IMPORTANT… Muzeul Eparhial Huși, bijuteria locală peste care, de ani de zile, pare că s-a cam așternut praful și uitarea, are acum o șansă importantă de a fi restaurat, consolidat și oferit unui circuit cultural, care, cu siguranță ar atrage pelerinii în „orașul dintre vii”. Primăria intenționează să acceseze fonduri europene în acest sens, motiv pentru care la ședința de joi, 27 februarie, se va lua în discuție alocarea unei sume pentru documentația tehnică a proiectului. Dincolo de importanța de patrimoniu a acestei clădiri cu o istorie proprie, deloc ușoară, datând din 1889, Muzeul Eparhial – fosta „Casă Berea” a însemnat o ctitorie în care Episcopul Ioachim Mareș și-a pus o parte de suflet, alături de o determinare cu totul deosebită, cu care a reușit să salveze această perlă arhitecturală, chiar după ce o sumedenie de specialiștii i-au spus clar că ruina „Casei Berea” nu se mai poate restaura cu niciun preț. Episcopul Ioachim, care, în genere, nu era ușor de descurajat în planurile sale, a reușit să găsească arhitecții potriviți, care i-au împlinit dorința. Hușenii țin și acum minte cum, prin 2002 – 2003, Episcopul Ioachim era văzut des pe șantier, sfătuindu-se cu meșterii și veghind personal ca fosta Casă Berea să își recapete frumusețea. Nimeni nu credea că niște pereți pe jumătate căzuți, un acoperiș spart și niște scări măcinate de vreme, vor mai ajunge vreodată să fie din nou o construcție frumoasă, cu parfumul eleganței de altădată. Preasfințitul Ioachim însă a crezut cu tărie și, urmare a dârzeniei sale, a reușit ca în 2004 să deschidă porțile Muzeului Eparhial mult dorit.
“Fiți, așadar, bineveniți, în tezaurul de suflet al Sfintei Episcopii a Hușilor!”, s-a adresat mulțimii Preasfințitul Ioachim Mareș, în ziua de 29 iunie 2004, când a fost inaugurat Muzeul Eparhial. Memorabilul nume de „Tezaurul de suflet al Episcopiei Hușilor”, cu scânteieri testamentare, ar fi impus, peste timp, mult mai multă grijă pentru edificiul în care s-au depus, spre contemplare, comori ale spiritualității întregii zone. Nu s-a întâmplat așa însă. De aceea, în ultimii ani, localnicii nu au mai văzut deschisă poarta Muzeului, iar ușa nici atât.
„Tezaurul de suflet” al Episcopului Ioachim Mareș are nevoie de susținere, pentru a rămâne viu și reprezentativ în „urbea dintre vii”
Iată că un semn că Muzeul Eparhial nu a fost, totuși, uitat, vine de la Primărie, unde se propune aprobării Consiliului Local alocarea de bani pentru documentația tehnică, în vederea accesării unor fonduri europene. Numele integral al proiectului este “Proiect integrat de restaurare, consolidare, protecție și conservare a Casei Berea – azi Muzeu Eparhial al Episcopiei Hușilor, pentru crearea unei infrastructuri moderne, reamenajarea durabilă a zonei, modernizarea căilor de acces, reamenajarea durabilă a zonei având ca scop promovarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural local și regional”, inițiator – primarul, iar finanțarea se speră a fi obținută prin Programului Regional Nord Est 2021-2027. Muzeul Eparhial a fost inagurat în octombrie 2004, dar nu a fost deschis prea mult timp. De atunci au trecut nu mai puțin de 21 de ani, timp în care bogăția expozițională a lăcașului nu s-a reușit a fi valorificată pe măsura importanței sale nici măcar în parte, așa că este mare nevoie în prezent de o revigorare a Muzeului Eparhial, printr-o investiție consistentă și o regândire a integrării sale între atracțiile zonei. În caz contrar, hușenii nu doar că ar risipi prin nefolosire o comoară patrimonială, ci, mai mult decât atât, ar părea că nu pun preț pe acest „tezaur de suflet”, inseparabil de numele și memoria vrednicului Episcop al Hușilor Ioachim Mareș.
Fiind un muzeu unic in centrul Hușului, este foarte bine sa se facă reabilitarea și să fie redat circuitului turistic.
Are episcopu prieteni la PSD și la PNL de unde să primească fonduri multe
Seminaristul de Ignatie nu avea ce cauta la episcopie la Husi daca trăia episcopul Ioachim.
Episcopul Ioachim nu stătea de vorba cu nulitățile.
Muzeul lăsat în paragina de către trif și gașca de parveniți care si-a adus-o.
La fel și catedrala plina de mucegai și gardurile care de-abia stau.
trif nu a făcut nimic decât pentru casele lui pe care și le-a cumpărat din banii vasluienilor, casa in Anglia și Spania.
RUSINE PITICULE!
Să scoată episcopul banii dați ca șpagă pentru a ajunge în Anglia!