Smecheriile coanei preotese, cu banul public al judetului
SCUMP La Vaslui, o institutie publicã intrã în atentia organelor de anchetã, având cele mai scumpe termopane din România, comparabile cu cele montate în Zambaccian, la casa lui Adrian Nãstase. Este vorba de Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”, condus de Maria Ramona Mocanu, o managerã “competentã” si plinã de initiative, profesor doctor, mai nou. Coana preoteascã de la Osesti este o directoare care nu se sfiieste sã foloseascã banul public dupã propriile sale interese. Pentru trei geamuri si o usã de intrare în institutie, Ramona Mocanu a plãtit o facturã record, de aproape 500 milioane lei vechi, cãtre o firmã de termopane cu sediul în Vaslui. “Nu stiu despre ce sumã este vorba, dar vom schimba toate geamurile de la Muzeul Judetean. Nici nu stiu ce firmã a adus aceste geamuri, o sã iasã o treabã frumoasã acolo, asta e tot ce pot sã vã spun”, a declarat Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, seful direct al Ramonei Mocanu. Am încercat s-o contactãm pe coana preoteasã la locul de muncã, însã aceasta a fost de negãsit, pentru cã nu a ajuns la birou, iar la mobil nu a catadicsit sã rãspundã.
Sãptãmâna trecutã, câteva geamuri de 18-20 mp fiecare erau depozitate în fata intrãrii în Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”. Vasluienii care aveau treburi de rezolvat în centru au observat termopanele, dar nu stiau pentru ce sunt aduse. Misterul s-a rezolvat zilele trecute, când geamurile respective au fost montate la intrarea în institutie. Poate cã actiunea ar fi trecut neobservatã, dacã nu ar fi apãrut o informatie uluitoare: pentru douã geamuri mai mari, o usã de intrare în Muzeu si un geamlâc în lateral, coana preoteasã de la Osesti a plãtit o facturã de peste 460 milioane lei vechi, o sumã imensã, pentru doar 70-80 de metri pãtrati de termopane. Asta înseamnã o medie de 6 milioane lei vechi pe metrul pãtrat de termopan, o valoare sfidãtoare pentru orice român, nu si când vine vorba de banii judetului, la care Ramona pare sã aibã acces nelimitat. Si ilegalitãtile cu banul public nu se opresc aici. Conform unor informatii din surse neoficiale, toatã lucrarea de schimbare a geamurilor la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”, giratã de coana preoteasã de la Osesti, va costa bugetul judetului peste 1 miliard de lei vechi, sumã cu care se putea pietrui drumurile din trei-patru comune. Ori, când vine vorba de Ramona Mocanu, presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, nu poate refuza nicio solicitare. “Nu stiu despre ce sumã este vorba, dar vom schimba toate geamurile de la Muzeul Judetean. Nici nu stiu ce firmã a adus aceste geamuri, o sã iasã o treabã frumoasã acolo, asta e tot ce pot sã vã spun. Imaginea muzeului se va schimba destul de mult”, a declarat Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui. Ramona Mocanu nu a fost de gãsit ieri, lipsind toatã ziua de la birou. Când ai un salariu de 37 milioane lei vechi pe lunã, masinã cu sofer la scarã si ti se fac toate mofturile de la judet, nici nu mai trebuie sã vii la serviciu, am spune noi.
Emblema culturii în judetul Vaslui, condus de o “intelectualã” ca Ramona Mocanu
Pentru cine nu stie, Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui reprezintã una din institutiile fanion ale culturii în judetul Vaslui, cu importantã recunoastere în plan regional si national. Prin dispozitia 573 a Consiliul Popular al judetului Vaslui, la 18 octombrie 1974 s-a înfiintat Muzeul Judetean Vaslui, cu profil mixt – istorie si etnografie, având ca prim director pe prof. Constantin Popescu, muzeograf cu experientã si cu contributii importante în formarea altor institutii muzeale cum ar fi: Bran, Fãgãras, Râsnov. Cu sprijinul Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, tot în anul 1974, au fost încadrati ca muzeografi Rica Popescu, Ionel Bauman si Ioan Mancas – cei care sub îndrumarea si supravegherea directorului general al muzeelor din România – Iulian Antonescu – au realizat tematica pentru expozitia de bazã a institutiei. Muzeul Judetean Vaslui s-a deschis în ziua de 26 septembrie 1975, în prezenta specialistilor din centrele universitare Iasi si Bucuresti, a directorilor muzeelor din Moldova si a autoritãtilor locale si judetene, fiind apreciat în acel moment ca cel mai tânãr muzeu al tãrii, aspect valabil si astãzi, dar si ca cel mai bine realizat din punct de vedere tematic, stiintific si muzeotehnic.
“Fumurile” prin care s-a remarcat preoteasa ajunsã directoare la judet…
În ultimul an, de când a ajuns în fruntea Muzeului Judetean, Ramona Mocanu s-a remarcat prin câteva gafe, care i-au adus numeroase critici. În primãvarã, la o actiune a Muzeului “Vasile Pârvan”, Mocanu a mestecat gumã încontinuu, si-a tras peste frezã o pereche de ochelari de soare si, când nimeni nu se astepta, a cerut dreptul la cuvânt! “Un discurs mai penibil, nici cã putea sã rosteascã”, a fost remarca cea mai des auzitã printre cei peste 200 de invitati, printre care 120 de directori de muzee din tarã si din strãinãtate. Ramona Mocanu nu se poate lãuda doar cu faptul cã a reusit performanta de a face carte într-un an, cât altii în sapte. Ce-a fãcut, ce n-a fãcut, aproape cã nici nu mai conteazã, totul pãleste în fata performantei. În 2003, Ramona Mocanu era studentã în anul I, la o universitate din Bacãu, la Litere, sectia românã-francezã. Doi ani mai târziu, era absolventã, cu diplomã de licentã si cu diplomã de masterat. Prin 2007, Ramona a ajuns din nou studentã, de asta datã, la Iasi, la managementul institutiilor publice. La Iasi, Ramonei Mocanu, tot un an i-a trebuit ca sã se scoleascã, si cum peste oamenii destepti norocul nu dã o singurã datã, în 2008, profa de francezã, superspecializatã în managementul institutiilor publice, se trezeste în biroul unei deconcentrate, director la Agentia Judeteanã pentru Prestatii Sociale. Din pãcate, de la conducerea Prestatiilor Sociale, aceasteia i-a fost dat sã se convingã cã fudulia-i cu rândul, PSD a iesit de la guvernare si a fost eliberatã din functie. Din 2013, este iar director de institutie, de data aceasta la Muzeul Judetean “Stefan cel Mare”.