Taxele si impozitele locale care vor trebui vãrsate de vasluieni cãtre bugetul local în anul 2012 au fost aprobate în sedinta Consiliului Local. Desi obligatiile vasluienilor au rãmas neschimbate, acest punct de pe ordinea de zi a generat câteva discutii.
Anul viitor, vasluienii vor aceleasi taxe si impozite ca si pânã acum. Decizia a fost luatã miercuri, prin aprobarea de cãtre consilierii locali a proiectului privind stabilirea nivelurilor impozitelor si taxelor locale în 2012, în municipiul Vaslui. Propunerea mentinerii taxelor si impozitelor pentru anul viitor la nivelul celor din 2011 a apartinut Executivului, dar acesteia i s-au adus cel putin douã amendamente care au încins spiritele în sala de sedinte. Zarva s-a produs în jurul propunerii de micsorare a penalitãtilor aplicabile în cazul celor care nu si-au reevaluat clãdirile în ultimii trei-cinci ani. Consilierul PDL, Iancu Arcãlianu, a fost cel care a propus diminuarea penalitãtilor cu o reducere a nivelului actual de 10%. În jurul propunerii lui Iancu Arcãlianu s-au dezvoltat minute bune de discutii care s-au finalizat cu respingerea amendamentului. Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, s-a exprimat împotriva acestei propuneri considerând cã aplicarea unei astfel de reduceri ar însemna o nedreptate fatã de cei care s-au respectat cadrul legal. “ La ora aceasta sunt putine clãdiri care nu au fost reevaluate si consider cã cei care nu s-au ocupat de aceastã problemã au dat dovadã mai degrabã de rea-credintã decât de altceva” a declarat primarul. La ora aceasta, existã în municipiu aproximativ 86 de societãti comerciale cu spatii în valoare de 5000 de lei care nu si-au fãcut aceastã reevaluare, cuantumul penalitãtilor pe care acestea vor trebui sã le achite cãtre bugetul local este de 20%.
Vasile Pavãl – împotriva jocurilor de noroc
Un alt amendament care a prelungit discutiile despre valorile taxelor si impozitelor locale ale anului 2012 a fost propunerea consilierului Gheorghe Alexandru cu privire la reducerea taxelor care revin agentilor economici care dezvoltã activitãti din aria jocurilor de noroc. “ Îmi asum responsabilitatea de a mã opune oricãrei facilitãti acordate acestei categorii de agenti economici.Ba chiar cred cã ar trebui sã mergem pe valori maxime pentru acest tip de taxe. Îmi asum propunerea referitoare la jocurile de noroc, aceste activitãti pe raza municipiului creeazã foarte multe probleme populatiei din zonele respective, vecinilor si celor tineri din oras. Poate în anii viitori toate spatiile de la parterul blocurilor vor avea aceastã destinatie, nu vor mai fi magazine, frizerii, garaje. Populatia tânãrã va avea acces la aceste locatii la fiecare pas! Poate totusi astfel se va desfiinta un bar si se va face o activitate de prestare de servicii! Societãtile care ocupau fortã de muncã intrã în faliment! Îmi asum riscul ca unele societãti de jocuri de noroc sã dea faliment! Trebuie luate mãsuri, prefer sã vãd la fiecare scarã de bloc cizmãrii, nu jocuri de noroc. Îmi asum toate aceste cuvinte si nu mã gândesc la faptul cã dau jocurile de noroc faliment când la mine pe birou stau 1500 de dosare, agenti economici care au intrat în insolventã. Avem taxe si impozite locale mici, la cimitir, piete, terenuri, clãdiri, sunt cele mai mici pe raza judetului si aproape cele mai mici pe raza Moldovei, deci, avem loc si de majorãri acolo unde se poate” , declarã, în plenul sedintei, primarul Vasile Pavãl. În ceea ce priveste decizia finalã a consilierilor locali, acestia au stabilit taxa aferentã jocurilor de noroc la valoare de 3000 de lei în conditiile în care maximul legal este de 4400 lei.