com

ÎN PATRIMONIU… Piesele Muzeului Județean “Ștefan cel Mare”, împrumutate expoziției de la Muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate cele trei brățări dacice și coiful de la Coțofenești, au ajuns acasă, în Vaslui. Anunțul a fost făcut de instituție printr-un comunicat de presă: “peste 30 de piese din Tezaur, care au fost expuse la Muzeul Drents din Assen, au fost readuse în patrimoniul Muzeului Județean. Bunurile culturale, parte a expoziției internaționale „Dacia! Regatul aurului și argintului” („Dacia! Kingdom of Gold and Silver”), nu au fost afectate de furtul și explozia din luna ianuarie, în urma cărora au fost sustrase mai multe piese”, a transmis muzeul vasluian.

Expoziția a reunit aproape 700 de artefacte descoperite pe teritoriul României provenind de la 18 muzee din țară. “Din patrimoniul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui au făcut parte mai multe fibule, verigi, brățări și monede, datate în secolele IV-III î. Hr. Toate piesele sunt din argint, iar valoarea cea mai mare o are o brățară spiralică realizată dintr-o singură bară de argint, cu secțiunea rotundă, formată din două spire. Capetele sunt turtite și reprezintă câte o protomă stilizată de șerpi. Capul șarpelui este stilizat prin două linii incizate în forma literei X, între care sunt plasate puncte adâncite. Împrumutul temporar al bunurilor culturale s-a făcut cu respectarea tuturor prevederilor și procedurilor în vigoare în vederea exportului de piese, iar manipularea acestora s-a făcut doar de către specialiști.

Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice, furate de la Muzeul din Assen

Reamintim că la sfârșitul lunii ianuarie, anul acesta, România a rămas fără patru piese de tezaur cu o valoare inestimabilă. Coiful de aur pur de la Coțofenești și trei brățări dacice au fost furate de la un muzeu din Assen, Olanda. Lovitura a fost dată spre dimineață, la ora locală 03:45, la Muzeul Drents din Assen. Acolo erau expuse peste 700 de piese de la 18 muzee din România. Comori dacice emblematice, din aur și argint, cu o valoare ce nu poate fi cuantificată. Hoții, potrivit autorităților olandeze, au aruncat în aer un zid al muzeului pentru a ajunge la exponatele prețioase. Piesele erau expuse în vitrine securizate, care au fost sparte cu ajutorul baroaselor. “Este o zi neagră pentru Muzeul Drents și pentru Muzeul Național de Istorie a României din București. Măsurile de securitate erau în regulă, așa cum ar trebui să fie într-un muzeu, din ceea ce știm. Ei bine, totul arată acum precum un mic câmp de luptă, rămâne de văzut ce se întâmplă mai departe”, a declarat Harry Tupan, directorul Muzeului Drents.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.