Minciuni demontate de specialisti si dovezi concrete!
RÃFUIELI SANITARE… Clinica vasluianã Teoclinik a devenit tinta unor grupuri de interese din lumea medicalã, fiind acuzatã de faptul cã ar detine echipamente care nu au fost autorizate în mod legal si care creazã un pericol pentru locuitorii unui bloc din zona 13 Decembrie, unde este instalat computerul tomograf si instalatia RMN. Acuzatiile au venit pe unele canale de comunicare mass-media, în cursul zilei de ieri, existând bãnuiala cã în spatele lor se ascund unii dintre furnizorii medicali de pe piatã, deranjati de modul în care CJAS si-a fãcut datoria si a reziliat o serie de contracte penale, neexecutate sau cu mari deficiente. Ieri, dupã aparitia pe piatã a unor materiale de presã în care firma Teoclinik era acuzatã de faptul cã functioneazã în afara legii, conducerea clinicii a organizat o conferintã de presã în care a demontat, punct cu punct, toate acuzatiile.
Conform dr. Greta Alexe, medic primar radiologie-imagisticã medicalã, directorul medical de la Teoclinik, informatiile lansate au creat prejudicii grave imaginii acestei clinici, la care lucreazã persoane cunoscute în lumea medicalã din Moldova, si nu numai. “S-a spus cã Teoclinik functioneazã fãrã a avea autorizatii pentru echipamentele medicale cu care presteazã servicii de imagisticã medicalã de înaltã performantã. Autorii acestor materiale nu ne-au cerut niciun punct de vedere si, astfel, nu am avut nicio posibilitate de a le pune la dispozitie toate autorizatiile de functionare. Nu vreau sã cred cã acest atac împotriva centrului medical Teoclinik este orchestrat de alte interese si cred cã este o gresealã din partea autorilor, cã nu au respectat normele deontologice”, a spus directorul medical de la Teoclinik. În 2008, clinica vasluianã a achizitionat un echipament de tomografie. În februarie 2008, s-a obtinut de la DSP Iasi avizul sanitar de amplasare si constructie, de la CNCAN, în martie s-a obtinut avizul de amplasare si constructie, iar în iulie s-a obtinut si autorizatia sanitarã de utilizare. Tot în iulie 2008, a fost depusã si documentatia pentru autorizatia de utilizare, fiind eliberatã în luna octombrie a acelui an. “Pentru cã Teoclinik doreste sã ofere servicii de calitate si are o tintã mult mai mare, în 2010 s-a investit peste 1 milion de euro si s-a cumpãrat, în premierã pentru judetul Vaslui, un echipament de rezonantã magneticã si un nou echipament computer-tomograf, pentru care obtine de la CNCAN noul aviz de functionare în noiembrie. În cei doi ani si jumãtate, clinica Teoclinik a functionat legal. Fac aceste precizãri pentru ca pacientii sã fie linistiti. Teoclinik este o clinicã privatã, în care se fac lunar peste 300 de investigatii tomografice, are o echipã de medici deosebitã, toti medicii au obtinut primariatul si practicã medicina de o perioadã îndelungatã de timp în Centrul Universitar Iasi. Noi ne-am gândit cã pacientii din judetul Vaslui trebuie sã beneficieze ca cei din Centrul Universitar Iasi, punând pacientilor la dispozitie medici din Iasi, cum este cazul dlui prof. Aldescu, care este responsabil cu radioprotectia pentru echipa de specialisti de la Teoclinik. Ceea ce s-a scris sunt informatii tendentioase si rãutãcioase, uitând sã spunã ce investitii sunt la Teoclinik, cifre care sunt mult superioare nivelului încasãrilor de la CJAS sau spitalele din judet. Toate aceste investitii sunt fãcute pe bazã de credite bancare, dupã un plan de afaceri bine stabilit, care nu se va opri aici. Noi investim în continuare pentru sãnãtatea vasluienilor”, a spus dr. Alexe.
Prof. dr. Aldescu: “Aparatul de la Teoclinik este peste cel de la Neurochirurgie Iasi”
Unul dintre cei mai cunoscuti specialisti în radiologie si imagisticã medicalã din România, prof. dr. Corneliu Aldescu, a precizat cât de performante sunt echipamentele de la Teoclinik. “Fac radiologie de aproape 50 de ani. Mã leagã de Vaslui douã lucruri. Când am terminat facultatea, am lucrat la spitalul Mãlãesti, la Vutcani, unde era un aparat Roentgen. Dupã asta, în 1964 am fost invitat la Iasi si, timp de 40 de ani, am lucrat numai radiologie, exclusiv craniu si coloanã. Când m-am pensionat, împreunã cu mare parte din colectivul de la Spitalul de Neurochirurgie Iasi am rãspuns invitatiei fãcute de Vaslui, la Teoclinik. Am ajuns la Teoclinik unde, vã rog sã mã credeti, conditiile de explorare sunt superioare celor de la Neurochirurgie. Fatã de acest aparat modern, dar si cel care a fost înainte (computerul tomograf, n.r.), aparatul de la Neurochirurgie este sub posibilitãtile tehnice ale celor douã aparate foarte moderne care sunt acum”, a spus specialistul iesean.
“Este o copilãrie, sã spui cã vecinii sunt iradiati”
“Printr-o turã se obtin sase imagini, iradierea este foarte mult redusã fatã de alte aparate. Tot personalul medico-sanitar este urmãrit prin fotodozimetrie. Nu existã niciun pacient care sã stea mai mult înãuntru decât pentru sectiunile necesare. Avem o anumitã avizare de diagnostic si nu facem niciodatã niste sectiuni mai mult decât ar trebui. Dupã numãrul de sectiuni ne orientãm, dupã examenul nativ, si urmeazã sau nu injectarea cu substantã de contrast. Noi am respectat toate normele, urmãrim în fiecare lunã rezultatele de la iradiere privind personalul, pacientii ne strãduim sã-i tinem cât mai putin acolo. Situatia cã se iradiazã vecinii, este o mare copilãrie. CNCAN face mãsurãtori la suprafata si profunzimea peretilor, nu se obtine niciodatã o autorizatie prin care iradierea pune în pericol viata cuiva. Tot ce spun este, din punct de vedere stiintific, adevãrat”, a mai adãugat prof. dr. Aldescu. Florin Bãlãjan, reprezentantul Teoclinik, a adãugat cã modul în care au fost lansate în presã informatiile despre clinica de la Vaslui “mi se par destul de suspecte privind sincronizarea si modul în care au apãrut în douã cotidiane locale”. “Nu ne-a contactat niciunul dintre cele douã cotidiane, pentru ca, probabil, sã nu avem ceva de comentat sau de adãugat”, a mai adãugat reprezentantul de la Teoclinik.
“Nu injectãm substantã de contrast tuturor celor care vin la examenul computer-tomograf”
“Unii pacienti vin si spun cã i-au trimis unul sau altul din medici, cã trebuie sã li se injecteze acea substantã de contrast. Vreau sã înteleagã toatã lumea: în marea majoritate a examenelor computer-tomografice, examenul nativ, fãrã pregãtire, fãrã injectare de substante de contrast, dã diagnostice în traumatologie, în mod special, într-o serie de hematoame care au o densitate vizibilã, la examenul nativ. Aceastã substantã de contrast se injecteazã doar în anumite situatii, nu se introduce nici ca sã iei un milion si ceva mai mult, pentru cã se plãteste suplimentar, nu se face decât când un medic radiolog considerã cã este nevoie de aceastã substantã. Injectarea substantei de contrast presupune un anumit risc, trebuie o motivare pentru acest lucru. Pãcatul este urmãtorul: populatia nu este pregãtitã pentru explorarea prin rezonantã magneticã, iar iradierea prin acest aparat este mult, mult redusã” – prof. dr. Corneliu Aldescu