spot_img
spot_img
2.9 C
Vaslui
24-ian.-2025

Terapie nouă în oraș pentru copiii cu tulburări de dezvoltare

- Advertisement -

EDUCAȚIE… Vești bune pentru copiii din Vaslui, care au tulburări de dezvoltare. Asociația Părinților Copiilor cu Autism a adus în oraș o terapie nouă. Este vorba despre terapia 3 C – Conștientizare-Coordonare-Concentrare. Aceasta se realizează prin exerciții fizice specifice.Terapia 3C este o metodă de recuperare pe care antrenorul de arte marțiale, Paul- Constantin Cojocaru, a pus-o la punct în ultimii ani. “Aspectul esențial este că terapia 3C funcționează- există mulți copii recuperați psihomotric cu ajutorul ei și sperăm că vor exista și mai mulți în viitor.Terapia 3C pornește de la ideea optimistă că în fiecare copil autist există în stare latentă potențialul unui copil normal (celelalte tehnici terapeutice care au succes în recuperarea autiștilor o demonstrează din plin)”, a explicat terapeutul Andrei Antoce.

Ce poate face Terapia 3C? “Terapia 3C construiește la copilul autist comportamente adaptative bazate pe abilități psihomotrice de bază. Copilul va învăța să meargă corect, să alerge, să manipuleze obiecte, să meargă în echilibru pe o bârnă, să schimbe voluntar direcția mersului. Va conștientiza utilitatea mișcărilor învățate și valoarea lor practică. Va conștientiza contextul în care se află și prezența celor din jur. Va învăța ce înseamnă disciplina, va învăța că anumite comportamente nu sunt permise.Va obține un minim de abilități de comunicare și lingvistice prin învățarea sensului unor comenzi elementare.Va cîștiga curaj, încredere în el, dorința de a experimenta lucruri noi. Va descoperi satisfacția reușitei și dorința de a repeta acest lucru.Va putea utiliza abilitățile dobândite în viața de zi cu zi.Cu alte cuvinte, va deveni psihomotric independent transformându-se dintr-un copil asistat permanent, într-unul parțial asistat sau neasistat”, a mai explicat terapeutul Andrei Antone. Înscrierile se fac la numărul de telefon: 0743 942 867.

Asociatia Părinților Copiilor cu Autism, “locul în care învățăm să trăim cu ceea ce ne-a fost dat”

Asociația Părinților Copiilor cu Autism a apărut la inițiativa unei vasluience – Marcela Giurgea,educatoare de profesie și totodată, mama unei fetițe cu tulburări de spectru autist. Ideea de a înființa o astfel de organizație neguvernamentală i-a venit la începutul pandemiei, când ea însăși s-a confruntat cu o serie de provocări în ceea ce privește continuarea ședintelor de terapie ale copilului său. “Unii știu, unii cunosc, unii trec aproape prin aceleași experiențe, însă alții nu ne știu povestea. Si noi suntem părinții unui copil special, și, cu pași timizi, încercăm să creăm ceea ce ne lipseste, la nivelul orașului: un loc în care creștem mari și frumoși, să învățăm să trăim cu ceea ce ne-a fost dat, să ne depășim condiția devenind mai buni, să arătăm cât de inocenți și inteligenti pot fi și copiii noștri și să ne integrăm cu succes în societate. Așa a luat naștere această asociație, a părinților copiilor cu autism din județul Vaslui! Sper, din suflet, să ne ajutați… Si cei ce ne știți și cei ce nu ne știți, iar dacă nu ne știți, urmăriți-ne pentru că vom face lucruri frumoase!”, a povestit Marcela Giurgea. Asociația Părinților Copiilor cu Autism își propune să sprijine familiile copiilor diagnosticați cu autism din județul Vaslui, prin organizarea unor programe de formare a specialiștilor și a unor activități de recuperare și integrare în societate. Astfel, părinții sunt invitați să devină membrii acestei comunități, înscriindu-se pe adresa apcautismvs@yahoo.com sau la nr. de tel. 0751467640. “Diagnosticul de autism este răvășitor și, din păcate, această tulburare de comportament este într-o continuă creștere în rândul copiilor și nici cei din judetul Vaslui nu fac excepție. Multe familii se confruntă cu această situație și, mulți dintre noi, nu știm cum să facem față tuturor provocărilor ce le presupune acest diagnostic. De aici și motivul principal pentru care a luat naștere această asociație. Ne dorim să avem un loc al nostru, unde să ne formăm, să învățăm, să ne distrăm, să trecem mai ușor peste toate aceste încercări și să devenim mai buni!”, a explicat fondatoarea asociației.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Provocarile mari sunt atunci cand copilul devine adolescent si nu avem terapeuti specializati in tara, degeaba facem terapii la copii mici deoarece la adolescenta vor pierde aceste abilitati datorita depresiei, anxietatii, datorita faptului ca incep sa constietizeze ca sunt diferiti fata de ceilalti adolescenti, marginalizarea de catre societate, sunt multe de spus…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.