spot_img
spot_img
6.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Taxa de solidaritate revine în prim plan!

- Advertisement -

UNPR este decis ca, dupã Paste, sã aducã în prim plan proiectul de lege privind impozitarea marilor averi, denumitã taxã de solidaritate. Conform initiativei legislative, averile vor fi impozitate, în functie de categoria în care se încadreazã, cu 1% sau 0,5%. În tãri precum Franta, Germania, Elvetia, Danemarca etc. taxa de solidaritate se colecteazã de ani buni, dar oamenii bogati din România au fost „iertati” pânã acum. Vasluienii de pe „jos” sunt pro taxa de solidaritate, dar unii dintre ei nu cred ca ea va fi pusã în aplicare în România, din cauzã cã bogatii stiu sã-si apere interesele. Altfel, n-ar mai fi bogati!

UNPR si-a propus ca, dupã sãrbãtorile pascale, sã readucã în atentia Parlamentului proiectul de lege privind taxarea marilor averi, cunoscut sub denumirea de taxã de solidaritate. Proiectul a fost pus pe tapet în anul 2011, dar, de atunci si pânã acum – intentionat sau nu – nu s-a reusit transformarea lui în literã de lege. Taxa de solidaritate instituitã ar urma sã fie plãtitã anual de persoanele fizice care detin bunuri imobile constând în locuinte sau terenuri, precum si bunuri mobile constând în avioane, elicoptere, ambarcatiuni sau autoturisme de lux, a cãror valoare însumatã este mai mare de 450.000 euro, în cuantum de 1% din valoarea totalã a acestora. Banii din conturi ar urma sã fie feriti de rigorile acestei legi, pentru a proteja bãncile de riscul retragerii masive din partea deponentilor cu averi prea mari. În cazul în care valoarea totalã a bunurilor mobile si imobile este mai micã de 450.000 euro, se vor taxa numai bunurile imobile a cãror valoare individualã este mai mare de 300.000 euro, precum si bunurile mobile a cãror valoare este mai mare de 50.000 euro. În aceste cazuri, taxa de solidaritate este de 0,5% din valoarea individualã a bunurilor respective. Taxa de solidaritate se stabileste de cãtre Directiile de taxe si impozite locale.

„Sunt convins cã legea va fi votatã”

„Sunt convins cã proiectul legii va fi votat. Dupã Pasti, îl introducem, chiar dacã avem aviz negativ de la comisia de specialitate. Si eu vã asigur cã va fi votat”, a declarat Gabriel Oprea, presedintele UNPR.

„Sã le ia tot ce nu câstigã cinstit!”

„Sã le ia tot ce nu câstigã cinstit! În România, 80% dintre bogati nu au fãcut avere pe cãi cinstite. Asta e pãrerea mea. Sunt si unii care îsi desfãsoarã activitatea cinstit. Pentru ei, jos pãlãria! Sunt pentru introducerea acestei taxe. Toti trebuie sã contribuim pentru ca economia statului sã-si revinã. Bugetarilor li s-au redus salariile cu 25% si au învãtat sã se descurce. Cred cã un om care îsi permite sã-si cumpere iahturi, blocuri întregi si mai stiu eu ce limuzine poate plãti si o taxã de solidaritate cãtre statul român”, a declarat Gheorghe Leonte.

Taxa nu va fi introdusã

„Cred cã o asemenea taxã este binevenitã. Dacã românii de rând, care trãiesc dintr-un salariu vai de capul lui, pot suporta ca si acesta sã le fie micsorat, atunci si un om bogat poate plãti un astfel de impozit. Nu cred însã cã aceastã lege va fi aprobatã. Tot oamenii bogati trag sforile si fac legea”, a declarat Gheorghe Toader.

Bogatii nu sãrãcesc

„Sunt de acord cu introducerea acestei taxe. Nu merg pe ideea sã moarã capra vecinului, dar, dacã noi, oamenii de rând, putem supravietui cu salarii si pensii tãiate, cu preturile exorbitante la mâncare si utilitãti, atunci nici bogatii nu sãrãcesc din cauza taxei de solidaritate”, a declarat Silvia Gheorghies.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.