spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Taxa de gunoi se dublează în județul Vaslui: iată cine vor fi cei afectați de noua majorare

- Advertisement -

MAJORARE… Agenții economici din județul Vaslui vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru gunoiul pe care îl generează. În ședința de miercuri a Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, reprezentantul județului în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a județului Vaslui (ADIV), va fi mandatat să voteze “pentru” proiectul de hotărâre privind actualizarea Planului de evoluție a tarifelor pentru persoanele non-casnice Instituții Industrie Comerț (IIC), prin care taxa va fi majorată de la 560 de lei/tonă, cât este în prezent, la 1031 lei/tonă. Valoarea va fi una maximală, ceea ce înseamnă că fiecare UAT își va putea stabili propria taxă, iar vestea bună este că majorarea îi va afecta doar pe agenții economici care nu au încheiate contracte cu operatorii de salubritate.

În județul Vaslui, de gestionarea gunoaielor se ocupă Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a județului Vaslui (ADIV), din care fac parte aproape toți primarii din rural și urbani. Acești membri asociați, cel puțin o dată pe an, mandatează Asociația să exercite în numele și pe seama lor atribuții legate de serviciul de salubrizare: să elaboreze și să aprobe Strategia de Dezvoltare a Serviciului, programe de dezvoltare a infrastructurii existente, programe de mediu, precum și să aprobe o politică tarifară în conformitate cu evoluția Planului tarifar, document ce a stat la baza aplicației de finanțare a proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor solide în județul Vaslui. Prin adresa nr. 24/2024, Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară a Județului Vaslui a transmis unității administrativ-teritoriale Județul Vaslui solicitarea de actualizare a Planului tarifar luând în considerare o serie de factori ce au dus la modificarea acestuia: inflația, valoarea contribuției pentru economia circulară (CEC), precum și includerea investițiilor suplimentare estimate pentru extinderea sistemului de management integrat al deșeurilor existent. Până să se ajungă în acest punct, Consiliul Județean Vaslui, beneficiar al proiectului sus-menționat, a întreprins demersurile necesare obținerii avizului de la finanțatorul proiectului, respectiv Ministerul Investițiilor și Programelor Europene (MIPE), privind actualizarea Planului de evoluție tarifară pentru persoanele non-casnice, IIC (Instituții, Industrie, Comerț). Astfel, pe 13 decembrie anul trecut, Consiliul Județean Vaslui a transmis completările la informațiile solicitate de către finanțator, precum și macheta financiară cu actualizarea indicelui DPC (cost unitar dinamic). Drept urmare, pe 22 decembrie anul trecut, Ministerul Investițiilor și Programelor Europene a transmis la rândul său, avizul favorabil, cu precizarea că actualizarea Planului tarifar pentru IIC (Instituții, Industrie, Comerț) se va face de către Consiliul Județean Vaslui, anual, prin actualizarea valorii maxime a tarifului de salubrizare pentru IIC (valoarea DPC – costul unitar dinamic), prin indexarea acestuia cu indicele de inflație IPC total comunicat de către Institutul Național de Statistică. Actualizarea Planului de evoluție tarifară pentru persoanele non-casnice, IIC, se realizează de Adunarea Generală a Asociației în baza mandatului special, acordat în acest sens.

Fiecare reprezentant al UAT-urilor din județ primește mandat de la Consiliul Local

Adunarea Generală a Asociației este alcătuită de primarii comunelor care fac parte din ADIV, dar și de către reprezentantul Consiliului Județean Vaslui. Aceștia nu pot vota în AGA după cum vor ei, ci sunt mandatați de Consiliile Locale, în cazul primarilor, și Consiliul Județean, în cazul lui Ciprian Trifan, să voteze “pentru” sau “împotriva” proiectelor de hotărâre. În ședința de vineri, deliberativul județean îl va mandata pe președintele Consiliului Județean Vaslui să voteze “pentru” actualizarea Planului de evoluție a tarifelor pentru persoanele non-casnice IIC, și probabil la fel vor proceda toate UAT-urile din județ.

Taxa aproape se dublează, însă va afecta doar o parte a agenților economici

În prezent, în județul Vaslui sunt mulți agenți economici care plătesc foarte puțin pe gunoiul pe care îl generează, și asta pentru că nu au încheiate contracte cu operatorii de salubritate. Neputând fi cântărit deșeul, aceștia plătesc o taxă care se stabilește în funcție de obiectul de activitate precum și de numărul de angajați. Actualizarea acestui Plan de evoluție a tarifelor pentru IIC-uri vine și pentru a-i determina pe acești agenți economici să se alinieze la un lucru firesc, adică să plătească adevărata valoare a deșeului pe care îl produc. Mai trebuie spus că noua taxă care va crește de la 560 de lei/tonă la 1031 lei/tonă, nu este fixă. Ea poate varia de la UAT la UAT. O primărie poate stabili acea taxă la 800 de lei pe tonă, alta la 900 lei, valoarea de 1031 de lei fiind tariful maximal. După ce vor aproba acest tarif maximal în Asociația Generală a ADIV, primarii se vor întoarce în comunele și orașele lor, unde vor propune spre aprobara Consiliilor Locale o nouă taxă pentru agenții economici care nu au semnate contracte cu operatorii, care cu siguranță va fi mai mare decât cea din prezent.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.