spot_img
spot_img
-0.2 C
Vaslui
03-feb.-2025

Taxa de salubrizare crește în mediul rural, doar trei primari s-au opus majorării

- Advertisement -
MAJORĂRI… Decizia de majorare a taxei de salubrizare, de la 5 la 7 lei, a fost luată miercuri, la Centrul de Afaceri din municipiul Vaslui, unde conducerea Consiliului Județean și-a dat întâlnire cu toți primarii din județ.

MAI SCUMP… Vasluienii care locuiesc în mediul rural vor plăti mai mult pentru gunoi. Decizia de majorare a taxei de salubrizare, de la 5 la 7 lei, a fost luată miercuri, la Centrul de Afaceri din municipiul Vaslui, unde conducerea Consiliului Județean și-a dat întâlnire cu toți primarii din județ. În timpul dezbaterilor, mulți edili s-au opus acestei creșteri. Sorin Scutelnicu, spre exemplu, le-a spus celor prezenți în sală că mulți dintre locuitorii comunei Gârceni au plătit deja această taxă pentru anul în curs, la valoarea inițială, de 5 lei, o situație care se întâlnește și în alte UAT-uri din județ. Primarul comunei Tăcuta, Florin Ionel, a venit cu propunerea ca taxa să rămână la valoarea de 5 lei pentru anul 2022, o decizie de majorare a ei urmând a fi luată în luna decembrie. De partea cealaltă, reprezentanții Consiliului Județean au afirmat că era nevoie de o creștre a taxei pentru ca proiectul să fie sustenabil, mai ales că în ultimul an prețul carburanților a explodat. Aceștia au dat exemplu altor județe din țară, unde taxa de salubrizare în mediul rural este și de 10-15 lei. Deși discuțiile au fost bine argumentate și de o parte și de alta, când s-a trecut la vot, doar trei primari au mai avut curajul să se opună acestei creșteri, culmea, toți de la PNL. Astfel, după gaz și curent, vasluienii din mediul rural vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar și pentru taxa de salubrizare.

Prezent la eveniment, în calitate de organizator, președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, a explicat presei care a fost rolul întâlnirii de la Centrul de Afaceri, dar și de ce trebuie “upgradată” cotizația la salubritate.E o ședință care are rolul de a regla toate chestiunile care au rămas în discuție și au fost analizate în anul care a trecut. De asemenea, trebuie să upgradăm puțin cotizațiile pentru ca ele să corespundă nevoilor financiare de a plăti cantitatea de deșeuri care este colectată și transportată la depozitul nostru (n.r. -depozitul de la Roșiești). De asemenea, mai sunt câteva lucruri, aș spune eu, de mecanism pe care trebuie să le punem la punct pentru că sistemul de management integrat este gestionat de către noi, de către autoritățile publice locale și an de an facem un bilanț și luăm măsuri pentru a perfecționa acest mecanism în așa fel încât să nu mai existe rateuri” a declarat președintele Consiliului Județean.

Vasile Țabără, primar Hoceni: “Nu am vrea ca acești bani să stea necheltuiți”

Vasile Țabără

În județul Vaslui, sunt comune care plătesc mai mult pentru gunoi decât serviciul prestat de operator, cum este și exemplul Hoceniului. Iată ce a declarat primarul Vasile Țabără la întâlnirea de miercuri, cu privire la acest subiect. “Comuna Hoceni are, în continuare, un excedent la ADIV (Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Vaslui) pe care îl vom cheltui, dar într-o sumă mult mai mică, pentru achiziționarea sacilor de plastic. Eu, la acest moment, plătesc mult mai mult, prin plata taxei stabilită pentru fiecare beneficiar în parte, decât cantitatea de gunoi pe care o predăm. M-am gândit că n-ar trebui să facem efortul acesta, să strâng banii de la comunitate sau să-i plătesc din bugetul local pentru a-i pune în contul Asociației, unde stau necheltuiți”.

La Negrești, taxa nu acoperă valoarea facturii

Cristi Rusu

Dacă la Hoceni se plătește prea mult pentru gunoiul colectat, în orașul Negrești, lucrurile stau taman invers, însă aici taxa va rămâne la valoarea de 11 lei pentru urban, la fel cum a fost și în anul precedent. Primarul Cristi Rusu a lăudat implementarea acestui proiect de colectare a deșeurilor, chiar dacă orașul pe care îl conduce are o “gaură” de 3000 de locuitori pe care trebuie să o acopere din alte surse. “Plecând de la implementarea lui, cred că este unul din cele mai bune proiecte care se desfășoară în județul Vaslui, uitându-ne puțin și la ce se întâmplă în alte locuri din țară. Cunosc județe unde nu s-a implementat un astfel de proiect și au mari probleme cu gunoiul. Cu toții știm că trebuie să respectăm niște norme europene și din punctul acesta de vedere eu sunt foarte mulțumit de acest proiect. În momentul când am preluat mandatul am constatat că avem două gropi clandestine de gunoi. Pentru că riscam să luăm amenzi foarte mari de la Agenția de Mediu, am reușit să închid aceste gropi. Închizând aceste gropi de gunoi, am constatat că au crescut cantitățile de gunoi depuse la pubelele publice. Taxa era calculată la un număr de cetățeni, luat probabil de la ultimul recesământ. Așa am constatat că orașului Negrești îi lipsesc peste 3000 de locuitori. Prin urmare, o parte din taxă trebuia să o acopăr de undeva. Avem facturi lunare, emise de ADIV, pe cantități de gunoi reale, pentru că am verificat și lucrul acesta, iar taxa nu acoperă valoarea facturii. De aceea trebuie să fim foarte atenți, iar împreună cu conducerea Consiliului Județean și a ADIV să purtăm un dialog mai strâns pentru a găsi soluțiile cele mai bune”, a declarat primarul Negreștiului.

Tabăra celor care n-au vrut majorarea taxei a fost mai vocală în timpul dezbaterilor, însă la vot nu s-a mai văzut

Deși propunerea de majorare, în mediul rural, a taxei de salubrizare a venit din partea Consiliului Județean Vaslui, mulți primari social-democrați nu au fost prea încântați de această creștere, însă puțini au avut curajul să se și ridice în picioare și să spună acest lucru. Unul dintre ei este primarul Gârceniului, care a atras atenția că la el în comună, mulți oameni au achitat deja această taxă pentru tot anul în curs. “Taxa era de cinci lei. Am cetățeni care deja au plătit pe tot anul, ce facem acum? Am început să dăm prin comună hârtiuțele prin care înștiințam locuitorii cât impozit au de plată. Ne apucăm să le strângem, că nu sunt bune?”, s-a întrebat edilul. Primarul comunei Tăcuta, Forin Ionel, a venit chiar cu propunerea ca această taxă să fie plafonată anul acesta la valoarea de 5 lei, pentru că decizia de majorare a venit prea târziu. “Corect ar fi fost să ne întâlnim în decembrie, să stabilim valoarea acestei taxe, ca noi să nu fi apucat să emitem către cetățeni cât au de plată. Eu zic că ar fi corect pentru noi toți ca anul acesta să plafonăm taxa la 5 lei, iar în decembrie să ne întâlnim și să stabilim valoarea acestei taxe pentru anul viitor” a propus edilul comunei Tăcuta. La momentul votului, peste tabăra nemulțumiților s-a lăsat o liniște deplină, toți primarii PSD,dar și majoritatea celor de la PNL ridicând mâna la întrebarea “Cine este pentru majorarea taxei?”. Singurii care au votat contra majorării au fost edilii comunelor Crețești, Dimitrie Cantemir și Drânceni, astfel că hotărârea a fost adoptată.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.