spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

- Advertisement -

Prin intermediul medicilor de familie si a Directiilor de Sãnãtate Publicã, Ministerul Sãnãtãtii a demarat o campanie de screening pentru depistarea precoce a cazurilor de cancer de col uterin. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidentei formelor invazive ale cancerului de col uterin si mortalitãtii cauzate de acestea, campania fiind dedicatã, în principal, femeilor cu vârstã cuprinsã între 25 de ani si 64 de ani.

Potrivit reglementãrilor, subprogramul de screening pentru depistarea precoce activã a cancerului de col uterin reprezintã un ansamblu de actiuni multianuale organizate pe o perioadã de 5 ani, în scopul prevenirii si combaterii acestei afectiuni maligne, screeningul constând în testarea prin metoda frotiului cervical Babes – Papanicolau a populatiei feminine. Pot fi incluse în subprogram persoanele de sex feminin în vârstã de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fãrã antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, actul normativ precizând cã testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacã acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babes-Papanicolau normale. Testul gratuit va putea fi fãcut la recomandarea medicului de familie. Rezultatele analizelor vor sosi tot la medicul de familie, care va decide, în functie de situatie, continuarea investigatiilor sau programarea unui alt test în urmãtorii 3 – 5 ani. Nu sunt eligibile femeile care prezintã absenta congenitalã a colului uterin sau histerectomie totalã pentru afectiuni benigne si femeile cãrora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. La nivelul judetului Vaslui, în anul 2011 statisticile privind cancerul de col uterin înregistrau 50 de cazuri noi, fatã de 61 de cazuri luate în evidentã în 2010. Din cele 50 de cazuri noi, 12 au fost în stadii curabile, ponderea acestora fiind în mediul urban.

Cauzele aparitiei

Cazurile de cancer de col uterin sunt frecvente si îngrijorătoare. Din pãcate, statisticile aratã cã România ocupã un loc fruntas în Europa, atât ca incidentã cât si ca mortalitate, iar aceste cifre s-ar putea datora în primul rând faptului cã femeile din România cunosc foarte putin despre cauzele care provoacã acest tip de cancer si despre mijloacele de preventie. Factorii de risc favorizanti în dezvoltarea cancerului de col uterin sunt considerati a fi: începerea precoce a vietii sexuale, numãr crescut de parteneri, sarcini multiple, fumatul, stresul. Infectia cu HPV nu determinã simptome de boalã; cele mai multe infectii se vindecã datoritã rãspunsului organismului, dar o nouã infectie poate reapãrea oricând pe parcursul vietii. Cancerul de col uterin evolueazã lent dupã debutul leziunilor precanceroase, neexistând niciun simptom care sã constituie semnal de alarmã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.