spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Teroristul din penitenciarul Vaslui

- Advertisement -

Bâlbãiala ,,dusmanoasa’’

NEBUNIE INFORMATICÃ… Pe portalul instantei bârlãdene (Judecãtoria Bârlad) a fost postat, în urmã cu câteva zile, un dosar penal, cu termen la 12 decembrie, care are capete de acuzare socante : «actiuni dusmãnoase contra statului român». Fãcând verificãri în dosarul cu pricina, am aflat cã dosarul rãsunãtor, cu spioni si agenti de tot felul, ar reprezenta o plângere fãcutã de un detinut din Penitenciarul Vaslui, privind infractiunea de lovire ! Explicatia pentru aceastã bramburealã este simplã : pentru cã sistemul informatic ECRIS, implementat de Ministerul Justitiei din 2006, are hibe mari, calculatorul nu are tipologia tuturor infractiunilor, mai ales ale detinutilor (care se judecã numai într-o anumitã zi a sãptãmânii) si afiseazã «infractiuni» nereale! «Dacã acum e bramburealã, sã vedeti când o fi implementat ECRIS IV ce aiureli », a precizat o grefierã de la Judecãtoria Bârlad.

Ieri, pe portalul Minsterului Justitiei, la Judecãtoria Bârlad apãrea, printre cele 100 de dosare afisate on-line, dosarul 5826/189/2010, înregistat la Judecãtoria Bârlad pe 08.11.2010, în care infractiunea era nici mai mult, nici mai putin decât “actiuni dusmãnoase împotriva statului”, fãrã sã aparã vreun învinuit. Curiosi, ne-am adresat celor de la Judecãtoria Bârlad, în spetã unei grefiere, care ne-a precizat cã nici vorbã de asa infractiune, doar cã, sistemul informatic ECRIS, implementat de MJ din 2006 în toate instantele din tarã nu are toatã tipologia infractiunilor, mai ales a celor reclamate de detinuti, care fiind “domiciliati” la Peniteciar nu apar în sistem. Datoritã faptului cã procesele cu detinuti se tin într-o anumitã zi (care este în fiecare marti la Judecãtoria Bârlad), sistemul nu poate prelua aceastã “reglementare” si astfel se ajunge la afisarea on-line a unor asemenea enormitãti. “Este vorba despre un dosar în care un detinut, Daniel Râmboi din Penitenciarul Vaslui, reclamã infractiunea de lovire a lui de cãtre un alt detinut. Dosarul a fost înregistrat gresit de sistemul ECRIS la Judecãtoria Bârlad, el trebuie trimis la Parchetul de pe lângã Judecãtoria Bârlad. Este adevãrat cã apar asemenea “infractiuni” din cauza faptului cã sistemul informatic nu are tipologia pentru toate categoriile de infractiuni, mai ales a celor comise de cei din Penitenciar”, ne-a spus grefiera de la Biroul de Relatii si Informatii Publice.

Ce înseamnã “actiuni dusmãnoase contra statului?

«La infractiunile de spionaj si actiuni dusmãnoase contra statului calitatea autorului este de cetãtean strãin sau de persoanã fãrã cetãtenie si nedomiciliatã pe teritoriul român», se precizeazã în Dreptul Penal. Asadar, dupã sistemul ECRIS, detinutii sunt persoane fãrã cetãtenie si nedomiciliate pe teritoriul român. Implementarea programul ECRIS a început în 2003 si reprezintã sistemul informatic integrat al Parchetelor si Instantelor. ECRIS distribuie cauzele aleatoriu si oferã posibilitatea oricãrui cetãtean sã verifice stadiul unui dosar. Din 2006, aproape toti magistratii au acces la internet, la Portalul instantelor si la Monitorul Oficial în format electronic. Cât despre justitiabili, ei pot afla informatii despre o cauzã apelând la ECRIS, un sistem informatic la nivel national de gestiune a dosarelor, documentelor si a tuturor informatiilor legate de cazuri de instante, parchete si Ministerul Justitiei. În prezent, din cauzã cã ECRIS IV, noul sistem informativ, nu a fost implementat la timp, sistemul vechi se blocheazã în numeroase instante si parchete, în special pentru cã nu s-a mai investit nimic de ani de zile în hardware, calculatoarele din instante si parchete fiind deja uzate fizic. Dinspre Ministerul Justitiei vine informatia cã în perioada 19-20 noiembrie, sistemul ECRIS IV va fi implementat în toate instantele din tarã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.